Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Aymara pruhovaný – mutace, jak dál?
Sdílet:

Aymara pruhovaný – mutace, jak dál?

Tentokrát nepředkládám návod jak zvládnout technologii chovu, ale jen krátkou úvahu o vývoji v chovu mutačních aymar. Začátkem devadesátých let se z...

Tentokrát nepředkládám návod jak zvládnout technologii chovu, ale jen krátkou úvahu o vývoji v chovu mutačních aymar. Začátkem devadesátých let se zabývalo chovem tohoto druhu několik chovatelů v ČR a po zvládnutí problematiky se jim dařily odchovy různých mutací, které byly početné a kvalitní. Většina ptáků pocházela z individuálních dovozů z Belgie, Holandska, Německa a Rakouska. Díky šíři kmenů z importu a následných výměn odchovů vznikly poměrně kvalitní chovy o 20–30 párech. V druhé polovině devadesátých let postupně klesaly ceny odchovů natolik, že v roce 2001 už byly mutace aymar dostupné všem zájemcům. V této době však začínají první náznaky obratu. Většina velkých chovů je rušena a nahrazena jinými druhy, zřejmě z ekonomických důvodů. Někteří chovatelé však pokračují a snaží se udržet kvalitu ptáků na vysoké úrovni jak v barvě, tak v typu. Je škoda, že kvalita původních ptáků se ztrácí a v mnoha chovech velikost a vitalita stále klesá. Ani barvy nejsou často už tak zářivé, což vidíme sami na burzách. To vše se odráží v častých problémech s hnízděním, takže počet a kvalita mladých není jako dříve. Přestože importy nelze snadno uskutečnit a i v zahraničí se na burzách objevují mutace málo, vede jediná cesta ke zlepšení našich chovů aymar osvěžováním krevních linií dovozy a přísnou selekcí ptáků určených do dalšího chovu. Je nutné preferovat kvalitu před kvantitou a stavět na ptácích velkých a přitom perfektních v barvě. Naštěstí už několik chovatelů zlepšuje cíleně velikost a barvu. Přítel Žák z Všechomic má v chovu vynikající modré jedince a v současnosti se soustřeďuje na prošlechtění olivové mutace. Přítel Groch z Ústí má v chovu silné a vitální jedince a také přítel RNDr. Smrček disponuje velmi kvalitními ptáky z několika zahraničních linií. Můj chov je největší chovný kmen v Praze. Soustředíme se na odchovy krásných modrých s pomocí albin, z čehož vznikají světlí modří bez zeleného nádechu. Překrásní jsou také lutino s tmavými faktory po otcích olivových štěp. na lutino. Kobaltová mutace je velmi variabilní a selekce tmavých až fialových bude ještě těžká. S přítelem Smrčkem se nám podařilo po zkontaktování se zahraničními chovateli získat novou krevní linii a také několik jedinců skořicové mutace.


• tmavě zelená skořicová


• lutino – mládě 30 dní

Tato novinka v našich chovech je překrásná, obzvlášť v barvách modrá, mauve a oliva. Na závěr bych chtěl vyslovit přání o sjednocení specialistů na aymary, zatím je na úrovni kontaktů mezi sebou, protože na vznik klubu aymar je asi ještě brzy. Naši chovanci si to opravdu zaslouží.

Autor textu: Bohumil Chadima
Autor fotografií zdroj: Bohumil Chadima
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru