Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
O chovu kakadu Inka
Sdílet:

O chovu kakadu Inka

Tento druh patří k zvláštnostem v chovu papoušků. Nevídáme ho často ve voliérách, i když se v posledních letech odchovy daří častěji. Jeho vzhled je v...

Tento druh patří k zvláštnostem v chovu papoušků. Nevídáme ho často ve voliérách, i když se v posledních letech odchovy daří častěji. Jeho vzhled je velice atraktivní, také jeho cena, která velice láká zájemce. Pro mnohého milovníka různých kakadu se Inka stává korunou celého chovu.

Popis:
Hřbet, křídla a ocas jsou bílé. Hlava, krk a spodina těla jsou jemně růžové. Křídla vespod, ocasní pera vespod u kořene a úzký pruh nad ozobím jsou krásně tmavě růžové. Chocholka se skládá ze 16 špičatých per, je tříbarevná (bílá, červená, žlutá). Oko je černé, úzké okruží oka je žlutavě bílé, nahé. Zobák je žlutavě rohový, nohy hnědošedé. Délka 38 cm. Samice je o něco menší, matněji zbarvená.
Inka je rozšířen po celé Austrálii, s výjimkou pobřežních krajů. Obývá otevřené krajiny s porostem křovin a stromů. V polovině 60. let se rozlišovaly čtyři zeměpisné formy, v polovině let devadesátých pouze dvě. Podle Rowleye 1997 se nyní uznávají dva druhy a to Cacatua leadbeateri a Cacatua mollis. Kakadu inka žije většinou v párech nebo malých skupinách. Živí se travními semeny a bylinkovými rostlinami, kořínky, bobulemi a hmyzem, který sbírají především ze země.
Není jednoduché přimět kakadu Inka k hnízdění. Nejdůležitějším předpokladem jsou kondičně prvotřídní jedinci, kteří jsou optimálně živeni a jsou umístěni v prostředí, kde mají dost možností k pohybu a létání. Voliéry mají mít minimální délku 5 m, výšku 2,5 m a šířku 1,5 m: tyto minimální rozměry jsou nutné proto, aby se samice, které jsou agresivními samci často napadány, měly možnost se útokům vyhnout.

Krmení:
Má být podobné složení známému z přírody. Především je třeba zcela vyřadit a odmítat slunečnici, pro vysoký obsah tuků. Tuční Inkové nehnízdí nebo mají neoplozené snůšky.
V roce 2000 bylo ve švýcarské chovatelské organizaci evidováno 11 chovatelů kakadu Inka, kteří vlastnili 16 samců, 14 samic a 5 kusů neznámého pohlaví. V roce 2001 se podařilo od tří chovných párů odchovat šest mladých.
Ve známém Loro Parque chovají Inky po páru ve voliérách velikosti 5–10 m délka, 1,5 m šířka a 3 m výška. Mezi jednotlivými voliérami je 50 široký pás osázený různými rostlinami, které zastiňují průhled, ale také poskytují Inkům zaměstnání při oštipování výhonků, které prorůstají z pásu do jejich voliéry.
Odchov mladých Inků je umisťován do voliér s rozměry 10 m délka, 2 m šířka a 3,5 m výška. Společné umisťování s jinými druhy kakadu se nedoporučuje.
Pro chov lze používat prosté venkovní výletové voliéry, protože to umožňují tamní klimatické podmínky (Kanárské ostrovy). Každá voliéra je zastřešena v šíři jednoho metru z obou stran, na jedné straně se předkládá krmení, na straně druhé je zvenku zavěšená hnízdní budka. Hnízdní budka má plochu 35×35 cm, výšku 80 cm, vletový otvor o průměru 14 cm. Budka je upevněna na voliéru zvenku a umožňuje proto snadnou kontrolu bez vstupu do voliéry. Na dno budky se nasype vrstva hrubých borových pilin (dřevo nesmí být konzervováno).

Hnízdění Inků v Loro Parque:
Hnízdit zde začínají Inkové začátkem ledna. Budky jsou důkladně vydezinfikované. Již v krátké době si ptáci budku prohlížejí. Pokud se jedná o starší jedince, kteří již zahnízdili, koncem ledna se objevují vejce. Snůška čítá 3–4 vejce. S vysezováním začíná samice po snesení druhého nebo třetího vejce. V noci sedí samice, přes den se v zahřívání snůšky střídají se samcem. Pokud chovatel vejce z budky odebere k umělému hnízdění, zahnízdí samice obvykle v krátké době podruhé. To je zcela přirozený způsob vžitý z přírody, který směřuje k zachování druhu. Zde dochází často k ničení snůšek nebo vylíhlých mláďat nepřáteli kakaduů. Výhoda spočívá v tom, že neztratí celý rok.
Doba vysezování obnáší 27–28 dnů. S odchovem mají v Loro Parque dobré zkušenosti. Stane-li se, že při vylíhnutí tří mláďat některé z nich v růstu zaostává, neriskuje se úhyn, ale mládě se přemístí do speciální chovné stanice k ručnímu odchovu. Mláďata se ve stáří asi 3 týdnů kroužkují kroužky o průměru 9,5 mm. Po 8 týdnech vyletují mláďata z budky dobře opeřená a letuschopná, ale staří o ně ještě několik dalších týdnů pečují, než jsou soběstačná a mohou být oddělena. Po odstavení jsou mláďata endoskopována a jsou označována speciálními kroužky endoskopickými. Samci dostávají kroužky černé, samice zlaté.
Přijdou-li na svět mladí v inkubátoru, budou se samozřejmě krmit uměle (ručně). Je důležité mláďata denně před krmením vážit a data zapisovat. Vychází se z váhy, která byla zjištěna při vylíhnutí. Pro posuzování situace se zjišťují průměrné váhy 15 mladých od pěti různých rodičovských párů. Nejtěžší mládě vážilo 10,9 g, nejlehčí 8,1 g, průměrná váha byla 9,86 g. Váha by se měla v průběhu týdne zdvojnásobit a po uplynutí 6 týdnů by měla dosahovat váhy dospělých ptáků, tedy 350–450 g. Nestane-li se tak, je v odchovu nějaká závada, která by se měla ověřit a případné nedostatky odstranit.
Při umělém odchovu používají v Loro Parque běžné výrobky firem Pretty–Bird, Kaytee nebo Harrison, které se plně osvědčují. Odchovaná mláďata by se po osamostatnění měla přemisťovat do společné voliéry, kde se v krátkosti dobře zabydlí, zdivočí a počáteční malá úniková vzdálenost rovnající se téměř nule se postupně zvětšuje. Je pozitivní, že nejsou lekaví, což se projeví u jedinců, kteří byli odchovaní vlastními rodiči.

Krmení:
V Loro Parque jsou Inkové krmeni dvakrát denně. První krmení probíhá ráno v 8 hodin a skládá se ze směsi ovoce a zeleniny podle ročního období. V době hnízdění se podává vařená směs semen pro holuby. Jedná se především o luštěniny a kukuřici s trochou prosa. Druhé krmení probíhá okolo 14 hodin a skládá se výhradně ze suchých zrnin (tzv. dietní směs) bez slunečnice (výrobce fa Versele–Laga) a kukuřice ve stavu mléčné zralosti a specielní koláč, který se v Loro Parque vyrábí podle vlastního předpisu. Pravidelné zelené krmení tvoří smetánka pampeliška a žabinec ptačinec.
Veškerá voda, která se v Loro Parque podává ptákům k pití, se osmoticky čistí a dvakrát denně se vyměňuje. K dispozici mají kakaduové stále vápenný kámen vlastní výroby.
Chov kakadu Inka lze každému chovateli a zájemci vřele doporučit.
Podle Gefiederte Welt 9/02, autor dipl. biolog M. Reinschmidt, kurátor, Loro Parque, Teneriffa.
Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Rudolf Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru