Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zkušenosti z chovu lori žlutohřbetého
Sdílet:

Zkušenosti z chovu lori žlutohřbetého

Popis: Samec a samice jsou leskle šarlatově červení s tříhrannou, sytě citrónově žlutou skvrnou na přední části hřbetu se zeleným lemováním. Spodin...

Popis:
Samec a samice jsou leskle šarlatově červení s tříhrannou, sytě citrónově žlutou skvrnou na přední části hřbetu se zeleným lemováním. Spodina je červená, stehna zelená, letky na vnějším praporu zelené, na vnitřním červené, třetina ke špičce je černá. Ohbí křídla a spodní krovky křídelní žluté. Ocas červený, polovina ke konci tmavozelená. Vespod jsou ocasní pera purpurově hnědá, k špičce zlatožlutá. Zobák je oranžově červený, ozobí modrošedé, oko sytě žluté, holé okruží modravě červené, nohy černošedé. Délka 30 cm.

Základním předpokladem pro spolehlivý chov je praktické zařízení a možnost snadného čištění klecí a voliér. Doporučuje se, aby chovatel před realizací stavby voliér navštívil úspěšně fungující zařízení a s jejich majiteli o všem pohovořil. Vnitřní voliéry je nutno vybavit vytápěním, aby zde bylo možno udržovat stálou teplotu 15 °C (některé druhy loriů vyžadují však teplotu vyšší).
Je nutno si uvědomit, že loriové jsou ptáci velice hluční. Jejich křik, především při ranním rozednívání a večerním šeření, je nepříjemně ostrý. To může vyvolat nepříjemnosti se sousedy, kteří chovatele donutí lorie z chovu vyřadit.

Voliéry mají být kombinované s vnitřním dobře izolovaným prostorem a výletem krytým průsvitnými umělohmotnými deskami. Celkové řešení stavby voliéry bude především odpovídat prostorovým možnostem chovatele.
Jen pro příklad uvedu:
Vnitřní voliéra – délka 1,5 m, šířka 1 m, hloubka 2 m.
Výlet – délka 2 m, šířka 1 m, hloubka 2 m.
Stěny vnitřní voliéry mají být vyložené obkládačkami pro snadné mytí. Nad podlahou ve výšce asi 80 cm se doporučuje natrvalo upevnit rám s pletivem. Toto opatření není v chovech běžné. Účelem je, aby loriové nemohli létat na zem, která je znečištěná tekutým trusem a je zamořená choroboplodnými zárodky plísní. Ve výletové části zůstává přírodní kryt (hlína), ale i zde se doporučuje instalovat rámy s pletivem, jak bylo zmíněno v případě vnitřní voliéry. Před voliéry je možno zasadit keře černého bezu nebo sazenice bambusu, které sice ztěžují průhled do voliér, ale ptáci zde mají více klidu a cítí se zde bezpečni.
Do výletové voliéry se doporučuje umístit zamlžování vodou, řízené časovým spínačem.

Lorie krmíme ve vnitřní voliéře 2× denně a to ráno k 7. hodině ovesnou kaší obohacenou o květní pyl, pivovarské kvasnice, různé druhy cukrů (např. Glukopur), dále o minerálie a vitaminy. Po důkladném promíchání se směs vlhčí vlahou vodou. Večer kolem 18. hodiny odebereme z voliéry misky se zbytky ranního krmiva (nebývají velké) a podáme rozkrájená jablka, banány a jiné ovoce, přimícháme vaječnou míchanici a směs krmení pro hmyzožravé ptáky, které nabízí obchod. Je samozřejmé, že loriové musí mít k dispozici trvale čistou vodu na pití.
Prvním předpokladem k hnízdění loriů je vhodné počasí. Je-li střídavé, převážně chladné, zahnízdí loriové až v polovině roku. Když však je jarní počasí vyrovnané, bez větších výkyvů, je naděje, že loriové zahnízdí již na jaře.
Vlastníme-li harmonující pár, dostaví se brzy zajímavý tok s následným pářením. Snůška čítá pouze dvě vejce, odstup při snášení jsou tři dny. Doba vysezování je 28 dnů. Snůšku zahřívá pouze samička. Sameček pravidelně navštěvuje samičku v budce. Pro hnízdění se hodí jak budky kmenové, tak i z překližky. Do budek dáme vrstvu bukových pilin smíchaných se stelivem, jaké se prodává pro domácí zvířata. Podle postupujícího vývoje mladých se musí budky pravidelně čistit, aby byla mláďata stále na suché podložce. Pokud by musela mláďata sedět na vrstvě mokrého trusu, snadno dochází k podchlazení mláďat nebo i k infekci s následným úhynem.
Kronberger doporučuje krmit v době odchovu vařeným masem, vařenou rýží a kukuřicí. Velice oblíbené jsou naklíčené proso, oves, pšenice a slunečnice.
Mláďata se ve stáří cca 13 dnů kroužkují uzavřenými kroužky o průměru 7,5 mm. Z budky vyletují po 8–9 týdnech a asi po třech týdnech jsou samostatná. V tuto dobu se mají mláďata od rodičů odstavit, protože je nebezpečí, že je bude nyní samec napadat a pronásledovat.
Někteří chovatelé doporučují podávat loriům v době odchovu mladých suché odchovné směsi (nabízí je spec. obchody) a moučné červy. Pro úplnost uveďme, že moučné červy konzumují někteří loriové v tuto dobu ve velkém množství, někteří o ně mají jen nepatrný zájem.
Loriové žlutohřbetí zahnízdí v chovné sezóně pouze jedenkrát. Mláďata dospívají pohlavně ve stáří tří let.
 

Použitá literatura:
Časopis AZ 1/2003, autor W. Brasseler,
Papoušci 1970, autor R. Vít.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Rudolf Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru