Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Aymara „nepruhovaný“
Sdílet:

Aymara „nepruhovaný“

Byl jsem požádán mým přítelem panem J. Postemou z Holandska, abych se podíval do České republiky na raritu českých chovatelů – mutaci „Aymar pruhovaný“. Rozhodl jsem se navštívit v Praze chovatele, který mutaci nabízí. Doprovázel mě můj příbuzný, starý německý chovatel (má více jak 100 voliér), byl také moc zvědav, jak mi říkal, na „českou raritu“.

Aymara pruhovaný

Navštívený chovatel nám sděloval podrobnosti chovu, jak aymary získal, vzájemné křížení atd. Můj příbuzný to již nevydržel, přerušil chovatele v jeho odborném výkladu a povídá… „vždyť vy nemáte žádné aymary, vždyť to jsou Katharinasittich“ – papoušek pruhovaný! Zklamaný chovatel klidně odpověděl… „u nás jim říkáme aymara pruhovaný! A basta.“
Nechci tomu věřit, že se dosud nenašel nikdo z chovatelů, kdo by vyvrátil tento falešný název, který se používá v Čechách jak v odborném tisku, tak na burzách chovatelů a v inzerátech, kde se nabízí „aymara pruhovaný“.
V časopise Fauna (časopis dnes velmi kvalitní, předčí v mnohém západní časopisy) v ročníku 15. číslo 10/2004 byl zveřejněn článek s nadpisem Aymara pruhovaný – mutace, jak dál?, kde na snímku je jasně vidět papoušek pruhovaný – Katharinasittich (skořicový pták).

Jen krátce prosím

Papoušek Aymara – Aymarasittich – Bolborhynchus aymara – – (döbigny) – délka těla cca 20 cm, žije v Argentině (dovezl jsem jich z Tucumanu více jak 400 ks) a v Bolívii.
„Papoušek pruhovaný“ Katharinasittich – Bolborhynchus lineola (Cassin), délka těla cca 17 cm, žije v jižním Mexiku, Venezuele, Panamě i v Peru.
Chovatelé „aymar pruhovaných“, poznáte vaši „Katharinu“ velmi dobře podle černých teček – pásek na šíji, bocích a krku. Nejmenší křídelní krovky jsou černé. Samička má méně černého zbarvení.
U aymar toto zbarvení neexistuje, líce a krk zespoda je světlý, spodní část těla je namodralá. Samec a samička jsou stejného zbarvení.
Chovatelé opravdových aymar v různých zemích se snaží vyšlechtit různé mutace, avšak s velmi malým úspěchem.
Katharinasittich je v mutacích velmi rozmnožena, je veliký výběr a ceny jsou velmi směšné i přesto, že jde o velmi krásné zbarvení u těchto mutací!
Prosím, zkontrolujte si ve svých klecích nebo voliérách, co opravdu chováte a nenechte se klamat a neklamte hlavně začínající chovatele! Bylo by velmi zajímavé také vědět, kdo z „odborníků“ v ČR vynalezl název Aymara pruhovaný!?
Byl bych velmi rád a vděčen, kdyby se ozval opravdový chovatel aymar.

Autor textu: Vladimír Tykač
Autor fotografií zdroj: Vladimír Tykač
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru