Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tygříček olivový – Amandaya formosa
Sdílet:

Tygříček olivový – Amandaya formosa

Tento roztomilý druh astrildů se nyní málo dováží. Je to opravdu škoda, protože by nepochybně našel mnoho chovatelů - obdivovatelů.

Rozšíření a popis

Střední část Přední Indie. Dává přednost územím s dostatkem vody. Někdy hnízdní v horách až 2000 m n. m. Najdeme ho v blízkosti vesnic, zahrad, na okrajích třtinových polí v párech nebo menších skupinách v počtu 30–50 jedinců. Živí se trávními semeny a různým hmyzem.

1,0 vrch těla olivově zelený, na hlavě, stranách krku a kostřeci světlejší. Tváře a celá spodina jsou světle žluté, boky tmavě olivově zelené s úzkými bílými pruhy. Krovky křídelní jsou olivově zelené, letky černohnědé, pera ocasní černá. Zobák je červený, nohy světle červené. Délka 10–11 cm.

Krmení

Různé druhy pros – japonské, senegalské, mana, stříbrné, lesknice, mák a semena léčivých bylinek. Jako zelené krmení se zvláště hodí žabinec ptačinec, ale jistě by si ptáci zvykli brát další druhy zeleného z naší bohaté přírody. Naklíčené a vaječný žloutek obohatí každodenní nabídku krmiv. Při odchovu mladých se musí dávat drobný hmyz, např. mšice, larvy komárů, kukly lučních mravenců, larvy moučných červů a plesnivců obilních. Někteří tito ptáčci odmítají vaječnou míchanici a někdy dokonce i některé nabízené druhy živého hmyzu (např. roupice). O to raději vybírají hmyz přímo z hlíny. Proto je vhodné sypat živočišné krmení do slabé vrstvy lesní hlíny a dobře promíchat. Většinou je úspěch zaručen. I samotné vybírání krmení z hlíny je pro ptáčky užitečná činnost.
Uvykání získaných tygříčků olivových probíhá obvykle dobře a bez problémů, ale musí se provádět postupně a svědomitě. Od jara do podzimu je můžeme chovat v prostorných venkovních voliérách. Po zhoršení počasí je přemístíme do chovné místnosti, kde budeme trvale udržovat teplotu minimálně 15 °C. Přezimování v nevytápěné místnosti se nedoporučuje. Dobře uvyklí tygříčkové olivoví se mohou dožít vysokého věku.
K hnízdění dochází nejčastěji od května do září. Kulovité hnízdo si staví tygříčkové volně v hustém křoví z jemné trávy, sisalových a kokosových vláken ve výšce asi 150 cm. Je celkem spořádané s krátkou vletovou rourou umístěnou ze strany.
Vejce jsou snášena denně. Snůška čítá 4 až 7 vajec. Staří zasednou ihned po snesení prvního vejce a střídají se, ale samička sedí častěji. Doba inkubace je 12–14 dnů. Mláďata opouštějí hnízdo po uplynutí tří týdnů. Staří je dokrmují ještě nejméně 14 dnů a potom je třeba je od rodičů odstranit, protože mláďata začínají honit a vyhánět z revíru. Měsíc po vylétnutí začínají mladí tygříčkové přepeřovat. V dobrých podmínkách (krmení, teplo, slunce) je přepeřování za tři měsíce skončeno. Dobrý chovný pár zahnízdí v jednom hnízdním období 2–3krát.

Použitá literatura:
Hachfeld, B. (1988): Olivastrild, Die Voliere 1/1988
Podpěra: P. (1979): Chováme exotické ptactvo, SZN, Praha
Rutgers, A. (1970): Handbuch für Zucht und Haltung fremdländischer Vögel, Neumann – Verlag, Radbeul
Vít, R. (1978): Astrildovití pěvci, Svépomoc, Praha

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Rudolf Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru