Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zajímavosti z chovu kakadu palmového
Sdílet:

Zajímavosti z chovu kakadu palmového

1,0 je úplně černý se zelenavým nádechem a hojným šedým prachem. Strany hlavy jsou nahé a mají masovou barvu. Ta se v rozčilení změní na temně červenohnědou. Zobák a nohy jsou černé. 0,1 se zbarvením neliší, pouze má kratší zobák. Délka 700–800 mm, křídla 340–380 mm, ocas 250 mm.

Uznávány jsou tři zeměpisné formy

Probosciger a. aterrimus (Gmelin) – je rozšířena v sev. Austrálii
Probosciger a. stenolophus (Van Oort) – sev. Nová Guinea
Probosciger a. goliath (Kuhl) – záp. a jižní Nová Guinea
Prostředí:
Obývá pralesy, kde žije většinou ve skupinách po 2 až 3 kusech. Létá úplně bezhlučně, podobně jako naše sovy. Na rozdíl od jiných druhů kakaduů nekřičí, jen melodicky hvízdá.

Živí se palmovými ořechy, především stromu kanarového a různými plody, semeny, ovocem, pupeny stromů aj. Hnízdo staví v dutých kmenech i ve výšce cca 10 m. Doba hnízdění začíná v srpnu. Hnízda byla nalezena též koncem ledna. Do hnízdní dutiny nosí kousky dřevin, které pak rozmělní na jemnou výstelkovou drť. Snůška čítá jen jedno vejce. Kakadu palmový se vzácně dováží. První dovoz se datuje rokem 1860 do zoo v Amsterodamu, roku 1875 do zoo ve Frankfurtu. V průběhu uplynulých let byli tito kakaduové k vidění také v dalších zoo. Vždy patřili k nejnápadnějším a nejvzácnějším chovancům.

Chov a péče

Uvyknout dovezené kakady palmové na náhradní potravu je velmi náročné. Zkušenosti chovatelů se však různí. Podle Westermanna brali u něho všechny druhy podávaných krmiv kromě masa. Naopak podle Schmidta jeho chovanci syrové maso brali rádi. Rýži odmítali a z kukuřice vyštipovali jen vnitřní moučný obsah. De Grahl doporučuje dávat kakaduům palmovým po dovozu nejprve limbové oříšky a další druhy ořechů. Později různá semena a zrniny, např. semenec, slunečnicové semeno, lesknici, senegalské proso, obilí, ovoce všeho druhu a také zelené v širokém výběru, dětskou výživu, vánočku s rozinkami aj.
Docílit odchovu od těchto kakadů není snadné a proto je snaha, rozmnožovat je umělým způsobem. Při zkušenostech pracovníků zoo a s použitím dokonalého technického vybavení se to dnes již většinou daří.
V německém časopise Gefiederte Welt č. 1/2003 jsem četl zajímavý příspěvek o chovu kakadu palmových, který tam publikoval švýcarský chovatel Lars Lepperhoff. Se jmenovaným jsem navázal kontakt a požádal ho o souhlas k použití cenných údajů, které získal na americké farmě Avicultural Breeding and Research Center (ABRC) se sídlem v Loxahatchee na Floridě. Zde chovají ary palmové černé a ary palmové velké. Tak jako ve většině chovatelských zařízeních v USA, tak i v uvedené farmě se papoušci odchovávají ručně.
Po předcházejícím zajímavém a atraktivním toku snese samice jedno podlouhlé vejce. Chovatelé se všeobecně shodují v tom, že palmoví samci nikdy svoji partnerku nekrmí, jak je to známé u většiny jiných druhů papoušků. Informace chovatelů se také rozcházejí ve způsobu zahřívání vajec. Odborníci v ABRC říkají, že se samec se samicí v sezení střídá. Po několika dnech inkubace jsou vejce odebírána a ve speciální místnosti uložena do inkubátoru. V tomto okamžiku je zde udržována relativní vlhkost 45 %. Obracení se provádí v průběhu 24 hodin osmkrát automaticky a dvakrát ručně. Doba inkubace trvá pravidelně 30 dnů.
Jakmile embryo proniklo zobákem do vzduchové bubliny, odebere se vejce z automatického obraceče a na dobu několika hodin se uloží pod ním. Pak se dá do líhně s relativní vlhkostí cca 60 %. Zde se mládě samo vylíhne nebo mu cestu z vejce uvolní pověřený pracovník podniku. Je-li nutno líhnutí napomoci, otevírá se vejce tam, kde embryo skořápku „naťuklo“. Skořápka se otevírá jemně okolo hlavičky. V případě, že se objeví žilky, ponechá se embryo ještě několik hodin ve skořápce. Zjistí-li se dokonce ještě nezatažený žloutek, vrátí se mládě zpět do skořápky, položí se do plastové misky vyložené vlhkou látkou a umístí se do jiné líhně, do které se pak pomocí trubičky připouští kyslík. Takto ošetřené mládě obvykle úplně spotřebuje zbytek žloutku. Po uplynutí dalších 8–12 hodin, když mládě zcela oschlo, se přenese z uzavřeného temperovaného inkubátorového prostoru do odchovné stanice.
Vstup do této stanice je povolen pouze zaměstnancům. Zcela mimořádně tuto možnost získal L. Lepperhoff až potom, co se nejdříve osprchoval, převlékl se do vypraných šatů a navlékl si speciální obuv. Přes to vše, než mohl vejít do stanice, musel projít zvláštní komorou. Popsaná opatření mají zabránit proniknutí nemocí a jejich rozšíření. V době, kdy zde pan Lepperhoff působil, bylo zde pečováno asi o 300 mláďat papoušků nejrůznějších druhů a nejrůznějšího stáří. V tomto počtu bylo také několik kakadu palmových, od sotva vylíhlých až po téměř soběstačné.

Odchov

Mláďata jsou zpočátku ukládána jednotlivě v kulatých kbelících na froté látky. Kbelíky jsou vyrovnány podél stěn na regálech v různých prostorách.
Po uplynutí prvního týdne jsou mladí kakaduové krmeni granulovaným krmivem pro králíky, které je suché a má schopnost nasávat vlhkost. Vývoj kakadu palmových je mimořádně zdlouhavý a jejich obsluha vyžaduje mnoho znalostí a citlivosti. Jsou-li mladí odchováni rodiči, často se chovají problematicky. Staří přijaté krmení velmi dlouho natravují, než ho předávají mladým. Proto se v chovné stanici ABRC podává krmení v prvních třech dnech života v kašovité úpravě. Připravuje se z jedné polévkové lžíce odchovného krmiva pro umělý odchov kakadu značky KAYTEE. Od čtvrtého dne se zkrmuje speciálně sestavená směs tohoto složení: 70 g KAYTEE – ARA pro ruční odchov, 20 g oloupaná slunečnicová zrna, 40 g jablka (bez jader), 40 g čerstvá brokolice, 230 g vody (uvedené množství platí pro jednu porci).
Tuto směs můžeme připravit ve větším množství, aby se nemusela denně připravovat, zbytek se ukládá do mrazničky.
Velmi důležité je šrotování slunečnicových semen tak, abychom získali práškový produkt. Směs se nechá po dobu 5-10 minut v mixeru smíchat. KAYTEE – odchovné krmivo je bohaté na proteiny, má vláknitý a posilující obsah. Je zvláště vhodné pro papoušky podobné kakadu palmovým.
Od čtvrtého dne stáří se mládě krmí 4× denně v množství, které odpovídá 10 % jeho tělesné hmotnosti. Když se mládě rychleji vyprazdňuje, eventuelně tráví, krmí se pětkrát denně. Pokud mládě uspokojivě přibývá na váze, zredukuje se interval krmení na 3× denně. Ve stáří asi 50 dnů se krmí pouze dvakrát denně. Nyní se již podává krmení pevné, takže je nabídka maximální.
Při vylíhnutí jsou kakaduové palmoví zcela nazí. Mají poměrně dlouhý krk, zvláštní formu hlavy a zobáku. Ve stáří přibližně 15 dnů již lze pozorovat začínající růst ručních letek. Mladí nejsou ve stáří prvních 30 dnů prakticky vůbec porostlí prachovým peřím, ale objevují se vyrážející pera připomínající ostny ježka. K úplné soběstačnosti potřebují tito kakaduové nejméně osm měsíců. Mají velice mírnou povahu a na svého ošetřovatele jsou plně fixováni. Po úplném opeření, tedy v době, kdy mladí začínají své okolí rozeznávat, se přemisťují do odstavných celodrátěných klecí, kde již mají možnost sedět na bidle. Z odstavných klecí se dávají do tzv. „herny“ v centru ručního odchovu, do společnosti jiných druhů kakadu. Další stanoviště je společná venkovní voliéra. Zde jsou papoušci trvale pod ochranou ošetřovatelky. Následuje prostorná venkovní voliéra, přistavěná ke správní budově.
Odchovy se prodávají do celého světa. Přirozeně jsou také některé exempláře ponechány v reservě, za účelem sestavení nových chovných párů pro chov a jeho rozšíření.
Ke krmení dostávají kakaduové palmoví bohatou výživu, především granule KAYTEE pro kakady s vysokými dávkami slunečnicových semen a limbových oříšků (jen v suchém stavu). Někdy dostávají také vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky, okoličnaté léčivky a další, které nabízí trh. Plody se podávají šest dnů v týdnu. Krmení se smíchá a podává na plastikových miskách.
ABRC připravuje v průběhu chovné sezóny (která může trvat od března do srpna) třikrát v týdnu speciální směs, která se skládá z červené řepy, brokolice, jablek, banánů a šrotovaných granulí KAYTEE. Řepa dodává této směsi krvavě červené zbarvení, které je pro všechny papoušky, tedy i kakady palmové, atraktivní, proto ho berou všichni velmi ochotně. Směs, podle vyjádření ABRC, stimuluje svým zbarvením ptáky k hnízdění. Když se podává, vyřazují se z ní složky na kusy nakrájené, které se podávají v jiném období. Vaječné míchanice byly zcela vyloučeny z jídelníčku kakadu palmových. Dávkování KAYTEE granulek musí být specielně zaměřeno na nároky kakadu palmových.
Děkuji touto cestou panu Lars Lepperhoffovi z Bernu (Švýcarsko), že mi dal souhlas k publikování poznatků a zkušeností, které získal v chovatelském zařízení ABRC (USA).

Použitá literatura
Lepperhoff, Lars (2003): Der Palm – oder Arakakadu
Gefiederte Welt, No. 1/2003
Vašíček, M. (1982): Papoušci Oceánie, Svépomoc, Praha
Vít, R. (1970): Papoušci, ČSCHDZ, Praha

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Rudolf Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru