Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
O chovu kakadu žlutolícího sumbského - Cacatus sulphurea citrinokristata
Sdílet:

O chovu kakadu žlutolícího sumbského - Cacatus sulphurea citrinokristata

V tomto příspěvku chci seznámit naše chovatele s úspěšným odchovem této zeměpisné formy. Došlo k němu i přes to, že ptáci většinu nabízených hodnotn...

V tomto příspěvku chci seznámit naše chovatele s úspěšným odchovem této zeměpisné formy. Došlo k němu i přes to, že ptáci většinu nabízených hodnotných krmiv odmítali přijímat.

Chovatel M. J. si koupil z dovozu pár kakadu žlutolících. Že šlo skutečně o pár, bylo zřejmé podle barvy očí (samec měl duhovku zbarvenou tmavohnědě, samice červenohnědě).

Kakady umístil do vnitřní voliéry velikosti 1,8×0,9×2,0 m. Na podstavci zde byla umístěna kmenová hnízdní budka vysoká 120 cm, se základnou o vnitřním průměru 40 cm. Ptáci se chovali klidně a proto jim chovatel již po několika dnech otevřel průletové okénko do výletové části, které měla rozměry 2,8×1,8×2,2 m a byla vybavena mlžícím (rozprašovacím) zařízením. Bylo zřejmé, že se zde cítí kakaduové velmi dobře a stále se věnují ničení bidel a větví. Navečer je chovatel zaháněl z výletové voliéry do vnitřní ubikace a vždy uzavíral průletové okénko. Zakrátko se ale vraceli dovnitř sami dobrovolně. Byl měsíc září a denní teplota se pohybovala nad 20 °C a proto bylo do činnosti uváděno mlžící (postřikovací) zařízení, ale kakaduové se ho báli.

Ke krmení brali téměř výhradně slunečnici, někdy také na kousky nastříhané senegalské klasy. Zřejmě byli takto krmeni dlouhodobě dovozcem. Všechno ostatní připravené krmení, včetně ovoce a zeleniny, odmítali. Vitamíny a minerálie v prášku byly sypány na slunečnici, aby je byli ptáci nuceni přijímat.

V zimních měsících byla ve vnitřní voliéře udržována teplota +3 °C. Ptáci měli možnost létat i v mrazivých dnech do výletové voliéry a plně toho využívali. Když ještě po uplynutí šesti měsíců doby pobytu u chovatele odmítali kakaduové brát jakékoliv jiné krmivo než slunečnici, udělal chovatel tento pokus: Omezil dávky slunečnice a nabídl náhradou široký sortiment těchto semen – semenec, kardi, lesknici, limbové oříšky i kukuřičné klasy. Bylo jistě zajímavé, že již po uplynutí jednoho týdne oba kakaduové začali konzumovat i tyto druhy zrnin. Zachutnala jim také naklíčená slunečnice a naklíčené drobné boby mungo. Nepodařilo se však donutit kakady, aby také brali ovoce, zelené krmivo, různé plody, vařená vejce, vaječnou míchanici, máčené bílé pečivo aj. Jednou zkusil chovatel dát do voliéry větší větev s červenými třešněmi. Ptáci syrové dřevo ihned rozštípali, ale třešní si nevšímali.

Kakaduové zahnízdili v květnu a 29. 5. leželo v budce první vejce, za tři dny další a ptáci nasedli. V sezení se střídala samice se samcem. Inkubace trvala 28 dnů, první mládě se vylíhlo 26. 6. Staří brali ke krmení jen naklíčenou slunečnici, boby mungo a senegalské klasy, ačkoliv byl pravidelně nabízen tento sortiment krmení.

Ovoce – třešně, jablka, hrušky, banány, jahody, šípky, hložinky.

Zelenina – salátové okurky, papriky červené i zelené, mrkev, kedlubny.

Zelené – salát, špenát, smetánka lékařská i s kořenem.

Dále vaječná míchanice, rozemleté hovězí srdce smíchané se sucharovou drtí a upravené na drobivou směs, hotová krmiva pro psy a kočky a vařená vejce.

Rodiče pečovali o mladé dobře a ve stáří 17 dnů mohlo být první mládě okroužkováno kroužky o průměru 11 mm.

Počátkem září, tedy po uplynutí roku od nákupu ptáků, začali brát také limbové oříšky, semenec, kardi, burské oříšky, dýňová jádra, ovšem ovoce a zeleninu i nadále odmítali.

Mláďata byla odstavena 10. 11., tedy ve stáří 138 dnů.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Rudolf Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru