Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Holub Wonga
Sdílet:

Holub Wonga

Holubi Wonga (Leucosarcia melanoleuca) mají svůj domov v přírodě v Austrálii. Zde obývají východní pobřeží, severní Queesland a východní Victorii. J...

Holubi Wonga (Leucosarcia melanoleuca) mají svůj domov v přírodě v Austrálii. Zde obývají východní pobřeží, severní Queesland a východní Victorii. Jedná se o poměrně velké holuby, kteří dosahují až 500 g hmotnosti. Ve zbarvení převládá šedomodrá barva, záhlaví a záda mají modravý lesk. Temeno hlavy, pruh na volátku a břicho mají bílé až bílošedé zbarvení. Oko je červené, zobák je rohově šedý a nohy jsou masově červené, drápky mají černé. Holubice je ve zbarvení matnější a peří pod ocasem je nažloutlé. Holubice snáší dvě bíle zbarvená vajíčka a inkubace trvá 19 dnů. V sezení na vajíčkách se stejně jako u všech holubovitých střídají oba partneři. Holubice sedí po většinu inkubační doby. Holub ji střídá ve dne od 9 do10 hodin a od 15 do 16 hodin.


samice

Rovněž o holoubata pečují oba rodiče, kteří je krmí v prvních dnech (přibližně 7) tzv. holubím mlékem. Je to kašička, která se sedícímu páru tvoří ve sliznici volátka. Tu pak rodiče vyvrhují do zobáku a odtud ji holoubátka nasávají. Po tomto období přechází rodiče ke krmení natrávenou potravou z volete. Mladé krmí, a později přikrmují, přibližně do stáří 5 týdnů, někdy i déle, než se mladí naučí sami přijímat potravu. K výchově mláděte od párů, které nespolehlivě vychovávají mláďata, je možno použít chůvy. Mohou to být i Hrdličky chechtavé. Poněvadž jsou mláďata holubů Wonga větší, než mláďata hrdliček, je vhodné hrdličkám ponechat pouze jedno mládě holubů Wonga a jelikož tito holubi mají delší inkubaci než hrdličky chechtavé, je nutno k úspěšnému odchovu pod chůvami použít dva páry hrdliček chechtavých.

Jako chůvy je možno použití i jiný, spolehlivě hnízdící druh holubů (zrnozobých), který velikostí odpovídá holubům Wonga.


20-ti denní holoubě Wonga

Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně velké ptáky, není možný jejich chov v kleci. Ve voliéře (nemusí být příliš velká) je jejich chov zpravidla úspěšný. Samozřejmě záleží na štěstí při sestavování chovného páru, aby spolu harmonizoval. Já je chovám ve voliéře o rozměrech 180 cm výška, 1 m šířka a 1,5 m hloubka. Ke hnízdění jim poslouží drátěný nebo proutěný košík o průměru asi 25 cm. Ten umístíme do odlehlého rohu voliéry asi 30–40 cm od stropu.

Holubi Wonga jsou poměrně klidní a snášenliví ptáci. Je možno s nimi ve společné voliéře chovat i jiný menší druh holubů. Já s nimi chovám holoubky diamantové. Ke krmení jim podávám směs pšenice, prosa, slunečnice, řepky, kukuřice a kardi. Přidávám vaječnou míchanici a vařenou rýži. Vitamíny a minerální látky jsou nutné, stejně jako u všech exotických ptáků chovaných v zajetí. V zimním období je chovám ve vytápěném prostoru. Znám však chovatele, kteří mají tyto holuby celoročně v zahradních voliérách a daří se jim dobře.

Autor textu: Zdeněk Říha
Autor fotografií zdroj: Zdeněk Říha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru