Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Důležité údaje o výživě našich ptáků
Sdílet:

Důležité údaje o výživě našich ptáků

Chemické procesy, které jsou potřebné k udržení všech činností ptačího organismu, nazýváme látkovou výměnou. Ta je odvislá v prvé řadě od vyvážené výživy. Významnou roli zde hrají tzv. účinné látky. Vyskytují se sice v malých množstvích, ale mají vysokou účinnost.
Rozeznáváme tyto hlavní skupiny účinných látek:
a) fermenty, určité aminokyseliny, vitamíny a provitamíny
b) hormony jako aktivizující účinné látky

Základní složky potravy

S výjimkou vitamínů si všechny účinné látky vytváří sám organismus, což se děje ve zvláštních žlázách.
Zhodnocením podaných živin získá organismus tyto životní funkce:
- teplo (mezi 41,5 a 44 stupňů, podle druhu ptáka)
- spec. formu energie k udržení nervových funkcí
- pohybová energie k oživení veškeré svaloviny
- chemická energie pro stálou tvorbu buněk pro růst a tvorbu peří
- energie k rozmnožování, které vytváří předoklady pro normální průběh hnízdění

Z uvedených stručných poznámek vyplývá, jakou pozici musí v chovu zaujmout výživa, odpovídající druhu ptáka. Potrava, kterou ptákům dáváme, musí obsahovat tyto životně důležité složky:
- bílkoviny rostlinného i živočišného původu
- glycidy
- tuky
- stopové prvky a minerálie, jako vápník, síru, jód, mangan, železo, fosfor aj.
- vitamíny
- tekutiny

Slunce a kyslík

Dalšími podstatnými složkami, které bývají v mnoha případech podceňovány, je vhodné umístění ptáků s dostatkem slunce a kyslíku. V prostředí, kde není dostatek světla je nutno zavést kvalitní osvětlení, kde by našly v plné míře uplatnění zdroje s paprsky UV a infra.
Ke krmení problémových ptáků, k výživě nesamostatných mláďat nebo nemocných případně zesláblých starých ptáků doporučují někteří chovatelé dětskou výživu ve formě obilních vloček. Ke krmení se používá jednocestných stříkaček s nasazenou ventilkovou hadičkou, které se zavádějí přímo do volátka. Přidávání vitamínů při tomto způsobu krmení je zbytečné, protože zmíněná dětská výživa obsahuje vše, co je pro organismus potřebné. Naklíčené nebo nabobtnalé zrniny jsou u většiny chovatelů na každodenním krmném plánu.

Nakličování

Pro andulky se k nakličování hodí všechny druhy pros, lesknice, oves, jakož i malé množství nigru a bobů katjang. Při nakličování se sníží rostlinné škroby na snáze stravitelné glycidy, může dojít k aktivaci vitamínů a stopových prvků. Dříve než dáme semena nakličovat, důkladně je pod tekoucí vodou propláchneme, aby se odstranily veškeré nečistoty. Někteří chovatelé dávají do nakličovaných zrnin 2-3 kapky / litr formalínu, aby se zabránilo tvorbě plísní. Nakličování trvá 24 - 48 hodin (metody chovatelů jsou různé) a potom se zrní znovu proplachuje, pak se dá na síto, aby se zrní zbavilo nadbytečné vody. Správně naklíčené zrní nesmí být mokré, pouze vlhké. Jakmile se objeví 1-2 mm dlouhé klíčky, lze zrní zkrmovat. Čím jsou klíčky delší, tím více ztrácí zrno hodnotu.

Co nepřirozenější výživa

I když nemůžeme chovaným ptákům přírodu nahradit, měli bychom svoji pozornost zaměřit na co nejpřirozenější výživu. Přednostně dáváme rostlinné potraviny všeho druhu. Toto krmení nebudeme sbírat na místech, kde se silně koncentruje automobilový provoz. Nejsou vhodná ani místa, kde zemědělci intenzivně hnojí své pozemky. Platí to i o sběru krásně vypadajícího tmavozeleného žabince ptačince v místech, kam se vyváží hnůj.

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru