Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vousák červenožlutý - Trachyphonus erythorocephalus
Sdílet:

Vousák červenožlutý - Trachyphonus erythorocephalus

Ptáky chovám v bytě a v současné době mám i hmyzožravé a plodožravé. Jsem s touto skupinou ptáků spokojen. Jsou krásní a hlavně zajímaví a většinou zpívají. Škoda, že o ně mezi chovateli není takový zájem jako o papoušky. Nedávno mi v chovu přibyli vousáci červenožlutí. Umístil jsem je do bednové klece 120×90×50 cm s tím, že na jaře postavím voliéru na zahradě. Na strop klece, který je z pletiva, jsem dal jedlové větve, nějakou i dovnitř klece. Budku – přírodní dutinu z dubu, která se mi osvědčila v chovu papoušíčků, jsem dal vousákům na spaní. Hned první noc v budce spali a bylo vidět, že se jim líbí.

Krmení

Krmím míchanicí, která obsahuje vařené strouhané vejce, mrkev, jablko, tvrdý tvaroh, vařené a pomleté kuřecí krky, hroznový cukr, pangamin pomletý, pylová zrnka a tři druhy směsí pro hmyzožravé ptáky, otruby a ještě někdy sušené kopřivy (prach). Z živého hmyzu moučné červy (vybírám bílé), cvrčky (i mražené), housenky zavíječe voskového. Je vidět, že se vousákům daří. Z ovoce dostávají jablko a hrušku, zavěšené na pletivu. Také nakrájené hrozny, mandarinku, banán a vyloupané granátové jablko. Asi po čtrnácti dnech se pářili i několikrát denně, samice měla zájem o sépiovou kost a dvě velké přírodní kosti spotřebovala. Později bylo vidět jen jednoho ptáka. Někdy samce, jindy samici. Do budky jsem se nedíval. Ani mě nenapadlo, že už mají vejce, takže na vejcích seděl i samec a střídali se asi tak po dvou hodinách. Ráno, když dostávali krmení, najednou jsem uslyšel pískání mláďat. Podle hlasu bylo poznat, že jich je víc. Vylíhli se asi zároveň. Měl jsem velkou radost a hned jsem začal dávat hmyz. Bílé moučné červy z léta mám ještě zmražené, kukly mravenců a luční koníky. Také střední cvrčky a muší larvy.

Péče o mláďata

Asi za deset dnů od vylíhnutí měli zájem o větší kusy, tak dostávali červy Zoophobas morio přetržené na polovinu. Také velké housenky zavíječe voskového a dospělé cvrčky. Brali rozmražené a nakrájené menší rybky, které máme pro hady. Míchanici při krmení mláďat skoro vůbec nebrali. Chutná jim čínské zelí zavěšené na pletivu a pokud ještě byly (téměř až do Vánoc) plody skalníku. O mláďata se starali výborně, hned od počátku krmil i samec. Později vynášeli v zobáku trus z budky. Den byl prodlužován ráno od 7 hodin do 21 hodin. Za 25 dnů vyletěla současně 4 mláďata, úplně opeřená jako rodiče, jen barvy jsou matnější a jsou trochu menší. Odchov se povedl v dětském pokoji. Dospělí i mláďata nejsou lekaví, nebojí se, při čistění klece jsou v klidu. Na noc chodí spát do budky i s rodiči. Za týden po opuštění budky byli samostatní. Raději jsem je od rodičů oddělil, aby je nezačali napadat, může se to stát. Mláďata jsou v kleci 180 cm dlouhé, tak mají více místa k létání. Na spaní mají zase budku z přírodní dutiny. Mezi sebou se zatím snáší dobře a naučili se brát i míchanici. Na dno klece dávám rozpadlé dřevo ze starých pařezů,i větší kusy, rádi je ozobávají. Hlasové projevy jsou různé, někdy jako brekekeke, umí i zakřičet, ale jen krátce a ne často.

Autor textu: Luděk Novák
Autor fotografií zdroj: Jiří Polzer
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru