Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení pro ptáky -  Jihoameričtí papoušci
Sdílet:

Náš seriál o krmení pro ptáky -  Jihoameričtí papoušci

Potrava jihoamerických (neotropických) papoušků v přírodě se skládá převážně z ovoce, semen, plodů, květů, ořechů a hmyzu, jakož i jeho larev. Některé druhy zaletují na plantáže obilovin a kukuřice, kde často páchají veliké škody. Jednotlivé druhy vyhledávají také místa, kde mohou zobat hlínu kontaminovanou mineráliemi. Také se sletují ve velkých hejnech na břehy řek, kde mohou konzumovat jílovitou zeminu. Viděl jsem z takových míst fotografie, které potvrzují tento údaj. Konzumací hlíny s mineráliemi dochází v těle papoušků k redukci případných jedovatých látek. Mají-li být papoušci zdraví a plodní, musí mít trvale k dispozici dostatek minerálních látek.

Pestrá nabídka ovoce

Krmení jihoamerických papoušků musí na prvním místě obsahovat pestrou nabídku nejrůznějších druhů ovoce. Ptáci přijímají vše, co je sladké a šťavnaté. Lze říci, že neexistuje žádný druh ovoce, který by papoušci zásadně odmítali. Pokud chceme, aby byli papoušci stále v dobré kondici, je nezbytné obohacovat jejich krmení o kaše pro lorie. Německý chovatel si k tomu vybral známý výrobek Nekton–Lori a dětskou výživu Siebenkorn (sedmzrnin) v poměru 1:1, a přidává ještě trochu květního pylu, různé vitamíny a trochu na malé kousky nakrájeného ovoce. K uvedeným substancím přidá trochu vlahé vody a důkladně promíchá na těstovitou hmotu. Před rokem získal dva sedmnáct roků staré aratingy červenolící, kteří, ač nikdy před tím uvedenou kaši nepoznali, ihned ji začali s chutí konzumovat. I přes svůj vysoký věk jsou stále ve vynikající kondici.

Milují koupání

Mimo tuto těstovitou hmotu jsou dále krmeni suchou vaječnou směsí Cé–Dé, měkkým krmením pro ptáky druhu beo (výrobek fy Claus) a zeleninovými vločkami (výr. Matzinger) a samozřejmě také kvalitní dietní směsí zrnin a směsí minerálií. Jelikož se neotropičtí papoušči (jsou rozšířeni v Jižní a Střední Americe) rádi koupou, měli by mít dostatek vody vyměňované dvakrát denně. Jedná se o tyto rody papoušků: mníšek, tirika, aratinga, pyrura.

Doporučení A. Rutgerse

Na závěr ještě uvedu stručně, které druhy krmení doporučuje A. Rutgers, autor knihy Handbuch für Zucht und Haltung fremdländischer Vögel.

Zelené krmení všeho druhu, podle ročního období, ovoce co nejširší nabídka, čerstvé větve na oštipování, polozralé zrniny, např. pšenice, oves, kukuřice, rýže. Ve vodě nebo v mléce namočené suché housky s následným vymačkáním tekutiny, čerstvé kořínky, na tvrdo vařené vejce, vařené brambory, vařená kukuřice. Ze zrnin slunečnici, lesknici a semenec.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru