Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tukan bělolící (Ramphastos vitelinus)
Sdílet:

Tukan bělolící (Ramphastos vitelinus)

Řád šplhavci (Piciformes), čelei tukanovití (Ramphastidae) původ – Tukani žijí v celé Jižní Americe, kromě Chile, většinou v lesích, v nadmořské výšce 200–2700 m. Délka života je asi 15 let, velikost jednotlivých druhů 45–65 cm.

Chov tukana

Chcete-li zkusit chovat takového zajímavého ptáka, tak to v dnešní době už není vůbec žádný problém. Tukana asi těžko koupíte v běžném obchodě se zvířaty, ale je u nás několik firem, které se zabývají dovozem ptáků ze zahraničí a tukany mívají v nabídce. Já chovám Tukana bělolícího, protože je cenově dostupný, cena se pohybuje kolem 15000 Kč, přibližně ve stejné ceně je nabízen i Tukan rudozobý (Ramphastos tucanus). Dá se sehnat například i Tukan obrovský (Ramphastos toco), cena je však už několik desítek tisíc korun. Tukana chovám v kleci 160×60×160 cm. Ve stejně velké kleci chovám aru araraunu, takže můžu porovnat, jak dokáže znečistit klec. Tukan ve srovnání s papouškem, to je opravdu velký rozdíl. řídký trus, kterého tento pták vyprodukuje velké množství, znečistí klec tak, že za dva dny vypadá, jako by nebyla čištěná hodně dlouho. Chovám také loskutáka, který je stejně jako tukan plodožravý pták. Loskuták je však ve srovnání s tukanem menší, takže i nepořádku je méně. Jak loskuták, tak tukan dokážou udělat nepořádek nejenom ve své kleci, ale ještě i 1 metr v jejím okolí. Na dno klece jsem dával hobliny, které se mi výborně osvědčily v chovu tamarína žlutorukého. Hobliny dokáží absorbovat velké množství moči a trusu. Slyšel jsem však od mého veterináře o případu, kdy se kousek takovéhoto materiálu dostal do dýchacích cest papouška a ten uhynul. Nyní používám raději písek, který se však musí měnit častěji než hobliny. Myslím, že chov v bytě nepřipadá v úvahu, snad, že by jste dělali ptákovi 2× denně uklízečku. Já chovám tukana ve skleníku, který se v zimě vytápí na 13 °C.

Chov společně s leguány zelenými

Zkoušel jsem tukana chovat společně s leguány zelenými, kteří mají ubikaci v tropickém skleníku 2×2 m, výška 4 m a jsou zvyklí na menší papoušky, avšak z tukana, který neustále poletuje a poskakuje, byli viditelně nervózní a jakmile se tukan v této kleci rozkoukal, začal do leguánů občas klovat, takže jsem jej musel umístit samostatně. Jinak se o tukanech říká, že se s jinými ptáky snáší poměrně dobře, kromě malých ptáků, které může považovat za potravu. Tukan je na rozdíl od papoušků velice pohyblivý a aktivní pták, celý den poskakuje po bidlech, měl by proto mít větší klec než stejně velký papoušek. Tukan dokáže přeskočit z jednoho bidla a na druhé na vzdálenost více jak 1 m, aniž by si pomáhal křídly. Hlasově se projevuje velice málo. Zajímavé je také to, jak tukan spí. Zobák si schová pod křídlo a ocas, který se skládá z 10 rydovacích per, sklopí až na záda. Na tukanovi je nejzvláštnější jeho velký zobák, který bývá velký podle druhu 10–22 cm, na pohled vypadá těžký, ale není to pravda, protože je rozdělený přepážkami a vyplněn vzduchem. Zobák slouží jako lis na ovoce, které je jejich hlavní potravou. Tukani jsou velice inteligentní a dají se velmi dobře ochočit. Byl jsem na návštěvě u chovatele, který choval tukana v bytě. Když tukan uviděl svého majitele, nadšeně poskakoval, ozýval se hlasově a nechal na sebe sahat tak, jako ochočený papoušek. Jednalo se o ptáka z dovozu, mně se tukana však ochočit nepovedlo. Záleží určitě hlavně na tom, jak starého ptáka koupíte, jak s ním bylo zacházeno a kolik času mu věnujete. Výhodou tukana je, že neničí klec jako papoušci, takže může být i ze dřeva. Tukana krmím granulemi Nutribird T16. Můžeme použít i Vitakraft Beo, popřípadě i jiné granule pro měkkozobé ptáky, tyto se dají sehnat v obchodě se zvířaty nebo na ptačích burzách. Tukani málo pijí, poněvadž většinu vody získávají z ovoce, z tohoto důvodu podávám granule namáčené. Hlavní složka krmiva je ovoce, které krájím na kousky 2×2 cm. Používám banány, jablka, hrušky, kiwi, hroznové víno, papáju, mandarinky, jahody, třešně, maliny, borůvky, broskve, meruoky, meloun, švestky… Snažím se, aby i v zimě tukan dostával 3–5 druhů ovoce. V dnešní době, když již nejsou fronty na banány, to není žádný problém. 2× týdně dávám také moučné červy, cvrčky a vařené vejce. Někteří chovatelé používají z úsporných důvodů místo granulí pro měkkozobé ptáky, granule pro psy. Já však raději nezkouším, co všechno ptáci vydrží. Tukani jsou dosti citliví na předávkování železem, které se ukládá v játrech tak dlouho, až dosáhne jeho hladina toxické hodnoty. Toto onemocnění je nazýváno Hemochromatóza. Z tohoto důvodu nekrmíme citrony, ananasem, rajčaty nebo rozinkami. Tímto onemocněním netrpí jen tukani, ale většina měkozobých ptáků.

Autor textu: Stanislav Rek
Autor fotografií zdroj: Lenka Reková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru