Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dotaz na redakci Fauny
Sdílet:

Dotaz na redakci Fauny

Papoušek žako ztratil peří. Prosím o radu jak pomoci k opeření. Nepomohla ani návštěva u veterináře.
Josef Musil

 

Odpověď:

 

Pro každého chovatele je velmi nepříjemné, když pták, kterému se trvale věnuje (druh není vůbec rozhodující), ztratí peří. Příčiny - pokud se nejedná vyloženě o škubání - lze jen velmi těžko, pokud vůbec, určit. Je jich celá řada, např. nevhodná teplota v chovné místnosti, prudké kolísání teplot, nízká relativní vlhkost v odchovně, nedostatky ve složení krmných dávek, možné hormonální poruchy, důsledek šoku, nemoci některých orgánů, prostor voliéry je pro chovaný druh příliš malý nebo je zde příliš mnoho kusů ptáků. Přítomnost některých parazitů rovněž může způsobit ztrátu peří, také špatné větrání a málo světla v chovné místnosti.

Životní podmínky ptáka je nutno upravit a optimalizovat. Dosavadní složení krmení pozměnit a zařadit přípravky vitamínové, biologicky hodnotné bílkoviny, aminokyseliny, minerálie a stopové prvky, aplikovat jedlou sůl (pozor!), přípravky s obsahem železa. Jídelníček zpestříme pravidelně zeleným krmivem více druhů, ovocem, zeleninou, větvemi listnatých stromů, med aj. Ztráta opeření i narůstání peří narušené struktury se přičítá špatné funkci štítné žlázy. Osvědčilo se podávání jódové tinktury v pitné vodě (podle dr. Cupáka) nebo jód glycerinu s parafinovým olejem po dohodě s veterinárním lékařem.

Zmínil jsem se, že příčiny ztráty opeření lze jen velmi těžko určit a proto i zaváděné terapie bývají většinou bezúspěšné. V průběhu své dlouholeté chovatelské činnosti jsem se s tímto jevem setkal u mnoha chovatelů u nás i v zahraničí, ani já jsem nebyl toho ušetřen. Bývaly to poruchy nejen pelichání, ale také škubání. Mohu proto potvrdit platnost názorů, které cituje odborná literatura.

Doporučuji p. Musilovi, aby se nevzdával a i nadále hledal cesty k tomu, aby jeho žako brzo opeřil a stal se z něho pohledný a příjemný společník.


• Dostatek slunce, prostoru a zábavy bývá účinnou terapií.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru