Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení
Sdílet:

Náš seriál o krmení

Výživa musí být komplexně přizpůsobena nárokům příslušného druhu, trvale pestrá s častými obměnami a bohatá na veškeré životně důležité látky. Chovatelé by měli o svých zkušenostech - i negativních - často informovat na stránkách Fauny. Naši pozornost si, podle mého názoru, plně zaslouží krásný jihoamerický Aratinga žlutý.

Tip A

Dává přednost bílé slunečnici a kardi ze směsi semen, které nabízí spec. obchod. Zájem mají také o různé plody, pokud jsou ovšem sladké. Připomínám např. jablka, jahody, hrozny, broskve, melouny a kivi. S výjimkou jablek se všechno ostatní ovoce podává nakrájené na malé kousky, tím by se mělo snížit plýtvání. Klasy prosa a jeřabiny se zavěšují ve voliéře do větví, většinou vrbových. Tím se má ptákům přibližovat příroda a zvyšovat zájem o konzumaci. Chovatel uvádí, že jeho aratingové mají o mrkev, saláty a naklíčené zrniny malý zájem. Domnívá se, že to je proto, že papoušci dávají přednost krmivům sladkým. To lze považovat za detail, protože u jiných chovatelů se s tímto údajem nesetkáme. K pokrytí potřeby vápníku jsou ve vnitřní ubikaci zavěšovány minerální bloky.

Na začátku hnízdního období se nabídka rozšiřuje o dva druhy směsí s bílkovinami. Jednou z nich je oblíbené vaječné krmivo zn. Quiko obohacené o hroznový cukr a zvlhčené šťávou z mrkve. Druhá směs je složená z mletého sucharu smíchaného s naklíčenou pšenicí a hroznovým cukrem, zvlhčená jogurtem zn. Actimel (výrobce fa Danone). Do obou směsí se přimíchávají sójové klíčky, které aratingové berou jen výjimečně.

Tip B

Základem je “bílá dieta”, kterou nabízí fa Anima CZ. Obsahuje 50% kardi, 25% bílé slunečnice, 20% bílého prosa, 5% ovsa. Dále se dává denně naklíčená směs složená z 15% kardi, 15% bobů mungo, 15% pšenice, 4% ovsa, 2% semence, 10% kukuřice, 19% hrachu (zelený a žlutý), 20% různých bobů. Tato směs je u arating velice oblíbená.

Potřeba vitamínů je plně kryta přípravkem Energovis Nero. Velmi oblíbená je také suchá vaječná směs s medem. Trvale se dává ovoce a zelenina (jablka, mrkev, zmrazené jeřabiny, bobule hlohu, šípky a kukuřice ve stavu mléčné zralosti (dává se v celých palicích).

Tip C

Chovatel G. F. krmí aratingy žluté takto:

Kvalitní směs pro papoušky doplněná semeny bodláku, lesknicí, ovsem, prosem, burskými oříšky, polozralou slunečnicí, ovsem a kukuřicí ve stavu mléčné zralosti, jablky, hrozny, mrkví, různými bobulemi, salátem, žabincem ptačincem, smetánkou lékařskou a vaječnou míchanicí. Papoušci mají stále k dispozici různé minerálie, živočišné uhlí, hroznový cukr a vápenný kámen.

Skutečný chovatel si uvědomuje, že trvalá péče o ptáky je jeho povinností. Je také zárukou udržení zdraví a zvyšuje naději na odchov. Nepochybuji o tom, že zájemce o aratingy žluté najde v tomto pojednání informace, jak vylepšit těmto krasavcům výživu.

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru