Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tirika kobaltový - Brotogeris cyanoptera
Sdílet:

Tirika kobaltový - Brotogeris cyanoptera

Rod Brotogeris zahrnuje 7 druhů a 15 poddruhů malých, pouze 17–25 cm dlouhých papoušků. Jejich zbarvení je nevýrazné, převážně zelené a pohlavní dimorfismus je málo nápadný.

Rozšíření

Tirika kobaltový je domovem ve Venezuele, v Ekvádoru, v Peru, v Kolumbii a v povodí Amazonky. Živí se především ovocem, bobulovinami, zeleným, nektarem květů a drobnými semeny ve stavu mléčné zralosti. Hnízdí v dutinách stromů a větví. V místech rozšíření, především v Kolumbii, je velmi hojný.
Tirikové jsou v rámci rodu, i s jinými druhy menších papoušků, snášenliví a proto je můžeme umístit do společné voliéry. Jako příklad uvedu, že chovatel W. měl ve voliéře o rozměrech 6×2, 6×2, 3 m (dך×v) umístěno šest druhů tiriků. Importované tiriky se doporučuje umístit v místnosti s konstantní teplotou 15 °C. Názory na velikost hnízdních budek jsou velmi rozdílné. V jednom případě se uvádí velikost 13×13×18 cm. Jindy se doporučuje pro kterýkoliv druh tiriků horizontální budka s rozměry 60×20×20 cm, která je rozdělena na tři oddělení. Jiný chovatel vyzkoušel budku o základně asi 20×25 cm a prohlásil, že je pro tiriky zcela nevyhovující, protože mláďata po sobě šlapou.

Krmení

Základ tvoří ovoce, např. jablka, hrušky, fíky, hroznové víno, pomeranče, banány, dále nabídneme zeleninu, např. mrkev, papriku, rajčata, salát, okurky, z bobulovin např. jeřabiny nebo šípky. Dále můžeme nabízet všechny běžné druhy zeleného, vařenou rýži, vaječnou míchanici nebo jiné měkké krmení, bílé pečivo máčené v mléce nebo jen ve vodě, polozralá semena i obiloviny. Čerstvě importované tiriky musíme samozřejmě na náš způsob krmení navykat. Hovořil jsem se zkušeným chovatelem, který krmí takto: ranní dávka obsahuje různé druhy ovoce a zeleniny nakrájené na malé kousky a promíchané. Dále podává suché vaječné krmivo, které nabízí zoo-obchod. Důležitý je grit, říční písek pro usnadnění trávení. V podvečer dostávají tirikové kaši zn. Nekton-Lori a hotovou sedmizrnnou směs. Osvědčilo se dávat směs tohoto složení: 32 % kardi, 23 % proso dari, 10 % proso milo, 10 % rýže pady, 10 % oves, 5 % pšenice, 5 % pohanky, 5 % semence, občas také sušené garnáty, kukuřici a jen malé množství suchých nebo naklíčených zrn slunečnice. V pozdním létě se mohou do voliér dávat květy slunečnice, o které mají tirikové vždy zájem. Svědomitý výběr a složení krmných dávek je naprostou samozřejmostí.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Rudolf Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru