Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Amada zelenomodrá
Sdílet:

Amada zelenomodrá

Název: Vědecký Erythrura tricolor (Vieill.). Německý Forbes Papageiamadine. Rozšíření v přírodě: Tichomořské ostrovy: Timor, Wetar aj. Popi...


Název:
Vědecký Erythrura tricolor (Vieill.).
Německý Forbes Papageiamadine.
Rozšíření v přírodě:
Tichomořské ostrovy: Timor, Wetar aj.

Popis:
Velice se podobá u nás velmi rozšířené a známé amadě tříbarvé, od které se liší tím, že modrá barva na čele, stranách hlavy a na hrdle má fialový nádech, strany krku a spodina jsou kobaltově modré. Zelená barva na hřbetě má modravý nádech. Délka 10 cm.

Chov:
Amada zelenomodrá je opravdu nádherná. V evropských chovech se začala více rozšiřovat v devadesátých letech. Je to snášenlivý a klidný druh, který se výborně hodí do společných voliér. Uvedu několik zkušeností zahraničního chovatele.
V lednu 1999 si koupil pár amad z odchovu 1998, který umístil do velké klece ve sklepě, kde byla udržována teplota 12–18 °C, prostor byl osvětlován zářivkami. Uvykání probíhalo dobře bez sebemenších problémů.
V květnu byli všichni astrildovití přemístěni do zahradní voliéry o rozměrech 220×200×200cm – dך×v. Voliéra byla vybavena větvemi, které byli umisťovány do držáků, podobných těm, které se používají pro prapory. Zem byla vysypána borovou hrabankou. Společnost jim dělaly tyto druhy ptáků: 2,2 Panenky hnědoprsé, 1,1 astrildi bělolící, 1,1 motýlci rudouší, 1,1 modroušci, 1,1 tygříčkové, 2,2 zebřiček šedých a 0,2 zvonohlíci mozambičtí.

Krmení:
Amady zelenomodré dostávaly po celý rok kvalitní směs zrnin pro exoty, suchou i naklíčenou, a to mimo dobu hnízdění 2× týdně, při hnízdění každý den. Do naklíčeného zrní se v době klidu přimíchává 1× v týdnu, při hnízdění denně vaječné krmivo v množství 50 %. Podle možnosti dáváme amadám denně žabinec ptačinec nebo klasy různých trav.
Kromě vaječné míchanice, jako zdroje živočišného krmení, můžeme dávat spařené kukly mouchy masařky. Minerálie jsou důležité a jako vhodné lze doporučit na misku říční písek, drcené skořápky ze slepičích vajec a také některé vápenné přípravky, které doporučují chovatelé holubů.

Hnízdění:
Amady si ponejvíce staví hnízdo v budce pro andulky umístěné ve výšce 1,80 m. Jako osvědčené stavivo poskytujeme suchou trávu. Hnízdo má kulovitý tvar a je velmi pevně spletené. Od května proběhla dvě neúspěšná hnízdění, snůšky nebyly oplozené. V polovině srpna zahnízdily amady potřetí. Při kontrole provedené koncem srpna bylo v hnízdě nalezeno jedno mládě a ještě tři vejce. Spotřeba živočišného krmiva a naklíčeného s vaječnou míchanicí podstatně stoupla. 13. 9. vylétlo z hnízda mládě. Rodiče byli velmi rozčileni a divoce létali po voliéře. Již druhý den se u vletového otvoru objevilo druhé mládě a druhý den sedělo na zemi. Bylo zřejmě podvyživené a zanedlouhou uhynulo. První mládě bylo 26. 9. soběstačné a bylo do 13. 11. ponecháno u rodičů. Potom bylo přemístěno do zimoviště.
Amady zelenomodré lze každému obdivovateli astrildovitých pěvců vřele doporučit. Já jsem choval různé druhy astrildovitých pěvců dlouhou řadu let. Velmi bych uvítal, kdyby se mi některý náš chovatel ozval, který se chovu amad zelenomodrých věnuje.
 
Rudolf Vít
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru