Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Amaranti – 7. část (Amarant světlezobý - Lagonosticta landanae)
Sdílet:

Amaranti – 7. část (Amarant světlezobý - Lagonosticta landanae)

Anglický název: Pale-billed Fire Finch. Německý název: Landanaamarant. Velikost: délka 100–110 mm, křídlo 45–47 mm, ocas 42–44 mm. Výskyt: západní a střední Afrika.

Zbarvení

Samec má masku, hrdlo, prsa, boky a přední břicho červené. Na bocích několik bílých teček. Temeno je červené s hnědým nádechem. Křídla a záda šedohnědá až šedá. Kostřec červený, ocasní pera černá. Spodní zobák červený, horní také s malou černou špičkou.
Samice je zbarvením podobná samci, ale barvy jsou výrazně bledší. Temeno, týl, zadní krk, záda a křídla jsou šedohnědá. Spodní zobák červený, horní z větší části černý.
Mláďata jsou svrchu šedohnědá, spodina je narůžovělá. Horní zobák černý, spodní světlý. Kostřec červený. 
Amarant světlezobý je v podstatě nově vytvořeným druhem, protože dříve byl řazen jako poddruh amaranta tmavého (L. rubricata), podobně jako druh předchozí. Amarant světlezobý se alespoň (na rozdíl od předchozího) liší barvou zobáku od amaranta tmavého. Jinak je velmi podobný amarantu tmavému poddruhu L. r. haematocephala.
S tímto druhem amaranta nemám žádné zkušenosti a ani se nepamatuji, že bych jej někde spatřil. Lze však předpokládat, že se jeho chování a chov nebudou příliš lišit od amaranta tmavého.

Autor textu: Michal Vít
Autor fotografií zdroj: Michal Vít, Miroslav Příhoda
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru