Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení pro ptáky - Pěnkavovití
Sdílet:

Náš seriál o krmení pro ptáky - Pěnkavovití

Dnes bych chtěl věnovat pár slov krmení našich domácích pěnkavovitých (Fringillidae), především dlasků (Coccothraustes). Nepochybuji totiž, že se čas od času najde zájemce o chov těchto nádherných ptáků.

Vyvážené a pestré krmení

Krmení musí být vyvážené a pestré, což vlastně platí pro všechny druhy chovaných ptáků. V tom je také základ úspěchu chovu. Tělo ptáků potřebuje ke svému růstu a udržení ve zdraví bílkoviny, glycidy (dříve uhlohydráty), tuky, vitamíny, minerálie, vodu atd. Základní směs semen má obsahovat řepku, oves, lněné semeno, slunečnici, semenec, proso, lesknici, mák. Dále na doplnění pohanku, třešňové pecky, bukvice, semena obilovin (též ve stavu mléčné zralosti), semeno salátu, kedluben, okurek, dýně, klásky jitrocele, semeno bodláku, lopuchu, různých travin (nejlépe v klasech se zralými i polozralými semeny), pupeny listů, čerstvé mravenčí kukly, občas moučné červy, různé brouky ap. A ještě můžete vyzkoušet semena břízy, olše, smrku, borovice, modřínu, javoru, lípy, vrby, smetánky lékařské, žabince ptačince, řebříčku obecného. Nepochybně se dlaskům zavděčíme, když si budou moci sami vybírat semínka ze semeníků.

Ovoce a bobuloviny

Také je třeba pamatovat na ovoce (jablka, hrušky) a různé bobuloviny, černý bez, jalovec, maliny, jahody, borůvky, ostružiny, jeřabiny, hlohyně (Pyracantha). V zimě můžeme dávat bobuloviny také nasušené, protože jsou velmi hodnotné. Uvedené druhy hmyzu můžeme ještě rozšířit o kukly mouchy masařky, zelené mšice, včelí larvy, stínky zední i luční plankton. Ten si můžeme nalovit sami, i když to není snadné. Pomocí entomologické síťky lovíme smýkáním ve vysoké trávě od jara do podzimu. Síťkou máváme ve směru sečení trávy kosou. Nalovený hmyz vysypáváme do krabice, např. od bot. V případě, že je sběr vydatný, můžeme si část usušit na zimní období.

Můj tip

Já jsem krabici naplněnou planktonem položil ve skleníku na zem. Do krabice jsem udělal několik malých otvorů (ne mnoho!), kterými vylézal hmyz za světlem a byl ptáky loven. Co nestačili ptáci posbírat, vylétalo ke skleněným střešním oknům. Byl to opravdu pěkný pohled, jak ptáci hmyz – třeba i za letu – chytali a požírali.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru