Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
K vyhlášce o špačcích
Sdílet:

K vyhlášce o špačcích

Děkuji paní Mgr. Mikulové za poznámky k mému textu z článku o špačcích, týkající se vyhlášky Ministerstva životního prostředí, která ve vinařské čás...

Děkuji paní Mgr. Mikulové za poznámky k mému textu z článku o špačcích, týkající se vyhlášky Ministerstva životního prostředí, která ve vinařské části Moravy povoluje odstřel špačků. Paní Mgr. Mikulová má pravdu v tom, že opravdu nevím nic o limitech stávající právní úpravy a legislativních normách a musím říci, že jsem tomu opravdu rád, protože v opačném případě by asi moje trudnomyslnost byla daleko větší. Necítím však žádnou ironii v tom, když jsem napsal, že špačky může střílet jen myslivec. Jen jsem na tuto skutečnost poukázal. Výslovně říkám, že si každý, kdo by se snad chtěl špačkům bránit se zbraní v ruce, musí tuto vyhlášku opravdu dobře prostudovat! Protože potom může být pohnán k odpovědnosti jen on sám a neznalost zákonů, jak známo, neomlouvá. To je všeobecně známá moudrost. Zvláště pak si tuto vyhlášku musí prostudovat myslivci. Ti mohou být eventuelně postiženi nejcitelněji. Já sám nejsem ani myslivcem, ani vinařem a protože nejsem ani právníkem, nehodlám trávit čas studiem nějakých právních paskvilů, kterými většina našich zákonů je! Jsem jen občanem této země a tohle je můj osobní názor na naše zákony. Myslivci se musí především řídit zákonem o myslivosti. Ten má tuším číslo 449/2001 Sb. A navazují na něj pochopitelně i prováděcí vyhlášky. Tento zákon však spadá pod jurisdikci Ministerstva zemědělství, které také vydává prováděcí vyhlášky. Jestli Ministerstvo zemědělství reagovalo na skutečnost, že Ministerstvo životního prostředí nemá námitek proti odstřelu špačků a za určitých podmínek vydalo výjimku ze zákona o ochraně přírody, nevím. Pakliže nikoliv, potom zdá se mi celá záležitost být jen „boudou“ na myslivce. To si musí každý opravdu bedlivě ověřit, dřív než vystřelí. Pokud se týká dalších připomínek paní Mgr. Mikulové, jeví se mi opravdu nepodstatné. Třeba vypuštění denních časových limitů, které byly opravdu nesmyslné a které mohl vymyslet jen odborník, který v životě špačka neviděl. To nejpodstatnější však zůstává. Totiž, že Ministerstvo životního prostředí se snaží chovat jako chytrá horákyně. Zásadní snaha odstřel špačků nepovolit a přitom jako povolit ční z dotyčné vyhlášky jako maják. Podle mého názoru by se nestalo vůbec nic, kdyby se špačci směli střílet na vinicích od srpna do října bez omezení. Oni by se rychle přizpůsobili, jsou to ptáci inteligentnější než mnozí z nás, nehledě na to, jestli by se našlo dostatek střelců, kteří by byli ochotní obětovat čas a drahé patrony.

Netvrdím, že by snad úředník ministerstva byl Bůh ví jak dobře placen, ostatně spokojen se svou mzdou asi není nikdo, jelikož by potom nejspíš nedostal přidáno. Práce na vinici je však již po celá tisíciletí považována za práci opravdu úmornou a těžkou a s prací úředníka se srovnávat nedá. Otázkou pak je, jestli nějaký úředník má vůbec morální právo zakazovat tvrdě pracujícímu vinaři, aby výsledky své celoroční práce bránil tak, aby o ně nepřišel.

Autor textu: Petr Podpěra
Autor fotografií zdroj: Petr Podpěra
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru