Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Šalvěj španělská – Salvia hispanica L.
Sdílet:

Šalvěj španělská – Salvia hispanica L.

Jedná se o magické semeno „Chia“ (čti Chija) s vysokou výživnou hodnotou pro ptáky. Semínka jsou 2 mm dlouhá, světle hnědě zbarvená. Původem jsou...

Jedná se o magické semeno „Chia“ (čti Chija) s vysokou výživnou hodnotou pro ptáky. Semínka jsou 2 mm dlouhá, světle hnědě zbarvená. Původem jsou z Mexika. Jejich zvláštní složení a kondici podporující vlastnosti objevili již před staletím Aztékové a Indiáni v jižní Americe. Semena chia byla po dlouhá léta základní potravinou praobyvatel jihozápadní Ameriky.
V současné době potvrzují vědecké studie, že šalvěj španělská dodává zajímavé a užitečné živiny. Dochází proto k opětovnému jejich zavedení na trh. Semeno si získalo neuvěřitelnou popularitu pro lidi i zvířata. Z komerčních důvodů se vysévá v Mexiku, Argentině, Bolívii, Kolumbii a Peru. Známá belgická firma n. v. Versele – Laga přichází na trh s devíti druhy výrobků, které obsahují semena chia pro kanáry, andulky, lesní ptáky, africké a australské astrildovité pěvce. Není pochyb, že by stálo za to se o přínosu těchto výrobků pro naše chovance přesvědčit. Jistě by v této věci pomohla firma Zoex ze Vsetína (pravidelně inzeruje ve Fauně). Složení semene chia je podobné jiným druhům semen, které produkují slizy (např. lněné semeno). Oproti lněnému semenu ale chia neobsahuje žádné látky, které by mohly konzumentům škodit. Chia má daleko příjemnější chuť než lněné semeno a proto jí ptáci rádi přijímají. Chia obsahuje minimálně 23 % nenasycených mastných kyselin, z toho je 18 % kyseliny linolenové. Proto má nejvyšší obsah Omega–3 mastných kyselin ze všech druhů rostlin na světě. Tyto hlavní mastné kyseliny jsou pro lidi i zvířata životně důležité. Podporují mezi jiným odolnost proti nemocem, disponují vlastnostmi, které mohou omezovat zápaly. Dále se uvádí, že olej ze šalvěje španělské je bohatý na přirozené antioxydanty, mezi jinými kyselinu kofeinovou a kyselinu chlorovodíkovou a znemožňuje žluknutí tuků. Chia patří, podobně jako lněné semeno, do skupiny semen, která vytvářejí hleny (slizy). Jsou bohatá na více druhů jednoduchých cukrů, jsou také vynikajícím zdrojem pro rozpustné i nerozpustné výživné vlákniny. Při kontaktu s vodou se na povrchu semen vytváří bezbarvý sliz. Smícháme - li hrst semen šalvěje chia ve sklenici s vodou, vyplní se sklenice v několika minutách rosolovitým pektinem. Je třeba připomenout, že tyto rosolovité (hlenovité) látky mají pozitivní vliv na zažívací systém ptáků, zadržují výrazně vodu v organismu, takže se při poruchách trávení rychle zlepší kvalita a hutnost trusu. Rosolovité pektiny vytvářejí také na stěně střeva obranné slizové vrstvy a nedovolují, aby nebezpečné bakterie vyvolaly onemocnění. Tím je zaručena regenerace střevní hlenové vrstvy. Šalvěj španělská (chia) je dobrým zdrojem vysoce hodnotných bílkovin s jedinečným aminokyselinovým obsahem. Navíc je bohatá na minerální látky, mezi jiným 0,65 % vápníku je podstatně vyšší hodnota, než u jiných druhů semen. To vše, suma sumárum dokládá, že výrobky Prestige Premium se semeny chia jsou vysoce hodnotné a mohou být chovateli k užitku.

Použitá litzeratura: ORNITHO – info, autor dr. G. Werquin

Rudolf Vít
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru