Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Alexandr čínský - Psittacula derbiana
Sdílet:

Alexandr čínský - Psittacula derbiana

Je to velký a atraktivní papoušek, který obývá horské lesy v Číně a Tibetu až do výšky 4000 m n.m. Občas v těchto prostorách panuje velmi chladné po...

Je to velký a atraktivní papoušek, který obývá horské lesy v Číně a Tibetu až do výšky 4000 m n.m. Občas v těchto prostorách panuje velmi chladné počasí.
Německý chovatel H. J. Geil chová a také řadu let odchovává tento druh. Říká, že to jsou mimořádně vděční ptáci. Jsou skromní ve výběru krmiva, stále zdraví s uhlazeným opeřením. To, že alexandři pelichají, se pozná jen podle několika chybějících ocasních per. V rozporu s údaji ve většině zpráv G. říká, že jejich hlas nelze označit jako nepříjemný a hlučný. Rozhodně pár penantů nebo papoušků královských v době chovu není tišší. Alexandr čínský je odolný vůči větším krátkodobým poklesům teplot až do -20 °C.

Svůj pár chová ve voliéře 4,5 m d×1 m š×2 m v s vnitřním prostorem 2×1×2 metry. K nocování a hnízdění mají alexandři k dispozici ve voliéře kmenovou budku z jabloně o vnitřním průměru 20 cm a výšce 60 cm. Při stavbě voliéry doporučuje G. respektovat tyto dvě zásady:
S ohledem na vysokou aktivitu alexandrů v ničení dřeva mají být voliéry budovány z kovu. Pletivo by mělo mít sílu drátu nejméně 1,5 mm v průměru. Máme-li nezastřešené voliéry, je nutné provádět preventivně kontrolu trusu na střevní parazity, aby mohlo být včas provedeno odčervení. Podle názoru chovatele se zdají být alexandři citliví především na škrkavky (hlísty, ascaridia), protože se velmi často zdržují na zemi voliéry.
Krmení: základem je směs složená z 5 % bílé slunečnice, 9 % kardi, 5 % pohanky, 3 % loupaného ovsa, 7 % pšenice, 5 % semence, 5 % lněného semene, 5 % nigru, 30 % prosa a 30 % lesknice. Ovoce, zelenina i zelené krmení podle ročního období je stále na jídelníčku. Při odchovu mladých přidává G. naklíčená semena, především bílou slunečnici a na bílkoviny bohatou dietní směs pro holuby. Oblíbené jsou také ořechy limbové a burské smíchané v poměru 2 : 1 a podávané v omezeném množství – dvě polévkové lžíce denně. Na vyrovnání výživy podává G. měkkou míchanici vlastní výroby ze sucharů, ovesných vloček, pšeničných klíčků, pšeničných otrub, natvrdo vařeného vejce, pivovarských kvasnic, hroznového cukru, směsi vitaminů, minerálií a stopových prvků v prášku. Pro změnu občas podává ještě ve vodě rozpustné multivitaminové přípravky.
Chovatel G. si pochvaluje spolehlivost svých alexandrů čínských v době hnízdění. Chovný pár začíná každý rok hnízdit v dubnu. Mezi 19. a 25. dubnem snáší samička tři vejce a po uplynutí 28 dnů se současně líhnou tři mláďata. Rodiče je bez problémů svědomitě odchovávají 8–9 týdnů. Mláďata jsou vždy dobře nakrmena a po vylétnutí z hnízda o ně rodiče pečují ještě další 2–3 měsíce.
Samičky dospívají pohlavně ve druhém roce věku (není to však pravidlo). V tuto dobu snáší samička jen dvě vejce, z nichž bývá jen jedno oplozené. Pravidelně jsou samci i samice pohlavně vyspělí ve stáří tří let. V tuto dobu jsou také úplně vybarveni.

Použitá literatura: Die Voliere, autor H.J.Geil
 
Rudolf Vít
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru