Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení
Sdílet:

Náš seriál o krmení

V jednom německém časopise byl uveřejněn velice pěkný článek o chovu papouška nádherného. Tento druh se v našich voliérách vyskytuje po dlouhá léta...

V jednom německém časopise byl uveřejněn velice pěkný článek o chovu Papouška nádherného. Tento druh se v našich voliérách vyskytuje po dlouhá léta a je úspěšně odchováván. Na trhu je pravidelně nabízen. Jistě se zalíbí mnohému začínajícímu chovateli. Ten jistě uvítá některé údaje o krmení tohoto druhu, jak je ve svém chovu provádí Schmidt.

Celoročně dává směs zrnin pro agapornise, kde je hodně prosa, ale málo slunečnice a ovsa. V době odchovu podává suché i naklíčené senegalské proso v klasech. Od začátku dubna do konce října zkrmuje denně naklíčené proso, oves, pšenici, slunečnici, semenec, kukuřici a hrách, všechno ve stejném poměru. Dávky naklíčených zrnin se v průběhu hnízdění podstatně zvyšují. K naklíčenému se střídavě přidává vaječná míchanice, hroznový cukr, krmný vápenec, krmné kvasnice, také strouhané jablko nebo mrkev.

Zelené krmení, např. žabinec ptačinec, smetánka pampeliška, pastuší tobolka, pelyněk černobýl a šťovík se podává podle ročního období. Ovoce, např. třešně, hroznové víno, zahradní jahody i lesní jahody, hrušky, rybíz, to vše berou papoušci nádherní velmi rádi. Jeřabiny a černé bezinky, na podzim čerstvé, jinak sušené, jakož i větve ovocných stromů uzavírají kompletní jídelníček.

Rád bych ještě doplnil údaje z knihy Australische Sittiche, autorů Dr. H. Gerberta a Dr. M. Gerbertové.

Pro úspěšný odchov vyžadují papoušči nádherní bohaté krmení. Je třeba především pamatovat na zvýšené dávky vitaminu B Complex, poněvadž se u mláďat papoušků nádherných často vyskytuje ochrnutí (především nohou). Na výběr krmení nejsou tito papoušči vůbec vybíraví, což chovateli usnadňuje práci. Rádi vezmou ovoce všech druhů, dále salát, špenát, mrkev, mladé kedlubny a samozřejmě smetánku pampelišku (listy, květy, nezralá semena). S chutí žerou naklíčenou pšenici, vaječnou míchanici, máčenou housku a také senegalské klasy. V průběhu hnízdění je vhodné aplikovat multivitaminové přípravky. Dr. Gerbert dával mladým papouškům nádherným v průběhu odchovu až do vylétnutí z budky dvakrát po pěti kapkách vitamíny A, D3, E a B - komplex přímo do zobáku injekční stříkačkou s gumovou hadičkou a dociloval výborných výsledků.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru