Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Škubání peří u žaků
Sdílet:

Škubání peří u žaků

Nechal jsem si z vlastního chovu dvě mláďata. Sameček se před dosažením prvního roku začal škubat, ale pořádně. Za dva měsíce neměl křídla ani ocas....

Nechal jsem si z vlastního chovu dvě mláďata. Sameček se před dosažením prvního roku začal škubat, ale pořádně. Za dva měsíce neměl křídla ani ocas. Zkoušel jsem přípravky proti škubání, které se prodávají na burze – nic nepomáhalo. Ale měl jsem štěstí. Vzpomněl jsem si, že když jsem v mládí choval kanáry a samička uštipovala peří na mláďatech, dával jsem jí do klece kůži ze slaniny. Řekl jsem si, když to zkusím, snad nic nepokazím. Těmto mým úvahám byl přítomen kamarád chovatel, po diskusi jsme se rozloučili a kamarád odjel. Asi za dvě hodiny byl zpět s kusem slaniny. Léčba začala. Do voliéry jsem na drát připevnil silnou kůži s malou vrstvou slaniny. Ptáci začali slaninu ochutnával a za chvilku to vypadalo, že se zbláznili. Celou tu tvrdou kůži snědli, byl to obdélník asi pětkrát tři centimetry. Druhý den už neochutnávali, vrhli se na kůži jako diví. Další dny jsem jim nakrájel půl jablka na kostečky, na to malé kousky slaniny a zamíchal. Pár dní po zahájení léčby bylo vidět, že jsem na správné stopě. Přestal si trhat tělo. Dnes po čtyřech měsících má ocas a péra, která mu narostla v křídlech si nekouše. Ukousaná péra v křídlech ocase jsem mu násilím nevytrhal, proto mu narůstají jen ta, která vypadla. Kdo použije tuto metodu a bude spokojen, může poslat na konto Zoo Brno částku podle výše své radosti, aby ta radost nebyla úplně zadarmo.


• Žakové si pochutnávají na špeku.

Na tomto příkladu vidíme, že se pravděpodobně ptáci neškubou ze stresu nebo z nudy, ale z nedostatku nějaké látky, kterou v přírodě získávají například požíráním různého hmyzu. Týká se to asi většiny ptáků odchovaných v zajetí.
Autor textu: Kamil Peslar
Autor fotografií zdroj: Kamil Peslar
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru