Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zkušenosti s chovem amady modrolící
Sdílet:

Zkušenosti s chovem amady modrolící

Uplynulo již mnoho roků od doby, kdy jsem často cestoval do zahraničí a navštěvoval nejen chovatele s velkým „CH“, ale také zoo-parky v Holandsku, N...

Uplynulo již mnoho roků od doby, kdy jsem často cestoval do zahraničí a navštěvoval nejen chovatele s velkým „CH“, ale také zoo-parky v Holandsku, Německu, Belgii i Švýcarsku. Tehdy jsem choval astrildovité pěvce v mnoha druzích a toužil jsem získat také některé druhy amad (rod Erythrura). Zahraniční chovatelé nabízeli ptáky ze svých odchovů, ale ceny byly velmi vysoké. Cenově přístupné byly Amady modrolící. Těch byly plné voliéry u importérů. Jednalo se o ptáky čerstvě dovezené, náročné. Nikdy však nebyli umístěni ve vytápěných prostorách, v miskách byla pouze neloupaná rýže Paddy, která byla také rozhazována po dně voliér. Mnoho jedinců bylo v kritickém stavu a určitě by nebylo jednoduché dostat je do pořádku a docílit odchovu. Uvedu jeden příklad z časopisu GW.

Amady modrolící jsou rozšířeny v tropech, kde jsou trvale vysoké teploty a vysoká relativní vlhkost. Chovatel jim proto musí zajistit konstantní teplotu 25 °C, aby se po čase mohly zajímat o hnízdění. Klesne-li teplota na 17–18 °C, zůstávají amady čilé a uhlazené, ale zájem o hnízdění obvykle ztrácejí. Jistě stojí za povšimnutí, že i když je v chovné místnosti teplota 25–30 °C, vyhřívají se amady pod paprsky infrazářiče (výkon 200 W). Amady byly umístěné v místnosti o ploše 3×6 metrů, ale v zimních měsících kolísala teplota od 30 stupňů pod stropem až na 16 stupňů nízko u podlahy. Pět samic zahnízdilo celkem devětkrát v hnízdech postavených volně ve větvích, ve výšce 40–60 cm. Sedmkrát v hnízdech postavených v budce typu pro andulky, které byly zavěšeny až u stropu. Úspěšných bylo šest hnízdění, kdy se podařilo v místnosti udržet teplotu nejméně 24 °C. Zvláště kritický se jevil moment, kdy samičky přestávaly zahřívat mladé a nocovaly mimo hnízdo.

Pokud jde o krmení, nedoporučuje se dávat loupanou rýži. Neloupaná a naklíčená rýže podávaná zvláště pátý až šestý den po dovozu je naprosto nepostradatelná. Kdyby chtěl chovatel dávat amadám rýži loupanou, musel by ji podávat ve formě vaječné rýže. Amady berou rády různá trávní semena, zvláště ve stavu mléčné zralosti v klasech. K pití je možno dávat medovou vodu, která je oblíbená.

Amady modrolící často stavějí společná hnízda a bylo pozorováno, že zaletují i do cizích hnízd, kde krmí mladé. Pelichání probíhá dvakrát v roce a vždy když je skončeno, začnou amady ihned hnízdit. V tomto období dochází často k drobným šarvátkám mezi samci a jen ojediněle mezi samicemi. Zkušenosti ukázaly, že soudržnost párů není příliš pevná. Stává se, že pár skončí jen jedno hnízdění a poté dojde k výměně partnerů.

Při vyhodnocení průběhu prvních hnízdění došel chovatel K. k těmto výsledkům: u dvanácti sledovaných hnízdění byla inkubační doba 14 dnů, bylo sneseno celkem 58 vajec, vylíhlo se 31 mladých – něco přes 50 %, z nich dospělo do pohlavní zralosti 13 mladých.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Rudolf Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru