Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
O krmení aratingů žlutých
Sdílet:

O krmení aratingů žlutých

Od chvíle, kdy začal pan G.Wunderlich chovat cizokrajné ptáky, uplynulo již asi 35 let. Nejdříve to byly různé druhy astrildovitých pěvců a pozděj...

Od chvíle, kdy začal pan G.Wunderlich chovat cizokrajné ptáky, uplynulo již asi 35 let. Nejdříve to byly různé druhy astrildovitých pěvců a později došlo i na papoušky. Moc se mu líbili aratingové žlutí (Aratinga guarouba) a není se čemu divit. Po velkém úsilí sehnal v roce 1989 z domácího umělého odchovu dva kusy arating a potom následovali další aratingové žlutí nejen z různých zemí Evropy, ale i z Filipín. Chov začínal s jedenácti kusy, pro které vybudoval velice prostorné voliéry. Přesvědčil se totiž, že chov aratingů žlutých se nejlépe daří, umístí-li se ve společném prostoru dva páry. Dnes chci pozornost věnovat především výživě těchto papoušků, jak ji provádí německý chovatel G. Wunderlich a klade na ni velký důraz.

Aratingové žlutí dostávají každý den čerstvé ovoce, větve bříz a vrb. Suché krmivo obsahuje malé množství slunečnice, oves, bílé proso, mohár, kardi, pohanku a semena polního salátu. Každé čtyři týdny peče koláč z hovězího masa, sójové mouky, syrových vajec a mrkve, doplněné vápníkovým přípravkem zn. Afarom, který se používá ve výživě užitkového dobytka. Po upečení a vychladnutí se koláč rozkrájí na malé kousky, které se dají zmrazit. Potom poslouží dlouhodobě jako součást každodenního krmení. Denně se podává také naklíčená bílá a žíhaná slunečnice, boby mungo, kukuřice, hrách, pohanka, oves, pšenice, mohár, kardi a semenec. Do směsi těchto naklíčených zrnin se přidává nadrobno nakrájené ovoce a zelenina: jablka, hrušky, mrkev, červená a zelená paprika, papaje, banány, mungo, cukiny, hroznové víno, pomeranče, melouny, mandarinky a avokádo, pór rozkrájený na kolečka, česnek, fenykl, šípky a snítky ze šípkového keře. Vše se jemně popráší již zmíněným vápenným přípravkem. Dále se podávají granátová jablka a divoké fíky. Velkou spotřebu fíků mají také amady královské. V době odchovu mladých se podává vaječné krmivo z mletých obilných vloček pro psy (zn. Matzinger), mletých sucharů, kukuřičné krupice s přídavkem strouhané mrkve a jednoho vařeného vajíčka se skořápkou s nadrobno nasekanou natí petržele.
Myslím, že mi čtenáři dají zapravdu, že uvedená nabídka krmení je velice bohatá, je z čeho vybírat a je co napodobovat. Samozřejmě tím rozhodně nechci tvrdit, že jsou všechny možnosti vyčerpané. Nejvíce si zde cením ochoty pisatele článku pana Wunderlicha k předávání poznatků dalším zájemcům.

Literatura:
G.Wunderlich: Mein Hobby – die Vogelzucht z časopisu AZN
Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Rudolf Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru