Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Čížek černohlavý - Spinus magellanicus
Sdílet:

Čížek černohlavý - Spinus magellanicus

Tento pěkně zbarvený ptáček, dlouhý 11 až 12,5 centimetrů má domovinu v jižní Africe. Popis 1,0: hlava, týl a hrdlo černé, kostřec, vrchní kro...

Tento pěkně zbarvený ptáček, dlouhý 11 až 12,5 centimetrů má domovinu v jižní Africe.

Popis 1,0:
hlava, týl a hrdlo černé, kostřec, vrchní krovky ocasní a celá spodina žluté, křídla a ocas černé se žlutozelenými okraji, oko hnědé, zobák černý, nohy hnědé.
Na zvykání je náročný a zpočátku vyžaduje teplotu přes 20 stupňů Celsia. Ptákům z dovozu se doporučuje aplikovat přípravky proti kokcidióze. Je nutné umístit je po získání na klidné nerušené místo. Pro pár je vhodná klec velikosti 160×40×40 cm, vybavená větvemi buku a olše. Po uplynutí jednoho týdne se má do klece dát vrstva hrubšího říčního písku na podporu trávení.

Krmení:
směs semen pro čížky s malým množstvím máku, lněného semene a řepky. Vhodná jsou semena nabobtnalá, mšice a jiné druhy drobných živočichů. Dále čisté zelené krmivo, především žabinec ptačinec a smetánka lékařská. V naší přírodě je samozřejmě velký výběr zeleného krmiva, které čížkové budou přijímat, ovšem budeme je muset na ně navyknout.
Autoři uvádějí, že se v přírodě vyskytuje 10 až 11 zeměpisných forem. Jejich určování je ale velice nesnadné. Je to škoda, protože při sestavování páru ze skupiny dovezených jedinců, jsme neměli žádné spolehlivé vodítko. Často ani importéři, i přes velikou snahu, nám nepomohli. Z chovatelského hlediska by bylo velice žádoucí, abychom sestavili páry čistých zeměpisných forem!
Čížkové černohlaví jsou velice čilí, ve voliérách šplhají vždy co nejvýše. Doporučuje se dávat na strop voliéry skleněné nebo plastové desky, které by čížky chránily před kočkami a jinými dravci. Od podzimu je musíme přemístit z venkovních voliér do vnitřní ubikace, kde bychom měli trvale udržet přiměřené teplo.
Prosím naše úspěšné chovatele čížků černohlavých, aby do redakce poslali zprávy o výsledcích své chovatelské práce.
Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Rudolf Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru