Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krmení astrildů oranžolících
Sdílet:

Krmení astrildů oranžolících

V AZN píše chovatel M. Giebing zajímavě o astrildu oranžolícím. Chtěl bych naše čtenáře seznámit v krátkosti s kapitolou o výživě. Astrildi oranžol...

V AZN píše chovatel M. Giebing zajímavě o astrildu oranžolícím. Chtěl bych naše čtenáře seznámit v krátkosti s kapitolou o výživě.

Astrildi oranžolící nejsou na krmení nároční. V přírodě sbírají potravu převážně ze země, proto jim chovatel Giebing předkládá směs semen na větších plochých miskách, které se používají pod květináče. Výhodou je, že z nich astrildi zrní nevyhazují. Základem jeho krmné dávky je směs čtyř druhů pros a speciální směs pro konopky a zvonohlíky. Obsahuje několik druhů trávních semen, semena salátu, kopřivy, pupalky dvouleté a jemná semena smrku. Na určitém místě je trvale směs minerálií a lesní hlíny. Hlínu je vhodné častěji vyměňovat, protože z čerstvé astrildi pilně vybírají živý hmyz. Klasy senegalského prosa, různé léčivky a trávy se semeny jsou podávány nepravidelně, především ve svazcích. V zimních měsících nabízí chovatel astrildům plátky jablek a salátových okurek.

Při odchovu mladých a v době pelichání dostávají astrildi menší dávky živočišné potravy. Jak známo, nabídka živočišných krmiv je na trhu vysoká, takže hmyz nechová, protože má možnost si ho zakoupit. Vhodné a doporučované jsou roupice, muší larvy, housenky, vodní blechy a Tubifex (krmivo pro akvarijní rybky). V prvních dnech se doporučuje dávat hmyz menší velikosti, po několika dnech pak přiměřeně větší (zde se může jednat o muší larvy a moučné červy). V průběhu pelichání a odchovu mladých podává dvakrát za týden v pitné vodě nebo v měkké míchanici vitaminové přípravky.

Když jsem se před řadou let věnoval výhradně chovu astrildovitých pěvců, dával jsem jim v době kladení vajíček živočišnou potravu denně, ale jen v malém množství. Po vylíhnutí jsem podával vaječnou míchanici doplněnou čerstvými kuklami lučních mravenců. Dávky jsem podle zájmu ptáků postupně zvyšoval a čerstvé krmivo předkládal třikrát až čtyřikrát za den.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru