Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krmení amazoňanů modročelých
Sdílet:

Krmení amazoňanů modročelých

Krmení musí být vždy střídavé, ale to konec konců platí pro všechny druhy ptáků, které se dostanou do našich klecí a voliér. Mnohé druhy papoušků vč...

Krmení musí být vždy střídavé, ale to konec konců platí pro všechny druhy ptáků, které se dostanou do našich klecí a voliér. Mnohé druhy papoušků včetně amazoňanů, konzumují předkládaná krmiva velmi individuálně, proměnlivě a proto každý chovatel musí sám vyzkoušet, co bude právě jeho papouškům vyhovovat. Se správnou výživou přirozeně stojí a padá celý chov a především docílené odchovy. Připomeňme si, že na ty druhy krmení, které slouží zdraví budeme muset amazoňany postupně navykat, což často vyžaduje mnoho trpělivosti.

Podávat můžeme: kardi, proso, pohanku, pšenici, ječmen, oves, lesknici, slunečnici, semenec. Důležité a téměř nepostradatelné jsou naklíčené zrniny mnoha druhů, mezi ně zařazujeme i hrách, čočku, boby mungo a katjang. Byly činěny pokusy krmit také vařenými brambory, kukuřicí a pšenicí. Zájem amazoňanů o jmenované druhy sice nebyl velký, ale přesto uspokojivý.

V krmení nesmí chybět ovoce (jablka, hrušky, pomeranče aj.), zelené krmení podle ročního období a také zelenina (mrkev, hlávkový salát, zelí, kapusta, okurky, čínské zelí i červená řepa). Jako pochoutky jsou vhodné datle, fíky, rozinky, různé druhy ořechů (též limbové) v malých dávkách.

Pokud jde o bílkoviny, podávají se v průběhu celého roku. V době klidu v menších dávkách, před hnízděním a v době hnízdění denně v množství odpovídající počtu hnízdících párů, počtu a stáří mláďat a podobně. Vhodným zdrojem bílkovin jsou: na tvrdo vařená vejce, míchaná vejce – obojí podávané v míchanici, tvaroh nebo nízkotučný sýr, práškové mléko odtučněné, netučný jogurt, vařené libové hovězí maso, drůbeží kosti, kvalitní směsi pro nosnice nebo krůty. Budeme-li posledně jmenované druhy podávat granulované, musíme je jemně rozemlít. Tvrdé bílé pečivo máčené v mléce a následně přiměřeně vymačkané je velmi oblíbené. Někteří chovatelé nedávají na tvrdo vařená vejce strouhaná v míchanici, ale rozsekaná na malé kousky samostatně na zvláštní misce. Setkal jsem se také s názorem, že podávat celé vařené vejce ať strouhané v míchanici nebo nasekané na zvláštní misce, neprospívá zdraví ptáků. Uznávají je jako vhodný pouze žloutek.

Po celý rok musí být v klecích a voliérách připraven krmný vápenec, ptačí nebo holubí grit a skořápky z vajec. Skořápky je nutné nejdříve povařit, propláchnout, usušit a pak teprve zkrmovat. Multivitaminové přípravky jsou samozřejmostí, podávají se podle návodu výrobce.

Jistě se mnou budete souhlasit, že počet uváděných krmiv je vysoký a určitě by se ještě našla další. Každý svědomitý chovatel si může vytipovat z nabídky to, co bude prospěšné pro zdraví jeho amazoňanů.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Rudolf Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru