Papoušíček vrabčí a jeho chov

Papoušíček vrabčí a jeho chov V tomto krátkém příspěvku bych chtěl seznámit naše, především mladé chovatele, se zkušenostmi chovatele D. L...

V tomto krátkém příspěvku bych chtěl seznámit naše, především mladé chovatele, se zkušenostmi chovatele D. Lemstera, které publikoval v německém časopise AZ-Nachrichten č. 3/99.

Z odchovaných mláďat sestavil tři nepříbuzné páry a umístil je do kombinované voliéry s výletem 2x2x2,20 (výška) m, s vnitřní ubikací 1,5x1x2,20 (výška) m. V ubikaci udržuje stálou teplotu 15 st. C. Chladné vlhko papoušíčkům vrabčím, jako ostatním druhům rodu Forpus, škodí. Krmivo a vodu na pití podává pouze ve vnitřní ubikaci ve výšce cca 1,5 m. Zelené krmivo a různé ovoce pokládá L. na strop výletové voliéry, který je z pletiva 13x13 mm. Všichni papoušíčkové se ve velmi krátkém čase naučí obratně skrze oka pletiva protahovat části rostlin i ovoce. Nedělají jim problémy ani plody větší velikosti.

Chovatel L. krmí papoušíčky vrabčí směsí semen pro velké papoušky bez slunečnice, jedenkrát v týdnu přidává červené proso v klasech. V zimních měsících dostávají papoušíčkové pro zvýšení energetické hodnoty krmení menší množství slunečnice a nigru. Nechybí ani naklíčené zrniny (základní směs, slunečnice a niger), do kterých přidává vaječné krmivo s medem a na špičku nože směs vitamínů a minerálií v prášku. V době hnízdění dostávají papoušíčkové tuto směs denně, v době odpočinku (klidu) pouze 2x v týdnu. Chovatel L. předkládal nejdříve krmiva v automatických krmítkách, ale tento způsob zrušil. Říká, že při každodenním krmení je lepší přehled o spotřebě jednotlivých složek a je jistota, že konzumace není jednostranná. Ptáci krmivo tolik nerozhazují a dochází k úsporám.

Papoušíčkové vrabčí pohlavně dospívají ve stáří 12-14 měsíců, někdy i dříve. K hnízdění dává páry, které měly možnost si sami své partnery vybrat v proletové voliéře, do dvojitých boxů o délce 1,62 m. Hnízdní budky zavěšuje zvenku. Po 3-5 týdnech se objeví v budce 4-6 vajec. Samice obvykle zasedne pevně po snesení druhého vejce. Doba vysezování je 21 dnů. Rodiče se o potomky vzorně starají, a když dosáhnou stáří 8 dnů, lze je kroužkovat kroužky o průměru 4 mm. Při provádění kontrol průběhu hnízdění nejsou problémy, protože se samička pravidelně ihned po zavěšení budky do ní vrací. Mláďata opouštějí budku ve stáří 33 až 35 dnů a většinou se již do ní nevracejí. Stane-li se, že mláďata po uplynutí uvedené doby z budky nevylétnou, rodiče je k tomu škubáním chtějí donutit.

(zkráceno)
Ohodnotťe tento článek:
1
2
3
4
5

Celkové hodnocení (4x):

1
2
3
4
5

Autor textu Redakce Fauny

Diskuse k článku

Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé

K tomuto článku zatím nebyly přidány žádné komentáře