Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krmení modroušku
Sdílet:

Krmení modroušku

Dnes si povíme krátce o krmení modroušků, rod Estrilda, kteří se dovážejí z Afriky. V současnosti nejsou sice dovozy tak početné jako bývaly dříve...

Dnes si povíme krátce o krmení modroušků, rod Estrilda, kteří se dovážejí z Afriky. V současnosti nejsou sice dovozy tak početné jako bývaly dříve, ale později se může situace změnit. Potravu připravujeme hodně pestrou a střídavou. Základem je stále dostatek drobnozrnných pros, směs zrnin pro konopky a zvonohlíky, které dodává specializovaný obchod a také hodně různých druhů travních semen. V zimě můžeme dávat také směs suchých semen různých druhů bylinek. V létě podáváme podle období denně celé sazenice zelených rostlin a léčivých bylinek, pokud možno ve stavu mléčné zralosti. Některé rostliny je možno vázat do svazků a zavěšovat je na strop voliéry. Vhodnými druhy jsou především tyto: pupalka dvouletá, žabinec ptačinec, pastuší tobolka, smetánka lékařská a další a další.
Naklíčená semena jsou u modroušků velmi oblíbená. Během doby pelichání podáváme plátky salátové okurky. Má vysoký obsah síry a pro zdraví modroušků (ale nejen těchto) je moc prospěšná. Modrouškům můžeme občas nabídnout také kousek jablka.

Na jaře zpestříme jídelníček zařazením větviček listnatých a jehličnatých stromů, na jejichž výhoncích, pupenech i jehličkách si modroušci pochutnávají.
Při odchovu mladých budeme v prvních dnech dávat kukly lučních mravenců, zelené mšice, roupice a jiné živočišné krmivo. Když jsou mláďata větší, můžeme dávat luční plankton, čerstvě svléknuté (bílé) moučné červy, larvy mouchy masařky, larvy voskového mola a mnohé další. Trvale mají modroušci mít na zvláštní misce směs lesní hlíny, gritu a dřevěného uhlí. Vitaminy dáváme dvakrát v týdnu, buď v pitné vodě nebo jimi můžeme poprašovat živočišnou potravu. O vaječnou míchanici nemají většinou modroušci zájem.
Pan Petr Podpěra s odvoláním na názory různých chovatelů uvádí, že proso není pro modroučký dokonalým náhradním krmivem, jako pro jiné druhy astrildovitých. Potřebují vyšší procento moháru a semena různých trav. K odchovu je zapotřebí určité procento živé potravy, ale toto procento není nikterak vysoké (uvedeny jsou larvy potemníka, roupice a octomilky). V době odchovu je důležité dávat dostatek moháru a senegalského prosa v klasech, také v naklíčeném stavu.
Rutgers doporučuje při odchovu mladých dávat máčená semena, mravenčí kukly a vaječnou míchanici.

Použitá literatura:
Giebing, M: Die afrikanischen Schonburzelchen, AZN 8/2002
Podpěra, P: Chováme exotické ptactvo, Svépomoc, Praha
Rutgers, A.: Handbuch fur Zucht und Haltung fremdlandischer Vogel, Neumann–Verlag, Radebeul
Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Rudolf Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru