Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení
Sdílet:

Náš seriál o krmení

Náš seriál o krmení V dnešním pokračování našeho serálu chci seznámit čtenáře Fauny se způsobem krmení rozkošného drobného ptáčka, čečetky...

V dnešním pokračování našeho serálu chci seznámit čtenáře Fauny se způsobem krmení rozkošného drobného ptáčka, čečetky sibiřské (rod Acanthis), jak je ve svém úspěšném chovu provádí chovatel Th. WENDT (AZN 4/99).

Základ: niger, perila, čekanka, semeno smrkové a salátu, různá trávní semena, sesam, mák a loupaná slunečnice. Dále mají čečetky možnost vybírat si podle chuti ze směsi semen určené pro křivky a hýly křivčí.

Od jara mají ptáčkové k dispozici denně nakličované zrniny. Z obchodu kupuje k tomu účelu směs určenou pro ptačí druhy s úzkým zobákem a pro hýly obecné. V poměru 1:1 přidává ještě slunečnicová semena. Automatická krmítka, hojně v Německu k nakličování doporučovaná, W. nepoužívá. Jako důvod uvádí, že se dají špatně čistit. Má svoji vlastní jednodušší metodu. Postačí mu k tomu husté kuchyňské síto a tři plastové misky.

Odměřené množství směsi zrnin dá ráno do misky a zalije vodou. Večer obsah vylije do síta a pod tekoucí vodou důkladně propláchne. Vodou se rozhodně nemá šetřit! Po propláchnutí je třeba pomocí síta zbavit zrní co nejvíce vody. Do důkladně omyté misky se poté ze síta zrní přesype a důkladně rozprostře do stran, aby rovnoměrně schlo.

Druhý den odpoledne se zrní v misce pečlivě promíchá a ponechá se zde do druhého dne, teprve třetí den se zrní zkrmuje. Jestliže je v místnosti vyšší teplota, je možno někdy zrní zkrmovat již druhý den, kdy jsou klíčky 1-2 mm dlouhé. Budeme-li si denně podle tohoto návodu připravovat další misku k nakličování, budeme mít k dispozici stále čerstvé, na vitamíny bohaté krmivo. Ptákům se podává naklíčené zrní vždy na ploché misce, kterou je třeba před každým použitím pečlivě očistit.

Pro W. je samozřejmostí podávat ptákům denně zelené stonky s polozralými semeny především smetánky (pampelišky), ptačince žabince, pastuší tobolky, šťovíku, jitrocele a různých tráv. Téměř po celou zimu má W. pro ptáky k dispozici ptačinec žabinec. Čečetky vezmou s oblibou kousky salátových okurek a sladkých jablek.

V době odchovu mladých podává W. měkké krmivo, které si sám připravuje, dále živý hmyz - moučné červy, bufallo červy, luční plankton nebo mšice. Uvedené druhy červů pokape směsí olivového oleje a rybího tuku a popráší směsí hroznového cukru, vitamínů, pivovarských kvasnic a krmného vápence. Je nutno připomenout, že čečetky mají stále k dispozici grit, krmný vápenec, holubí kámen a roztlučené vaječné skořápky.

Autor textu: (FA)
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru