Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tukani a turaka
Sdílet:

Tukani a turaka

1. Tukani Někteří se dost snadno množí, zatímco jiní se ještě nikdy neodchovali. Nejplodnější z malých druhů je arassari skvrnozobý Selenidera mac...

1. Tukani
Někteří se dost snadno množí, zatímco jiní se ještě nikdy neodchovali.
Nejplodnější z malých druhů je arassari skvrnozobý Selenidera maculirostris. První rok jsme odchovali 11 mladých, a to samička měla jen 9 měsíců! Asi polovinu jsme odchovali uměle a zbytek rodiče.
Větší druhy jsou obtížnější pro chov. Většinou netolerují jakékoliv vyrušení a vždy vyhodí vejce nebo sežerou mláďata.
Asi nejsnazší z větších druhů je tukan Fischerův - Ramphastos sulphuratus. Aspoň je nejsnazší přimět je, aby šli do hnízda. Mláďata se musí vytáhnout a ručně dokrmit. Autor musel brát mláďata jeden až dva dny po vylíhnutí, jinak viděl samce, jak létá po voliéře s mládětem v zobáku.
Nejvíce úspěchů měl autor s odebráním vajec a umělou inkubací. Umělý odchov od vejce je nádeničina. Protože nemají vole jako papoušci, musejí dostávat malé množství jídla velmi často (nejprve asi každou půlhodinu). Je to neuvěřitelně delikátní proces, a je velmi snadné přijít o mláďata během prvních stádií odchovu.
V přírodě tukani hnízdí v dutinách stromů. Malí tukani a arassari hnízdí v dutinách po datlech, zatímco velcí tukani mají radši přírodní dutiny ve stromech. Nepřidávají žádný materiál a snesou 3-4 vejce přímo na dno dutiny.
Většina úspěšných odchovů byla v dutých palmových špalcích. S použitím řetězové pily chovatel začne dutinu v pevné vnější vrstvě a začne na povrchu otvor, obvykle seshora. Vršek je pak pokryt odstranitelným překližkovým víkem. To umožní kontrolu hnízda, a je-li nutno, odebrat mláďata. Kontrola se dělá se zrcadlem a lampou.
Inkubace trvá 15-18 dní, podle druhu. Mláďata zůstávají v hnízdě až 6 týdnů. Oči se otevřou asi za 21 dní.
Když rodiče krmí mladé, zvýší svou spotřebu živého krmení. V přírodě toto krmení sestává z ještěrek, myší, velkého hmyzu a mladých ptáků. V zajetí se jim daří s cvrčky a moučnými červy. Autor dává zřídka myšata, i když se píše, že je to nezbytnost. Dává mražené cvrčky, což jim nevadí. V této době dává do vody zlaté rybky.
Pro ruční krmení používá Kaytee Exact Hand - feeding Formula smíchanou 50/50 s papájou.
Když jsou mláďata úplně malá, dává Gerber Papaya a krmí stříkačnou, jako papoušky.
Když rostou, dává Kaytee Mynah/Softbill Pellets (granule) namočené ve vodě a k tomu malé kousky papáji.
Mladí tukani začínají sami jíst asi v 7 týdnech a v 9-10 týdnech žerou sami.
První předpoklad chovu je ovšem mít pár. Mnozí arassari a malí tukani jsou dimorfičtí, samička mívá hnědou barvu tam, kde samec je černý. U tukanů je dobrým příznakem zobák. Samec má obecně užší a delší zobák než samice, která má zobák kratší, ale vyšší. Často je však třeba nechat vyšetřit pohlaví.
Ubytování chovných ptáků je různé. Autor odchoval arassari skvrnozobé a tukany Fischerovy ve voliéře 90 cm široké a 3 m dlouhé, 2,40 m vysoké. Toco tukany množil na ploše 5,75 m2. Nyní má tukany ve voliérách 4,8 x 2,4 x 2,4 m vysokých, dobře osázených, i když toko tukani rostliny ničí. Malé druhy nechají listí na pokoji. Jeho známý chová arassari zelené - Pteroglossus viridis a arassari skvrnozobé v ložnici. Pokud nemůžeme sehnat palmový kmen, většinou jim stačí hluboká bedna z překližky.
Nemoci: jsou citliví na Hemochromatosis, tj. nemoc z ukládání železa.
Postižený pták nahrazuje normální buňky v játrech železem, takže játra eventuálně přestanou fungovat. Neexistuje léčba a nemoc se dá zjistit jen pitvou jater. Smrt je obvykle zcela náhlá. Pták vypadá dobře a příští den je mrtvý, bez známek nemoci.
Tato nemoc je způsobena genetickou poruchou a nenapadá všechny ptáky, i když mají stejnou stravu. Uhynuly mi tři samice toco tukan a samec z odchytu žil osm let bez problémů.
Hemochromatosis nepadá také jiné druhy měkkožravých, včetně majn a nedávno postihla také lorie.
Bohužel je skoro nemožné krmit zcela bez železa. Obecně není problém s ovocem a zeleninou, ačkoliv některé (jako rozinky) mají velmi mnoho železa. Je možné, že problém spočívá v proteinových přídavcích, jako jsou psí granule. Proto podáváme pouze Kaytee Exact Mynah/Softbill food. Bylo vyvinuto speciálně pro ptáky, ne pro ryby nebo savce a úmyslně je obsah železa co nejnižší.
Hemochromatosis by vás neměla odradit od chovu těchto krásných ptáků, ale musíte si ji uvědomovat. Zdá se, že je velmi rozšířená u starších dospělých tukanů obrovských. To je informace z mé vlastní zkušenosti a jiných chovatelů.
Když si chcete koupit ptáka do chovu nebo jako společníka, snažte se určit věk ptáka. Byl bych velmi opatrný při koupi ptáka staršího než 6-7 let. Stres z přemístění těchto starších tukanů by mohl být faktorem pro tento problém.
Strava. Denní strava tukanů sestává z různého krájeného ovoce, jako papája, jablka, banány, melouny (v sezóně) a hrozny. Také dáváme rozehřátou mraženou směs zeleniny, ve vodě namočené granule Kaytee Mynah/Softbill a cokoliv jiného, co je v sezóně, např. granátová jablka. Ve voliéře je vždy k dispozici miska se suchými granulemi pro majny.
Často se říká, že chovat měkkožravé je mnohem více práce než chovat papoušky. Nesouhlasím - když krmíte papoušky správně, musíte denně dávat ovoce a zeleninu, tak jako měkkožravým. Hlavní součástí stravy papoušků jsou obvykle semena a granule a měkkožraví také žerou granule. V mnoha případech musí být krmení pro měkkožravé nakrájeno jemnějši než pro papoušky, ale když jich krmíte hodně, můžete mít kráječe, které nakrájí ovoce na požadovanou velikost.
Když se přesvědčíte, že je to legrace krájet ovoce, může se vám zachtít jiných měkkožravých ptáků, kteří jedí přesně totéž, jsou mnohem tišší a mají stejné požadavky na prostor jako tukani.

2. Turaka
Ručně dokrmená turaka jsou krotší než domácí slepice. Také divocí ptáci budou žrát hrozny z prstů. Výhoda turak oproti tukanům je, že mohou být chováni spolu s jinými menšími ptáky. Zřídka jsou agresivní k jiným druhům, i když jsou některé druhy hrubé k partnerovi, zvláště Hartlaubovo turako, které zabíjí samičku. Jednou nám Hartlaubův samec zabil samičku, když seděla na vejcích, protože se chtěl opět pářit.
Turaka staví nedbale hnízdo - stěží je to víc než pár proutků, podobně jako hnízda některých holoubků.
Nejlepší je dát drátěný nebo dřevěný košík asi velikosti vinného hroznu.
Snášejí 2 vejce, oba rodiče sedí 21 dní, vylíhnou se tmavá černohnědá kuřata. Kuřata mají růžovou kůži, což nikdy neuvidíte, protože je hustá podsada. Za 10 dní se tato černá koule usadí na okraji hnízda. Mláďata turaků jsou všude po celé voliéře dřív, než umějí létat. Běhají po pletivu, až dosáhnou nejvyššího hřadu, zkoušejí létat (jinak řečeno, skáčou), zřítí se na zem a začnou znovu. Trvá jim asi 10 týdnů, než získají plně opeření.
Při několika příležitostech jsme je museli ručně dokrmovat. Krmili jsme totéž jako tukanům.
Ručně dokrmená mláďata vyrostou v plodné dospělé, bez imprintingu, který se vyskytuje u některých druhů papoušků a může udělat odchov obtížným.
Je zajímavé, že v přírodě turaka konzumují širokou paletu ovoce, včetně takového, které je vysoce jedovaté pro savce.
Dáváme jim také navíc zelené krmení. Jíst živé krmení (cvrčky nebo moučné červy) jsem je viděl, jen když odchovávali mladé. A to přesto, že měli stále přístup k živému krmení, protože žili společně s jinými ptáky, jako majnami Rotschildovými a vousáky.
Neměli by se nechat v kleci jako papoušci. Čím větší prostor, tím lépe, jak pro vaši, tak pro jejich zábavu.
Turako je velmi rychlé a může uniknout nad vaším ramenem nebo mezi nohama, když vcházíte do voliéry, proto je nezbytná předšíňka nebo chodbička. Některé ZOO mají ručně dokrmená turaka ve velkých voliérách a nechají návštěvníky, aby vstupovali a nabízeli na ruce hroznové víno. To se dělá také s krotkými lori. Jako lori, také turaka přistanou kdekoliv na vás.
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru