Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Majny a špačci
Sdílet:

Majny a špačci

Krmení pro majny: 1. čerstvé ovoce - jablka, hrušky, broskve, jahody, banány, víno, melouny, ananas 2. zelenina vařená v páře - kukuřice, mrkev, h...

Krmení pro majny:
1. čerstvé ovoce - jablka, hrušky, broskve, jahody, banány, víno, melouny, ananas
2. zelenina vařená v páře - kukuřice, mrkev, hrách, fazole, dýně, tuřín, brokolice květák, okurka
3. vařená rýže
4. ovesná kaše
5. bílý chléb
6. burákové máslo
7. vejce natvrdo
8. nízkotučný sýr nebo jogurt
9. vařené mleté kuřecí nebo krůtí maso
10. bílý tuňák konzervovaný ve vodě
11. Gerber - masová výživa pro děti
Krmení: Různé ovoce, zelenina a granule. Granule mají mít nízký obsah železa, protože měkkožraví mají velký výskyt hemochromatosis. Protože kyselé potraviny ovlivňují příjem železa v trávicím traktu, kyselá jídla se nemají podávat ve stejný den jako krmiva obsahující železo.
Chovné páry majn dostávají: půl šálku suchých granulí (buď Exact Mynah Pellets nebo Science Diet Feline Maintenance) a půl šálku měkkého krmení - viz tabulka, nakrájené na kousky, podané ve zvláštní misce. Měkké krmení se popráší vitamíny a minerály, aspoň 2x týdně se přidají granule Pretty Bird.
Podá se nádoba se 100% ovocným džusem (bez přísad), nádoba s vodou a živé krmivo (cvrčci, mouční červi, myšata). Nesnědené měkké krmení a džus se odpoledne vyhodí.
Při známkách páření se zvýší porce, hlavně živého krmení. Většina chovatelů si myslí, že živé krmení stimuluje chovnou aktivitu a nedostatek způsobuje ztráty v hnízdě.
Ruční krmení: první tři dny pouze malé kousky myšat, namočené ve vodě obohacené vitamíny a minerály, aby se dodala voda. Krmení začíná v 7 hod. ráno a pokračuje každých 30-45 min. do 11 hod. večer.
4. den se začnou dávat navlhčené granule a měkké krmení, jak to růst mláděte dovolí a doba mezi krmením se prodlužuje až na 1-2 hodiny. Mláďata majn rostou rychle, v 1. týdnu se objevují laloky a peří.
Asi za 1-2 týdny se mládě může dát do klece s jídlem a vodou a krmení klesne na každé 3-4 hodiny. Mládě začne zkoumat jídlo, ale bude žadonit, jakmile se dostanete do jeho zorného úhlu. K jídlu z misky ho povzbudí, když budete brát z misky a dávát mu jídlo rukou.
Ve 3-4 týdnech bude horlivě přijímat všechno jídlo, ačkoliv bude ještě několik týdnů žadonit. V této době je stejně jako krmení uspokojí, když je vezmete chvíli ven.
Ubytování: dají se dobře aklimatizovat, ale nesnášejí extrémní horko ani zimu. Proto mají mít v zimě přístřešek (proti nachlazení a zápalu plic) a stín v létě (proti vyčerpání z horka). Potřebují mít soukromí, např. hnízdní box, a to i krotcí ptáci. Moje chovné voliéry mají 90 x 2,40 x výšku 2,10 m. Voliéry jsou pokryté pletivem a částečně zastřešené plechem. Budky jsou v horní části voliéry, zvenku jsou dvířka na kontrolu. Mají na výběr 3 budky: 1. 25 x 25 x 50 cm délka, 2. standardní budka pro korely, 3. populární budka tvaru L.
Každý výlet má hřad z větve. Polička na jídlo je v zastřešené části a obsluhuje se zvenku. Majny nemají rády rušení a mohou opustit vejce nebo zabít mladé.
Důležitý faktor chovu je zavedení rutiny a minimum rušení. Autor rád kombinuje krotkou majnu s divoce odchycenou, na kterou má krotká dobrý vliv a naučí ji i několik slov.
Autor textu: ZOO Chleby
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru