Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Postavoví kanáři – 3
Sdílet:

Postavoví kanáři – 3

Kanár barevný chocholatý je zařazen do výstavní třídy ED/2. Toto plemeno je známé již více než 230 roků, třebaže kvalita charakteristických znaků...

Kanár barevný chocholatý je zařazen do výstavní třídy ED/2. Toto plemeno je známé již více než 230 roků, třebaže kvalita charakteristických znaků (chocholky) byla různá a většinou nízká. Chovem barevných kanárů chocholatých se již zabývá řada generací chovatelů. O zušlechtění tohoto plemene se snažili zejména po skončení druhé světové války němečtí chovatelé. Aby zlepšili chocholku, využívali při chovu křížení s anglickými plemeny gloster a crested, jejichž příslušníci mají delší opeření a vyznačují se dokonalejšími chocholkami. Později se také došlo k poznání, že delšího peří v chocholce se dá docílit občasným pářením dvou neintenzivních ptáků. Avšak pro zachování požadované postavy a kvalitního přilehlého opeření je zapotřebí v každé druhé generaci v chovu použít intenzivní ptáky.
Po přesném určení charakteristických znaků byli tito kanáři uznáni Světovou ornitologickou konfederací COM jako samostatné plemeno chocholatých kanárů pod názvem Allemand Huppé, což je německy chocholatý. Zastávám názor, že název kanár barevný chocholatý lépe vystihuje charakteristické vlastnosti, tj. barvu a chocholku. Pro oba znaky je vyhrazeno po dvaceti bodech posuzovací stupnice. Kanár barevný chocholatý nepatří mezi pravé postavové kanáry. Je to z toho důvodu, že v postavě, velikosti, barvě a postoji se shoduje s normálním kanárem. Kvůli chocholce byl mezinárodně zařazen mezi ostatní chocholaté, kteří jsou opět všichni zařazeni k pravým postavovým kanárům. V roce 1979 bylo obvyklé, že partner tohoto plemena bez chocholky nebyl vystavován ani posuzován, protože se téměř shoduje s normálním barevným kanárem, s vyjímkou širší a plošší hlavy. Avšak již v roce 1993 byli chocholatí partneři těchto kanárů vystavováni ve skupinách normálních barevných kanárů. Je to umožněno proto, že velikost chocholatých kanárů je shodná a normálními barevnými kanáry (pohybuje se v rozmezí 13,5–14,5 cm celkové délky od špičky zobáku na konec ocasu). Rovněž požadavky na barvu se shodují s barevnými kanáry, kromě zbarvení chocholky, která může být světlá nebo melírovaná. Podle vzorníku má postava odpovídat požadavkům na barevné kanáry. Přitom je však nutné vzít v úvahu, že chocholka může vynikat jen na větší a širší hlavě, k níž patří plnější postava s plnějším krkem. Postoj chocholatého kanára je kolmější než normálního barevného a je také ovlivněn chocholkou. Chocholka má odpovídat velikosti hlavy. Při pohledu ze strany má probíhat rovně od kořene zobáku nad očima k týlu, kde může odstávat. Na fotografii vidíte, že chocholka v zadní části hlavy mírně odstává. Neopeřené místo má být co nejmenší a tím je pták cennější. Střední bod je o něco větší než u jiných chocholatých plemen. Ideální chocholka je taková, která v týlu neodstává, to znamená, že je přilehlá. Směrnice pro další šlechtění chovu nás vede k přilehlé chocholce. Barvení chocholatí kanáři jsou otužilí a spolehliví při odchovu mláďat. Z odchovu se vždy najdou jedinci i kolekce, které nás mohou reprezentovat na výstavách.
Ještě se zmíním o dědičnosti chocholky. Podmiňuje ji faktor dominantního charakteru. Jeho působení je však pleiotropní (jeden vnitřní či vnější působek má účinky na více oblastí, vlastností), protože homozygotně dominantní konstituce působí letálně, tj.je příčinou úhynu svého nositele. Všichni chocholatí kanáři jsou proto v tomto vlohovém páru založení heterozygotně a při vzájemném křížení v poměru dva chocholatí k jednomu s hladkou hlavou.
Proto pro chov potřebujeme vždy vedle chocholatého kanára nechocholatého partnera. Pro barevné chocholaté je to normální barevný kanár. V symbolech se spojení uvádí takto:

Hh chocholatý kanár s faktorem, štěpitelný na nechocholaté samice.
Hh nechocholatý kanár, homozygotní samec i samice.
HH neživotaschopný chocholatý kanár, homozygotní samec a samice.
Při křížení dvou chocholatých ptáků by se u 25 % potomstva spojily dvě alely, tj. HH, což by embryo usmrtilo. Při správném křížení chocholatých s nechocholatých partnerem můžeme očekávat zdravé a životaschopné potomstvo.

Bodovací stupnice
Chocholka: 20 bodů velikost 10 bodů
postava 20 bodů postoj 10 bodů
barva 20 bodů kondice 10 bodů
opeření 15 bodů celkem 100 bodů
Za soulad v kolekci je 1 až 6 bodů.

K pozicím
Chocholka (20 bodů, -4 až -10): má odpovídat velikosti hlavy, při pohledu ze strany má probíhat rovně od kořene zobáku nad očima k týlu, kde může odstávat. Neopeřené místo za chocholkou má být co nejmenší (může ale být beztrestné). Střední bod je kulatý a o něco větší než u jiných chocholatých plemen.
Postava (15 bodů, -2 až -5): má odpovídat normálním barevným kanárům. Přitom je třeba vzít v úvahu, že chocholka může vynikat jen na větší a širší hlavě. K té opět patří plnější postava s plnějším krkem.
Barva (20 bodů) (-5 až -8): požadavky jsou stejné jako u normálních barevných kanárů. Přípustné jsou všechny barevné rázy včetně symetrické strakatosti. Barva má být jednotná bez skvrnitosti a bez barevných nebo melaninových skvrn. Chocholka a její vybarvení se do té pozice nezahrnují.
Opeření (15 bodů, -3 až -5): hladké a přilehlé, nepoškozené a úplné, zvláště u křídel a ocasu.
Velikost (10 bodů, 2 až -4): 135 až 145 mm, tím se rozumí délka nejen od zobáku k ocasu, ale i celkový soulad mezi hlavou, tělem, ocasem a nohama.
Postoj (10 bodů, -2 až -4): kolmější než u normálního barevného a je ovlivněn chocholkou. Nesmí mít vysoké nohy s dlouhými stehny. Křídla musí být přilehlá a nesmějí se v klidu křížit.
Kondice (10 bodů, -2 až -4): znovu se hodnotí všechny pozice a jejich vzájemný soulad, klidné chování a čistota opeření.
Celkem (100 bodů): vyvinutá chocholka a pěkná vybarvenost jsou spolu se správnou postavou hlavními požadavky.
Soulad v kolekci (6 bodů): pro soulad se nepožaduje pouze stejná kvalita v postavě a chocholce, ale také stejná vybarvenost všech čtyř ptáků.

Chyby a trestné body
Roztřepená chocholka -5, jednostranná nebo neúplná chocholka -5, velký střední bod -7, větší neopeřený týl -8, úzký a dlouhý krk -5, postava glostera -4, malé nebo vysoké nohy -5, dlouhá viditelná stehna -5, skvrnitost -8, nesprávná velikost -4, volné opeření -4, plachý netrénovaný pták -5, visící nebo křížící se křídla -5.
Autor textu: Antonín Vítek
Autor fotografií zdroj: Antonín Vítek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru