Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Náš seriál o krmení pro ptáky: Výživa astrildovitých pěvců
Sdílet:

Náš seriál o krmení pro ptáky: Výživa astrildovitých pěvců

V časopise AVW (Rakousko) vycházely na pokračování články o chovu drobných exotů od zkušeného a dlouholetého chovatele, specialisty na tento obo...

V časopise AVW (Rakousko) vycházely na pokračování články o chovu drobných exotů od zkušeného a dlouholetého chovatele, specialisty na tento obor, dipl. ing. O. Urleppa. V č. 7/99 bylo pojednáno o správné výživě.

Astrildovité pěvce bychom měli krmit (podle přírody) ve dvou fázích: 1) fáze klidu, 2) fáze aktivní - hnízdění.

1. Období klidu: směs různých druhů pros (suché) a nejméně 1/3 trávních semen a proso v klasech. Dále dáváme zelené, v létě navíc traviny s polozralými semeny, ptačinec žabinec a na kolečka nakrájené salátové okurky. Je to jediný druh zeleniny obsahující kyselinu křemičitou, která je velice důležitá pro tvorbu peří. Téměř všechny druhy exotů konzumují salátové okurky s oblibou, možná i pro vysoký obsah vody. Vodu dáváme denně čerstvou a zvláště v letní době přihlížíme k tomu, že u některých druhů je spotřeba zvláště vysoká. Každých 14 dnů dáváme heřmánkový čaj, kterým se očistí a škodlivin zbaví sliznice ptáků. K posílení odolnosti vůči nákazám se v poslední době podávájí ptákům různé čaje. Pro trávení dáváme do klecí misky s jemným říčním pískem (křemičitý, žádné mleté mušličky přimíchané!), přípravek Vitakalk a půlku skořápky z vajec, kterou ptáci postupně odštípou. U. dává ještě minerální směs se sušenými dafniemi, sušenou směsí 10 druhů léčivek a vitamíny. Mnoho druhů drobných exotů bere tuto směs velice rádo. Jako pochoutku dostávají exoti v tomto období týdně několik moučných červů nebo muších larev a někdy také polozralé proso.

Ve druhé fázi před hnízděním a při odchovu je nutno podávat energeticky bohaté krmivo. Je v tom stimulace jako ve volné přírodě, neboť na začátku nebo konci doby dešťů mají ptáci bohatou nabídku krmení: čerstvé zelené krmivo, semena travin ve všech stádiích zralosti a také živou potravu. Proto dáváme více živých moučných červů a muších larev, příležitostně také mravenčí kukly.

Vaječné krmivo U. nedává vůbec, protože silně zatěžuje střevo, poškozuje játra a při vyšší pokojové teplotě se rychle kazí. Také naklíčená semena nedává pro nebezpečí výskytu plísní, přinejmenším u rozházeného zrní okolí krmítek. Příprava naklíčených zrnin je pracná a proto dává U. jako náhradu polozralé proso nebo červené proso v klasech v různém stupni naklíčení.

Pro všech 128 druhů drobných exotů nelze stanovit pevný režim krmení. Je třeba neustále spotřebu sledovat, vždyť ani ptáci téhož druhu nemusejí mít tytéž zvyklosti.

Autor se ve svém příspěvku vrací ke každodenním otázkám:

Dobrý chovatel chce pro své ptáky dělat maximum, což je správné a důležité pro držení a úspěšný odchov, mnozí ale své úsilí přehánějí. Při aplikaci různých přípravků vč. vitamínů je opatrnost vždy na místě. Také při nabídce krmiva se musí pamatovat na to, že ptáci mají omezené možnosti pohybu a proto přemíra energeticky bohatých složek krmiva snadno vede ke ztučnění a snížené plodnosti.

Astrildovití pěvci jsou především ptáci zrnozobí. Semena obsahují glycidy (uhlohydráty, škrob, cukr, vlákninu) a tuky, tedy energetické látky. Ty jsou v normálním krmení obsaženy většinou v dostatečném množství.

Stavebními látkami jsou bílkoviny. Živočišné bílkoviny obsahují více esenciálních aminokyselin než bílkoviny rostlinného původu. Pták ke svému životu potřebuje pouze 11 esenciálních aminokyselin. Enzymy jsou rovněž bílkovinné formy, které regulují v ptačím těle výměnu látkovou. Vyskytují se pouze v živých organismech a jsou stejně důležité jako vitamíny stopové prvky, vláknina - celulóza (nestravitelné organické složky z potravy).

Dodatek: Je možné, že ne každý z našich čtenářů, chovatel drobných exotů, bude s publikovanými názory rakouského chovatele souhlasit. Ať mu tedy údaje poslouží pro porovnání a dodají chuti do další chovatelské práce. Samozřejmě může o všem napsat článek do zpravodaje Fauna.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru