Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Konopky
Sdílet:

Konopky

Rád bych tímto příspěvkem navázal na článek pana Tomáše Bubeníčka z prvního čísla Fauny 2009. V chovu evropského ptactva se zatím nepovažuji za žádného umělce, i když se mi podařily odchovy ode všech mých chovanců, a to i od křivek. Panu Bubeníčkovi musím dát za pravdu, že sehnat kvalitní evropské ptactvo do chovu je i dnes obrovský problém.

Nabídka pokulhává

U nás je chovatelů euro fauny pramálo, a proto i nabídka pokulhává. Když už je někde něco k mání, tak to není většinou „fit“ a podobně to bylo i u mne. Když jsem se rozhodl opatřit si registrované konopky, zažil jsem toho opravdu mnoho. Ovšem po delším hledání se zadařilo sehnat samici, ke které o půl roku později přibyl i samec.

Povinná karanténa

Po příchodu ptáků do mého chovu oba absolvovali povinnou karanténu, která trvala přibližně měsíc. Po ukončení karantény byl pár umístěn do venkovní voliéry o rozměrech 6,5×2×2 m, na kterou je napojena malá místnost, kde podávám krmení. V této voliéře konopky přečkaly i zimu. Na jaře, přibližně kolem března, začínám ptáky připravovat na hnízdění. Krmnou dávku, kterou celou zimu tvoří suchá semena, obohacuji třikrát týdně vaječnou směsí, klíčeným nebo nabobtnalým nigerem a řepkou. Do vody začnu přidávat více vitaminů od firmy Aquamid. Ptáci jsou takto krmeni až do dubna, potom začínám pomalu přecházet na polozralá semena.

Odchovat konopky byl můj sen

Připravené konopky začaly koncem dubna budovat první hnízdo, které bylo postaveno v borovici. Na stavbu použily hlavně suchou trávu, sisál a králičí chlupy. Za tři dny od postavení hnízda se objevilo první vejce, po kterém následovaly ještě čtyři. Po týdnu jsem zjistil, že všech pět vajec je oplozených. Měl jsem obrovskou radost, protože odchovat konopky byl vždy můj sen. Po uplynutí čtrnáctidenní inkubační doby se začala líhnout mláďata. Vejce ptákům neodebírám, a proto jsem o dvě mláďata přišel. V době odchovu byly ptákům podávány denně čerstvé plevely, a to kokoška, penízek, žabinec apod. Dále byla nabízena vedle vaječné směsi i živočišná potrava. Ta musí být podávána několikrát denně a vždy čerstvá. Ve věku devíti dní byla mláďata okroužkována a po vylétnutí zaevidována. Po odchovu tohoto hnízda následovala další dvě hnízdění. Obě byla úspěšná. Celková bilance: od jednoho páru konopek bylo odchováno devět mláďat. Takový úspěch jsem opravdu nečekal, už jen proto, že se tak stalo hned napoprvé a také proto, že udržet konopky v zajetí v opravdu dobré kondici není úplně lehké, což mi potvrdili mnohem zkušenější chovatelé. Všem chovatelům přeji hodně zdraví a chovatelských úspěchů v roce 2009.

Poznámka

Konopky byly odchovány ve společnosti dalších tří druhů ptáků, a to stehlíků, čečetek a čížků.

Autor textu: Jaroslav Průša
Autor fotografií zdroj: Jaroslav Průša
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru