Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Amazónek krátkoocasý Graydidascalus brachyurus (Kuhl, 1820)
Sdílet:

Amazónek krátkoocasý Graydidascalus brachyurus (Kuhl, 1820)

Holandský chovatel Hubers získal pár amazónků krátkoocasých a jejich chovu se pečlivě věnoval. Hned zpočátku poznal, že se svým chováním shodují s papouškem hnědohřbetým, kterého pravidelně odchovával. Krmil nejen tvrdými vyzrálými semeny, ale také semeny v mléčné zralosti z přírody a různými plody ovocných stromů.

Také dával směs zrnin určených pro papoušky neofémy, ale jen s malým obsahem slunečnice. Na doplnění podával nektar pro lorie. Každodenní dávky ovoce poprašoval směsí vitamínů a minerálií.

Úspěšný odchdov

Čerstvě importovaný pár amazónků krátkoocasých umístil do své jediné volné voliéry o rozměrech 150 cm délka×80 cm šířka×100 cm výška, ve které až dosud choval lorie. Připravil hnízdní budku z prken, která byla 40 cm vysoká, se základnou 22×22 cm a s vletovým otvorem o průměru 8 cm. Budku bylo možno z obslužné chodby kontrolovat, čistit a také vyměňovat výstelku. Koncem roku navštěvovala samička budku pravidelně. Naděje na hnízdění však svitla až 11. června, kdy se v budce objevilo první vajíčko a o několik dnů později ještě druhé. Vajíčko vážilo 11 gramů a jeho rozměry byly 34×25 mm. Samička se zdržovala v budce téměř celý den a sameček sledoval situaci z krátké vzdálenosti od budky. Čtvrtého července bylo jedno z vajíček naklované a pátého se první mládě vylíhlo, o dva dny později také druhé. Mláďata vážila třetí a čtvrtý den dvacet gramů a 9. srpna 195 gramů. Ve stáří 15 dnů bylo starší mládě okroužkováno kroužkem o průměru 8 mm. Ve stáří 17 dnů mělo mládě otevřené oči a samička už nechodila na noc do budky. Na hlavě a na křídlech bylo možno vidět zelené peří a nad očima malá žlutá peříčka. Dne 23. srpna obě mláďata ve stáří padesáti dnů budku opustila. Vysoký podíl krmení tvořila „lori polévka“. Některý den se jednalo o více jak 100 ml za den. Důsledkem byl rychlý růst mladých.

Úhyn samečka

V následujícím roce byly docíleny ještě lepší výsledky. Byla snesena tři oplozená vejce a všechno proběhlo výborně. Vylíhla se tři mláďata, o která rodiče velice dobře pečovali.
Další rok už tak úspěšný nebyl, protože na začátku hnízdní sezóny sameček uhynul. Přesto samička snesla opět tři vajíčka, která ovšem nebyla oplozená. Potom chovatel všechny amazónky krátkoocasé z chovu vyřadil. Další informace o úspěšném hnízdění pocházejí z Loro Parque, o čemž podává informaci v roce 2004 časopis „Papageien“. Zde však byla většina mladých odchována uměle a měla nižší váhu než u chovatele Huberse, což bylo přičítáno způsobu odchovu.

Literatura:
Vít R.: Cizokrajní ptáci v klecích „papoušci“
Hubers J.: Naturbrut bein Kurzschwanzpapagei
Gefiederte Welt

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru