Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak nenaletět při nákupu papouška
Sdílet:

Jak nenaletět při nákupu papouška

Pokud uvažujete o nákupu papouška a nechcete naletět pochybným překupníkům, je dobré se držet některých zásad. Před nákupem posbírejte co nejvíce vědomostí z literatury, internetu a zkušeností chovatelů. Dobře si rozmyslete, jakého papouška chcete a co jste ochotni pro něj obětovat. Uvědomte si, že papoušek není spotřební záležitost na pár měsíců. Velké druhy se dožívají mnoha desítek let. Je pravděpodobné, že vás váš papoušek přežije.

Seriózní chovatel

Opatřete si kontakt na seriózního chovatele, nejlépe hned několik. Ověřte si jejich skutečnou úroveň. Nekupujte prvního ptáka, kterého uvidíte při první návštěvě. Nejlepší postup je utvořit si s chovatelem dlouhodobější vztah – několik návštěv vám pomůže vytvořit si obrázek o stavu chovu, zázemí i serióznosti chovatele. Ideální je, když vám chovatel umožní sledování růstu mláděte až do okamžiku, kdy je zcela samostatné a schopné odběru.
Velkým obloukem se vyhněte chovatelům, kteří odmítají návštěvu u nich, případně vám ptáka vnucují mezi dveřmi nebo nedej pánbůh nabízejí zasílání na dobírku. Když už jste se rozhodli investovat nezřídka velkou sumu peněz do domácího mazlíčka, neohlížejte se na cenu. Ušetřená tisícikoruna se může šeredně vymstít. Nízká cena obvykle znamená, že někde bylo ušetřeno na úkor kvality: pták pochází z podezřelých zdrojů z odchytu, chovatel používá v honbě za úsporou levné nekvalitní krmivo nebo má pták skrytou vadu.

Zdravotní stav

Kupujte zvířata v dokonalém stavu. Pták musí být opeřený, aktivní a musí projevovat přirozenou zvědavost na vše neznámé. Pokud kupujete mládě, musí být schopno samo přijímat potravu bez nutnosti ručního dokrmování. Tvrzení, že ptáček si na vás lépe zvykne, když ho budete ještě pár dní dokrmovat, je báchorka podvodníka, kterému se bude velmi snadno argumentovat, že úhyn ptáka jste si zavinili sami nesprávným krmením. V lepším případě se vám může stát, že budete papouška dokrmovat do konce jeho života, protože období, ve kterém je možné mládě převést na normální potravu, je poměrně krátké a nezkušenému laikovi se může stát, že to v dobré víře prostě prošvihne.
Seriózní chovatelské zařízení do ceny papouška obvykle zahrne i základní veterinární vyšetření, o němž vám poskytne alespoň kopii lékařské zprávy. Datum vyšetření by nemělo být starší několika dní. Vzhledem k ceně (asi 1500 korun) není dosud obvyklé poskytování dokladu o vyšetření na PBFD – závažnou a nevyléčitelnou chorobou papoušků, ale zejména při nákupu z ne zcela důvěryhodného zdroje je nanejvýš žádoucí!

Registrační povinnost podle CITES

Prakticky na všechny druhy velkých papoušků (s vyjímkou amazoňana modročelého) se vztahuje registrační povinnost podle mezinárodní úmluvy CITES. V praxi to znamená, že pták musí být označen nesnímatelným kroužkem s číselným označením dle vyhlášky (kroužky vydané v ČR mají označení CZ a pětimístné číslo), případně jiným nesnímatelným označením (čip). Registrační číslo musí být označeno v registračním listu, kde je zároveň uveden název druhu, vědecký název druhu a jeho původ. Registrační dokumenty musí být předány s ptákem v okamžiku jeho prodeje. Rozhodně odmítněte ptáka bez uvedených dokumentů, nedejte se opít rohlíkem a báchorkami o pomalosti úřadů. Vystavujete se nebezpečí postihu za porušení právních norem a dokonce i zabavení ptáka ze strany úřadů.
Při nákupu trvejte na uzavření písemné kupní smlouvy. Důvěra je pěkná věc do okamžiku, než nastane problém. Ve smlouvě by měly být uvedeny všechny údaje o ptákovi, číslo kroužku nebo čipu a částka, za kterou byl prodán. Lhůta, po kterou prodejce odpovídá za skryté vady, je u živých zvířat šest týdnů. Pokud se v uvedené lhůtě objeví zdravotní problémy nebo úhyn způsobený skrytou vadou, uplatněte svůj nárok na vrácení nákladů písemně.

Použitá literatura:
Jiří Holý, Zoo doma, 6/2002

Autor textu: Vlastimil Kytnar
Autor fotografií zdroj: Vlastimil Kytnar
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru