Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Stehlíci a čečetky
Sdílet:

Stehlíci a čečetky

V tomto příspěvku chci seznámit čtenáře Fauny s dalšími dvěma druhy evropských ptáků, které chovám ve svých voliérách. Prvním zmíněným je stehlík obecný. Ten se pro mne stal, už jako pro malého kluka, obrovským lákadlem.

Stehlík obecný

Pro jeho chování, překrásný vzhled a v neposlední řadě díky jeho zpěvu. Z tohoto důvodu jim věnuji hodně času, protože dobře ošetřovaní a zdraví stehlíci dokáží svému ošetřovateli vynahradit to nekonečné množství volného času i práce spojené s jejich chovem. Stejně tomu tak bylo i u mých dvou párů, které se mi za moji péči opravdu odvděčili. První, starší pár, byl umístěn ve velké voliéře (6,5×2×2 m) do společnosti konopek, čížků a čečetek. Mladší pár žije v menším boxu o rozměrech (2×2×1 m), kde jsou sami. První zahnízdil starší pár, a to už koncem března. Samice upletla hnízdo v borových větvích, těsně pod stropem voliéry. Na stavbu použila sisal, kokosové vlákno a „vlnu“ z topolů, kterou mám každý rok v zásobě. Za tři dny od postavení hnízda snesla první vejce, pak následovaly další čtyři kusy. Ale vše nebylo tak růžové, jak by se mohlo zdát. Prvním kamenem úrazu bylo, že oplozeno bylo jen jediné vejce, což mohlo být zapříčiněno uspěcháním přípravy ptáků na sezónu. Druhým problémem byl samec, který byl pravděpodobně vychován pod kanáry a tudíž nevěděl, jak se chovat ke hnízdící samičce, která byla odchována pod vlastními rodiči. Tak se stalo, že jediné mládě přišlo vniveč. Jakmile jsem odstranil zbylá čistá vejce, samice během čtrnácti dnů postavila nové hnízdo. Do tohoto hnízda snesla pět vajec. Z těchto vajec se po dalších čtrnácti dnech vylíhlo všech pět mláďat. Chyba samce ovšem způsobila, že byla odchována pouze tři mláďata. Samec totiž nechodil na hnízdo krmit samici a ta nezvládla větší počet mláďat. Hned po vylétnutí mladých se o ně ale otec začal starat, a dokrmil je až do úplné samostatnosti. Jelikož se staří ptáci nacházeli ve výborné kondici, předpokládal jsem ještě jedno hnízdění. Toto očekávání bylo naplněno a byla odchována další tři mláďata. Víc jsem od tohoto páru neočekával, a tak jsem svoji pozornost začal soustředit spíše na druhý (roční) pár, který se právě chystal hnízdit. Překvapením pro mě bylo čtvrté hnízdění staršího páru, který na závěr odchoval ještě tři mláďata. Takže tři úspěšná hnízda dvouletých stehlíků s devíti odchovanými mláďaty. Roční pár zahnízdil až v červenci, což je dosti pozdě. Ze snůšky pěti vajec bylo však do dospělosti odchováno pět mladých. Používám krmení od firmy Deli Nature, vaječné směsi se sušeným hmyzem zn. All Pet. Ptáci denně dostávají čerstvou vodu s přídavkem různých podpůrných přípravků a vitamínů. Samozřejmostí jsou denní dávky čerstvých plevelů a bylin, které jsou u většiny chovatelů notoricky známé, tudíž nemá cenu zde vypisovat všechny druhy, ostatně každý dává svým svěřencům to, čemu jeho ptáci dávají přednost. 

Čečetky zimní

Dalším neméně zajímavým druhem v mém chovu jsou čečetky zimní (středoevropské), kterých mám rovněž dva páry. Jeden ve zmíněné velké voliéře a druhý v boxu. S hnízděním začaly oba páry současně v měsíci květnu. Na stavbu hnízd používaly na rozdíl od stehlíků mnohem více suché trávy a kořínků, které mám nasbírané po sklizni senegalského prosa. Na výstelku hnízd jim byly nabídnuty králičí chlupy. Po postavení hnízd bylo do každého sneseno pět vajíček. Všechna byla oplozena, a za dvanáct dnů se z obou hnízd vylíhlo všech deset mláďat. Ta byla v osmi dnech okroužkována a odchována. S odstupem přibližně měsíce zahnízdily oba páry čečetek podruhé. Scénář se opakoval, opět deset mladých. To znamená stoprocentní oplozenost vajíček. Krmení čečetek je shodné jako u stehlíků. Pouze v době pelichání je čečetkám přilepšováno semeny olše a břízy, což je nepostradatelnou součástí jejich jídelníčku v přírodě. V roce 2008 se od sedmi chovných párů vylíhlo celkem padesát mláďat, z toho čtyřicet šest bylo odchováno do dospělosti. Možná se někomu mohou zdát tyto řádky nadsazené, ale bylo tomu tak. Ne všichni možná mají v době své nepřítomnosti a pracovní vytíženosti tak dobrého zástupce jako já. Mojí přítelkyni nevadí nosit dvakrát denně čerstvé plevely a dokonce i hmyz. Za to vše jí chci mockrát poděkovat, protože bez ní bych takového úspěchu v loňském roce nedosáhl.

Autor textu: Jaroslav Průša
Autor fotografií zdroj: Jaroslav Průša
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru