Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Hnízda v rámu okna
Sdílet:

Hnízda v rámu okna

Koncem léta loňského roku jsme se rozhodli, že vyměníme již opotřebovaná dřevěná okna za okna nová, plastová. Když byla okna vyrobena, pracovníci provádějící výměnu oken přijeli, zručně stará okna rozřezali.

Opuštěná hnízda

U jednoho okna se mezi rámem a zdí objevila po obou stranách hnízda. U horních rohů oken musely být mezi omítkou a oknem malé otvory, kudy si hnízdící ptáci našli cestu mezi rám okna a zeď. Nikdy jsem si toho nevšiml i když ptáci toto okno určitě používali mnoho roků. Bylo to však okno v místnosti, která slouží jako místnost na žehlení a také jako skladiště málo kdy potřebných věcí. Hnízda byla vysoká přibližně 30 až 35 cm, což svědčí o mnohaletém používání, ale než jsem přinesl fotoaparát, tak se začala, díky průvanu rozpadat. Byl podzim, a proto byla opuštěná. Odhaduji, že to byla hnízda sýkor uhelníčků, u nás se jim říká kominíčci, žije jich zde dost a hodně využívají pro stavbu hnízd otvory mezi cihlami. 

Hnízda využíval zřejmě i hmyz

Převážnou část výplně hnízd tvořila suchá tráva, ale bylo zde překvapivě i hodně textilních vláken. Řekl jsem si, že přes zimu udělám budky na hnízdění, abych zničená hnízda nahradil.
Byl to typ okna zvaný kastlové, tedy takové širší a každý rok, co pamatuji, na něm i uvnitř okna bývalo v září až v říjnu plno nějakých drobných mušek, které zatím nelétaly, jen lezly. Lezly i po parapetu, ale daleko nedolezly, manželka s nadáváním vzala vysavač a všechny vysála. Nemohli jsme pochopit, kde se zde berou, v jiných oknech nikde nebyly. Zřejmě hnízda ke svému rozmnožování využíval i nějaký druh hmyzu.

Autor textu: Jan Fojtl
Autor fotografií zdroj: Jan Fojtl
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru