Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Několik zajímavostí o jikavcích
Sdílet:

Několik zajímavostí o jikavcích

Za dlouhá léta, kdy jsem se věnoval kromě chovatelské činnosti také intenzivně ornitologii, jsem se s jikavcem severním v naší přírodě nesetkal.V širém okolí našeho města a bývalého okresu jsou nádherné rozsáhlé lesy, takže by zde bylo jistě příležitostí pro ptáky dost.

Úvod

Ve střední a jižní Evropě přezimuje jikavec od října do dubna, jak uvádí odborná literatura. Je zařazován mezi pěnkavovité (Fringillidae). Obývá celou severní Skandinávii a severní oblasti tajgy v Rusku, kde od května do června, někdy i v červenci, hnízdí. Snůška čítá většinou pět až sedm vajíček, ale někdy se objeví snůšky o počtu jen čtyř nebo naopak sedmi vajíček.

Invaze v Rakousku

V rakouském časopise AVW z února 2009 se mohli čtenáři dočíst, že na rozhraní prosince 2008 a ledna 2009 mohli rakouští obyvatelé a také nespočet návštěvníků z celé Evropy prožít fantastické divadlo, takové divadlo, k jakému dosud v Rakousku nedošlo. Šlo o invazi čítající odhadem čtyři miliony jikavců, kteří se usídlili v prostoru porostlém mnoha buky, které jim poskytly hodně bukvic, jejich oblíbené potravy.

Zaletování v rokli u obce Lodersdorf

Ve své domovině se v letních měsících živí hmyzem a jinými bezobratlými živočichy. Velice hlučně probíhalo zaletování ohromného hejna na mostiště v rokli u obce Lodersdorf. Nejdříve to byly jen malé skupinky, které se usazovaly do větších stromů k přenocování, ale po nich následovaly další a další jikavci. Všichni dlouho kroužili nad prostorem, než se konečně usadili. V některých letech dosahují hejna velkých rozměrů a stávají se nápadnými. Mezi jinými byla podobná situace v lednu 2004 ve středním Švýcarsku. Taková ohromná hejna poskytují ptákům ochranu a jistotu. Cítí se zde v bezpečí, mimo to je zde trochu tepleji, což je důsledek uvolňování energie z letu.

Krmítko pod oknem redakce AVW

Asi čtyřicet jikavců přilétlo také na krmítko pod oknem redakce AVW, jak píše pan redaktor Geistlinger. Zde se chovali jikavci jako by byli doma. Ostatní stálé druhy jim musely ustupovat. Mezi ně patřil i daleko větší dlask. Pokud máte, vážení čtenáři, nějaké zkušenosti s jikavci severními v naší zemi, napište, prosím, o tom zprávu do Fauny.
Prameny:
AVW Rakousko, únor 2009.
Příroda v ČSSR, 1976, nakl. Práce Praha.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Rudolf Vít
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru