Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Postavoví kanáři – 4
Sdílet:

Postavoví kanáři – 4

Crested chocholatý je zařazen do výstavní třídy ED/3. Toto velmi staré plemeno je známé již od roku 1750 a původem je z Anglie. Jde o těžkého a masivního kanára ve dvou typech, první je chocholatý (crested) a druhý bezchocholatý partner (crestbred).

V podstatě je crested delší než norwich a kromě chocholky má celé opeření delší a uvolněnější. Dokonce má tzv. kohoutí pera neboli olivu, což jsou prodloužená pera vrůstající z boku kostrce i stran křídel a visící dolů. Na břiše mezi nohama jsou prodloužená pera, která jsou charakteristickým znakem tohoto plemene. Barva se nehodnotí a jsou přípustné všechny barevné rázy včetně strakatosti.

Bodovací stupnice

zobák:     5 bodů
krk:     5 bodů
postava:     10 bodů
nohy:     5 bodů
opeření:     10 bodů
postoj:     10 bodů
kondice:     10 bodů
celkem:     100 bodů
Za soulad kolekce je 1 až 6 bodů.

K pozicím

Crested – chocholka (45 bodů) (-5 až -15): velká, mohutná a kulatá, uprostřed hlavy, s malým a kulatým středním bodem. Ze strany probíhá rovně, překrývá zobák a oči, v týlu přiléhá bez přechodu. Chocholka je uzavřená a plná, bez nepřilehlých per.
Zobák (5 bodů) (-1 až -2): krátký a kuželovitý, poměrně malý, čímž je zdůrazněna velikost hlavy.
Postava (10 bodů) (-2 až -6): jeden z odlišných znaků od norwiche, mohutná a těžká, ale o něco větší než u norwiche (od 165 mm výše). Záda široká, jen lehce zakulacená, křídla přilehlá. Ocas o něco delší a širší než u norwiche, ale na konci může být také více vyklenutý.
Nohy (5 bodů) (-1 až -2): krátké, stehna neviditelná.
Opeření (10 bodů) (-2 až -4):má být dlouhé, měkké jako u norwiche. Charakteristickým znakem jsou kohoutí pera mezi nohama, na břiše, křídlech a bocích.
Krk (5 bodů) (-1 až -2): krátký a plný, nezalomený a málo znatelný.
Postoj (10 bodů) (-2 až -3): tělo má svírat s vodorovnou rovinou bidélka úhel asi 45°. Postoj je o něco kolmější než u norwiche. Ocas v rovné linii s tělem. Břicho se nesmí dotýkat bidélka.
Kondice (10 bodů) (-2 až -4): mohutný a klidný pták, přesto temperamentní. Sladěnost barev a chocholky a ostatního opeření se hodnotí kladně.
Celkem (100 bodů): nejdůležitějším znakem tohoto plemena je mohutnost a bohatost opeření a dokonalá chocholka. Ta se hodnotí body. Cílem chovu je pták s pěknou chocholkou.
Soulad v kolekci (6 bodů): zvýhodňuje čtyři ptáky stejných kvalit, opeření a vybarvenosti vzhledem k jednotlivým ptákům. Nejdůležitějším znakem je ale i zde chocholka a postava.

Chyby a trestné body

Neúplná chocholka -15, nepřilehlá chocholka -10, neopeřené místo v týle -15, velký střední bod -10, krátká chocholka -12, úzký krk -4, visící křídla -5, krátký ocas -4, nedopeřený ocas -4, scházející oliva -5, dlouhé nohy -4, plochá prsa -4, méně vzpřímený postoj -4, viditelná stehna -4.
Chovným partnerem cresteda chocholatého, který je chovatelský nezbytně nutným ptákem, je crestbred hladký.

Autor textu: Antonín Vítek
Autor fotografií zdroj: Antonín Vítek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru