Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Postavoví kanáři – 5
Sdílet:

Postavoví kanáři – 5

Gloster chocholatý (Gloster Fancy–corona) je zařazen do výstavní třídy ED/1. Je to nejmenší chocholatý kanár, působící drobným dojmem, zakulacený a kompaktní. Je znám od roku 1925, kdy byl vychován v anglickém městě Gloucestershire. Jeho prarodiče byli crested, norwich, border a chocholatý normální.

Při chovu, výběru a posuzování je třeba dbát o to, aby se k těmto plemenům znovu nepřiblížil jak velikostí, postavou, tak chocholkou. Chovatelským cílem je dosáhnout toho, aby byl pták co nejmenší.
Horní mez velikosti činí 120 mm, čím je však menší, tím je hodnotnější. Povahy je živé a přítulné. Přípustné jsou všechny klasické barvy, kromě červeného faktoru. Žádané jsou zejména pravidelné straky. Hlavní okrasou tohoto kanára je přesně utvářená chocholka. Znalci ji označují corona.
Protože při páření chocholatých jedinců vzniká letální faktor, je nutno pářit chocholatého kanára s partnerem s hladkou hlavou. Ten bývá označován consort a samozřejmě musí vyhovovat platnému vzorníku. Při posuzování se především dbá, aby chocholka byla co nejpravidelnější, přičemž tmavě zbarvené se dává přednost před světlou. Střed chocholky, pokud možno malý, musí ležet uprostřed hlavy. Prsa jsou široká a vypnutá, ramena dobře zaplněná, hřbet lehce prohnutý. Ocas je úzký a krátký, nesený v linii zad, na konci nesmí být rozvětven. Opeření je přilehlé, husté a jemné. Jeho struktura je poněkud hutnější než u barevných kanárů. Chování musí být živé, spíše drzé a vyzývavé. Nohy jsou krátké, s jemnými šupinami. Stehna nejsou viditelná. U ptáka se hodnotí i jeho čistota a zdraví.

Bodovací stupnice

Chocholka: 15 bodů
postoj: 10 bodů
střední bod: 5 bodů
nohy: 5 bodů
postava: 20 bodů
velikost: 15 bodů
ocas: 5 bodů
kondice: 10 bodů
opeření: 15 bodů
celkem: 100 bodů
Za soulad v kolekci je 1 až 6 bodů.

K pozicím

Chocholka (corona) (15 bodů) (-5 až -8): kulatá a dobře uzavřená, má jako okruží obíhat nad zobákem a těsně nad očima kolem hlavy. Ta má být kulatá s plnými tvářemi a má bez přechodu přecházet na záda a prsa. Krk není znatelný, zobák je malý a kuželovitý.
Střední bod (5 bodů) (-1 až
-3): leží uprostřed hlavy nad očima a tvoří střed chocholky. Má být co nejmenší a kulatý.
Postava (20 bodů) (-5 až -8): všude dobře zakulacená, kompaktní a krátká. Široká vyklenutá prsa, plné, ale nevystupující břicho. Záda široká a mírně kulatá, křídla přilehlá a uzavřená, nekřížící se. Krk krátký a plný, málo znatelný.
Ocas (5 bodů) (-1 až -2): krátký, úzký a uzavřený, na konci jen málo zaříznutý, nesený v rovné linii se zády.
Opeření (15 bodů) (-3 až -6): husté, jemné, plnější než u jiných plemen, přesto ale musí být dokonale přilehlé. Hodnotí se také vybarvenost.
Postoj (10 bodů) (-2 až -4): polovztyčený, tělo s vodorovnou rovinou bidélka svírá úhel asi 45°.
Nohy (5 bodů) (-1 až -3): jsou krátké a slabé, jemné struktury, stehna nejsou viditelná.
Velikost (15 bodů) (-3 až -6): nejvýše 120 mm, menší jsou cennější a výše se hodnotí.
Kondice (10 bodů) (-2 až -4): v této pozici se hodnotí jeho temperament, trénovanost na výstavu, klidné pohyby, soulad jednotlivých pozic.
Celkem (100 bodů): nejdůležitějšími znaky jsou velikost, kompaktnost a dokonale kulatá chocholka, která ho odlišuje od podobných plemen.
Soulad v kolekci (6 bodů): vyrovnanost ve všech hlavních pozicích (s přihlédnutím k vedlejším) dává dokonalý soulad a vyšší hodnocení.
Hodnotí se také vybarvenost a symetričnost strakatosti.

Chyby a trestné body

Nepravidelná chocholka -7, stvoly v chocholce -5, velký a podlouhlý střední bod -3, neopeřená místa v týlu -9, obrácené peří v chocholce -5, úzký viditelný krk -5, úzká záda -5, dlouhé nohy -4, viditelná stehna -3, velký zobák -5, dlouhý ocas -3, menší úhel postoje -5.
Na kontinentální Evropě bezesporu patří k nejoblíbenějším postavovým kanárům.

Autor textu: Antonín Vítek
Autor fotografií zdroj: Antonín Vítek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru