Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Otevřená výstava andulek v Hostouni
Sdílet:

Otevřená výstava andulek v Hostouni

Devatenáct vystavovatelů z Česka, pět z Německa, dva ze Slovenska – celkem 26 chovatelů se 20. června aktivně zúčastnilo pátého ročníku otevřené výstavy. Klub chovatelů andulek ji pořádá i pro nečleny, tradičně v Hostouni u Prahy. Přijeli mimo jiné chovatelé Günter Domin a Rigobert Müller, kteří dosahují velmi dobré výsledky na největších výstavách v Německu. Takže pro nás Čechy to byla zajímavá konfrontace, kvůli které bychom jinak museli cestovat třeba až do Karlsruhe na evropský šampionát.

Hlavní ocenění posbíral Milan Habrcetl

Posuzoval Němec Willi Mikschofsky, úspěšný chovatel a člen DSV. „Kvalitou byla výstava prakticky rovnocenná s těmi, které jsem posuzoval v Německu,“ ohodnotil vysoký standard výstavních andulek od předních českých chovatelů. Hlavní ocenění posbíral Milan Habrcetl. Vyhráli osvědčení starší ptáci, vítěz perlový dvoufaktorový bílý je samec z roku 2006, protějšek, světle modrá samice, je z roku 2008. Stejný chovatel vyhrál i soutěž kolekcí a měl nejlepší baby, páry vyhrál Němec Andreas Jurich s 1,1 lutino.

V bodování chovatelů vyhrál Ladislav Groda

V bodování chovatelů, přestože se hodnotí deset nejlépe umístěných ptáků každého vystavovatele, vyhrál Ladislav Groda – dokázal totiž zvítězit v šesti skupinách. I když jde o jakousi „ligu členů KCHA“, zařadil jsem do ní tentokrát se souhlasem Jaroslava Moravce, jenž tabulku vypočítává, i hostující nečleny. Na této výstavě se na přání členské schůze KCHA body udělovaly poprvé a mohla by z toho vzniknout zajímavá tradice, jakou zavedli na berlínské Derby výstavě. Tam body z jednotlivých ročníků sčítají a existuje tak historická tabulka, v níž najdete i některé chovatelské legendy. Podmínkou samozřejmě je, neměnit v průběhu let kritéria bodování, což bohužel my Češi rádi a často činíme … Nejbližší akcí klubu bude celostátní výstava odchovů roku 2009 v Kněževsi u Prahy. Můžete se zúčastnit (nebo si ji aspoň prohlédnout) v sobotu 22. srpna. Návštěva jistě stojí za to, dlouhodobě jde o nejlépe obsazenou výstavu pořádanou KCHA se sídlem v Praze.

Přehled vítězů skupin

Sv. zelené – Pancner, sv. modré – Habrcetl, šedozelené – Blažek, šedé – Groda, tmavé barvy – Vrančík, žluté a bílé – Jurich, lutino a albino – Müller, světlekřídlé – Ullrich, skořicové – Remenár, skořic. opalínové – Groda, opalínové – Domin, žlutolící – Groda, perlové 2F – Habrcetl, lacewings – Groda, recesivní straky – Domin, australské straky – Groda, perlové – Groda, plavé – Ullrich.

Soutěž chovatelů

1. Groda Ladislav              192 bodů
2. Habrcetl Milan               180,
3. Domin Günter                 132,
4. Liška Jiří                          104,
5. Vlasák Svatopluk              99,
6. Michálek Ondřej                96,
7. Ullrich Joachim                 91,
8. Vrančík Juraj                     85,
9. Remenár František           81,
10. Jurich Andreas               72,
11. Křivohlávek František    71,
12. Roček Milan                    66,
13. Řehounek Jiří                  66,
14. spol. Moravec, Souček  63,
15. Kouřil Miroslav               58,
16. Müller Rigobert              57,
17. Kupka Josef                   57,
18. Čamra Pavel                   54,
19. Pancner Jiří                    48,
20. Blažek Petr                     47,
21. Hromádko Bohdan        41,
22. Kubík Evžen                    40,
23. Sup Vladimír                   31,
24. Brückner Gerald             30,
25. Petříček Vladislav          23,
26. Uhlíř Karel                       23.

Autor textu: Ondřej Michálek
Autor fotografií zdroj: Ondřej Michálek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru