Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zkušenosti s chovem čížka „zlatého“
Sdílet:

Zkušenosti s chovem čížka „zlatého“

Pro orientaci čtenářů uvádím vědecký název - Spinus tristis, německý název - Trauer - nebo Goldzeisig a anglický název American Goldfinch. Jedná se o vzácný druh ptáka na trhu.

Popis (podle Rutgerse)

1,0 temeno, křídla a ocas černé, ostatní opeření citronově žluté. Oči tmavohnědé, zobák a nohy hnědožluté. V zimních měsících ztrácí samec černě zbarvené peří temene a podobná se samici. Délka 11,5 cm. 0,1 má temeno olivově zelené, záda hnědožlutá, spodinu žlutou.

Původ

Jižní Kanada a západní území USA (Kalifornie). Do Evropy se většinou dováží kanadská populace.

Vlastnosti

Dováží se jen zřídka. Je choulostivý, ale pro naše klimatické podmínky vhodný. Zpěvem i chováním připomíná našeho stehlíka. Ptáky z odchytu musíme uvykat velice opatrně a citlivě, ale preventivní podávání některých přípravků, které se aplikují u jiných druhů dovážených čížků, se nedoporučuje. Při prokázaném výskytu kokcidiózy se používá přípravek ESB3 nebo Baycox. Při svědomité péči a správném krmení probíhá uvykání i další chov většinou dobře.

Chov

Své zkušenosti s čížky „zlatými“ uveřejnil v časopise AZN č. 3/99 R. Wacknitz. Píše: S odchovem jsem neměl vždy úspěch. Nejprve jsem dal vždy jeden párek čížků do voliéry k jiným druhům našich ptáků (hýl, stehlík aj.) a ačkoliv byli ve svatebním šatě (zobák zbarvený oranžovočerveně), nehnízdili. Po přemístění do samostatné vnitřní voliéry, se stavbou hnízda začali zanedlouho. Voliéra nebo bednová klec pro jeden pár měřila 1,25 x 0,75 x 1,00 (Š, H, V) a měla vlastní zářivkové osvětlení. Od podzimu byli čížkové chováni v chladných venkovních voliérách a teprve začátkem ledna byli umístěni do zmíněných klecích v místnosti.K hnízdění používám tzv. císařská hnízda se sisálovou vložkou. Zvenku zastiňují hnízdo umělými větvemi. Ke stavbě hnízda dávám různé druhy staviva, které nabízí obchod. Do klece dávám čerstvé větve smrku, borovice a ovocných stromů, které často vyměňuji. Dno klece vysypu vrstvou bukových granulí.Na začátku hnízdění prodlužuji pracovní den čížkům na 10 hod., který po 14 dnech prodlužuji o půl hodiny až docílím 15 hodin. Totéž provádím s teplotou. Zpočátku je co nejnižší a postupně se zvyšuje. Krmná směs obsahuje 20 % nigru, 10 % perila tmavá, 10 % perila světlá (jedná se o semena asijských kopřiv), 25 % semeno čekanky, 5 % sem. srhy říznačky, 5 % semeno salátu bílé, 5 % semeno salátu černé, 20 % ještě další druhy semen: pupalka, mák, bříza, smrk, modřín, bodlák, sezam, len, lesknice, jitrocel ap.Pozvolna začnu dávat zelené krmení a 1-2x v týdnu naklíčený niger. Připomínám, že během zahřívání snůšky naklíčený niger nedávám, o to větší dávky podávám po vylíhnutí mladých.

Čížkové jsou velice čilí a brzo začnou hnízdit. Snůška čítá 4-6 vajíček. Samice pevně zasedne po snesení třetího vajíčka. Doba vysezování trvá 13 dnů. Ve stáří 7 dnů mladé okroužkuji kroužky o průměru 2,5 mm. V tento čas již na okraji hnízda zůstávají hrudky trusu, které znemožňují starým vyhodit mladé z hnízda.Mladí opouštějí hnízdo mezi 18 až 20 dnem stáří a za dalších 14 dnů jsou soběstační a můžeme je od rodičů odstavit. Stále krmím hodně naklíčeným nigrem, zeleným krmivem, rozmačkanými semeny. Po uplynutí dvou týdnů omezuji dávky naklíčeného nigru a rozmačkaných semen, aby po uplynutí třetího týdne si zcela na ně odvykli. Nyní začnu s přemisťováním mladých do prostorné vnitřní voliéry. Samičky většinou v hnízdní sezóně zahnízdí 1-2x a odchovají z jednoho hnízda 4-5 mladých, jen zřídka šest. V polovině května přemístím odchovaná mláďata do zahradní voliéry o rozměrech 8x2, 5x2, 5 m. Je zde mnoho jednotlivých sedaček a čerstvých větví ovocných stromů, smrků, jedlí a borovic. Často je vyměňuji. Čížkové pupeny a jehličí stále oštipují a tato činnost je tak zaměstnává, že si vzájemně neštípají peří. V tomto prostředí nedávám naklíčené zrní ani vaječné krmivo. V příznivém ročním období dávám polozralá semena, např. ptačince žabince, různých druhů šťovíků, pastuší tobolky, pelyňku černobýlu, smetánky lékařské, čekanky, starčeku ob., pupalky dvouleté, různých druhů tráv ap. Na některých rostlinách jsou mšice, které čížkové s chutí zobou.

V době odchovu mladých se skládá krmení z vaječné míchanice, naklíčeného nigru (2x denně čerstvý) a rozmačkaných semen perily. K pití dávám výhradně vodu 24 hodin odstátou, do které přidávám 2x týdně multivitamíny. Samozřejmostí je dostatek gritu a vápna, které poprašuji mírně květním pylem, pivovarskými kvasnicemi, hroznovým cukrem i vitamíny. Tuto směs berou čížkové velmi rádi.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru