Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak přijímají ptáci vodu
Sdílet:

Jak přijímají ptáci vodu

Voda je nejdůležitější živina. Tělo ptáků, stejně jako jiných druhů zvířat, se skládá ze 65 až 80% z vody. Ztráty vlhkosti odchodem trusu a moči, dý...

Voda je nejdůležitější živina. Tělo ptáků, stejně jako jiných druhů zvířat, se skládá ze 65 až 80% z vody. Ztráty vlhkosti odchodem trusu a moči, dýchacími cestami a při snášce vajec musí být trvale kompenzovány příjmem pitné vody. Bez vody není život možný. Ptáci proto musí mít čistou vodu kdykoliv k dispozici.

Mezi různými druhy ptáků existují velké rozdíly ve spotřebě vody, což je především odvislé od situace v místech, odkud pocházejí. Ptáci ze suchých biotopů (např. australší papoušci, kakaduové aj.) potřebují vody méně, protože jejich organismus má úsporné hospodaření s vodou vrozené. Dostatečná znalost normálního příjmu vody ptáky je jak pro optimální zásobování, tak i korektní aplikaci léků prostřednictvím pití nutností.

Množství vody v organismu musí být v rovnováze a její příjem určuje bezprostředně také množství vyprodukované moči. Ptáci vylučují moč současně s trusem. Čím je vyšší příjem vody, tím vodnatější je trus.

Pro informaci si připomeňme příjem vody některými druhy semenožravých ptáků (údaj = ml na kus a den):

  Kanár 7-9 ml
  andulka 2,1-3,6 ml
  agapornis 5,2-14,1 ml
  kakadu 9,4-19,6 ml
  amazoňan 17,5-34,9 ml
  papoušek žako 19,0-35,9 ml

Které faktory zvláště ovlivňují příjem vody?

Spotřeba krmiva - čím je vyšší, tím více ptáci pijí. Vlhkost krmiva významně ovlivňuje příjem vody. Pokud ptáci konzumují více ovoce a zeleniny, které obsahují 80 až 90 % vlhkosti, méně pijí. Někdy vzniká dojem, že při zvýšeném vylučování vody ledvinami a s tím související produkcí moči se jedná o průjem.

Také sestavení krmiva ovlivňuje příjem vody: krmivo s vysokým obsahem bílkovin vyžaduje zvýšený příjem vody, aby bylo možno produkovanou kyselinu močovou (napomáhá proměně bílkovin) v játrech eliminovat.

Vysoký obsah bílkovin ve výživě způsobuje přílišnou vodnatelnost výměšků, zatímco obiloviny, které mají obsah bílkovin nízký, způsobují většinou trus suchý. A ještě: při konzumaci ovoce a zeleniny se snižuje samostatný příjem vody, proto se nedoporučuje, aby v případech, kdy se ptákům podávají prostřednictvím pitné vody léky, se od podávání ovoce a zeleniny upustilo.

Pokusy s příjmem vody papoušky šedými, kteří jsou krmeni různými druhy semen, jasně prokázaly souvislost mezi obsahem bílkovin v semenech a množstvím přijaté vody: čím vyšší byl obsah bílkovin v zrní, tím vyšší byl příjem vody.

Dalšími faktory, které ovlivňují vlhkost trusu, jsou minerální soli a vláknina v potravě. Je známo, že krmení extrudovanými zrninami se v důsledku jejich rychlejší průchodnosti střevním traktem a přítomností minerálií, vyžaduje zvýšený příjem vody. V současnosti nabízená extrudovaná krmiva pro ptáky zvyšují příjem vody o 55 až 80 %. Vodnatý trus, který se při tomto způsobu krmení často objevuje je úplně neškodný a lze ho připsat pouze zvýšeného příjmu vody. Není zde žádná souvislost s případnými zažívacími poruchami.

Je třeba připomenout, že také umístění ptáků ovlivňuje příjem vody. Je tomu tak ve velkých klecích s početnějším osazenstvem. Nelze zapomenout také na teplotu prostředí. V prostoru s teplotou 20oC vypije kanár průměrně 8,6 ml, při teplotě 35oC již 13,7 ml za den.

Podle Ornitho-Info 1/2000 (dr. G. Werquin)
Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru