Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Umělý odchov aratinga guarouba v ZOO Ostrava
Sdílet:

Umělý odchov aratinga guarouba v ZOO Ostrava

V prosinci roku 2009 pár aratingů žlutých (Guarouba guarouba) zahnízdil v budce o rozměrech 70 cm×25 cm×30 cm (vך×h). Snesli celkem pět vajec, tři vejce byla oplozená, dvě neoplozená. Snůšce předcházelo páření na bidlech od poloviny měsíce listopadu 2009 v různých intervalech. Po 26 až 27 dnech inkubace se vyklubalo první mládě.

Líheň

První mládě vylíhlé    13. 1. 2010    váha 0,80 g
Druhé mládě vylíhlé    15. 1. 2010    váha 0,80 g
Třetí mládě vylíhlé    19. 1. 2010    váha 0,70 g

První vylíhlé mládě bylo odebráno a rozkrmeno tak, aby se mohlo silnější vrátit k rodičům. Ostatní vejce zůstala v boudě. Samice inkubovala dále pečlivě. Vycházela jsem ze zkušeností z předešlého hnízdění, kdy rodiče první vylíhlé mládě (jediné) pouze zahřívali, ale nekrmili a mládě do 24 hodin po vylíhnutí uhynulo. Zásadně do prvního hnízdění nikdy nezasahuji. Po pěti dnech krmení jsem mládě vrátila zpět k rodičům a zároveň jsem odebrala další vylíhnutá mláďata a neoplozená vejce. Mládě vážilo 27 gramů. V prvních dnech se rodiče starali a mládě i nepravidelně krmili, avšak po dvou až třech dnech mládě pouze zahřívali. Mládě jsem třikrát až čtyřikrát denně v boudě dokrmovala a stále jsme věřila, že rodiče pochopí svou úlohu a mláděte se ujmou v plné míře. Nestalo se tak. Po čtrnácti dnech jsem mládě odebrala a přidala k ostatním dvěma mláďatům do inkubátoru. Mláďata byla krmena Nutribirdem A 19. První dva dny v poměru 1 : 6 (jeden díl Nutribirdu, šest dílů převařené vody), další dva dny 1 : 5, opět další dva dny 1 : 4, 1 : 3, nakonec 1 : 2 až do odstavu. Dávka krmení pro jedno mládě byla devět až dvanáct procent jeho aktuální denní váhy. Vážení mláďat probíhalo každé ráno ve stejnou dobu – vždy, když měli vytrávené volátko. První čtyři dny jsem krmila každé dvě až tři hodiny i v noci, dle trávení volátka (asi devětkrát denně). Od pátého dne – každé tři až čtyři hodiny (šestkrát denně) s delší noční pauzou, která trvala pět až šest hodin. Od patnáctého dne krmení již pětkrát denně, noční pauza sedm hodin. Od třicátého dne krmení jen čtyřikrát denně, noční pauza osm hodin. Od čtyřicátého pátého dne jim byl předkládán piškot, který okusovali, hráli si s ním, nosili si jej v zobáčku, ale zatím jej nepolykali. Stále dostávali Nutribird čtyřikrát denně, poslední krmení bylo ve 21:00 hodin a první v 6:00 hodin. Kromě piškotu jim bylo předkládáno jablko, vařená mrkev, sladký meloun, banán. Od padesátého pátého dne bylo krmeno Nutribirdem třikrát denně. Od šedesátého pátého dne bylo krmení dvakrát denně. Od osmdesátého dne krmení předkládáno jedenkrát denně, ale mladší mládě stále žebralo. Starší mládě – odchovávané zpočátku u rodičů – Nutribird odmítalo. V současné době nejstarší mládě pojídá máčené zrní, piškoty, vařenou mrkev, jablko, vařenou kukuřici. Je téměř plně samostatné. Nutribird dostává asi jednou za tři až čtyři dny. Druhé mládě přijímá Nutribird jedenkrát až dvakrát denně, také se snaží pojídat předkládanou potravu. Třetí nejslabší mládě uhynulo ve věku 92 dní.

Umístění, teplota, vlhkost

Po vylíhnutí jsem aratingy umístila do inkubátoru značky Brinsea do teploty 37 stupňů C.
1 až 2 dny    teplota 37,0 stupňů C
3 až 7 dní    teplota 36,5 stupňů C
8 až 14 dní    teplota 36,0 stupňů C
15 až 22 dní    teplota 35,0 stupňů C
23 až 30 dní    teplota 34,0 stupňů C
31. až 37. den    teplota 33,0 stupňů C
38 až 45 dní    teplota 32,0 stupňů C
46 až 53 dní    teplota 30,0 stupňů C
54 až 65 dní    teplota přes den 26 stupňů (mimo inkubátor, hodně se pohybují, v noci v inkubátoru – 29 stupňů C)
od 66. dne    přes den pokojová teplota 24 stupňů, v noci 26 až 28 °C (v inkubátoru)


Teplota u mláďat byla vyšší, neboť mláďata se začala velice pozdě opeřovat. Zvlášť vývoj peří u mláděte, které jsem odebrala rodičům po čtrnácti dnech, byl opožděn oproti mláďatům odebraným ihned po vylíhnutí. Mládě však vše rychle dohnalo, ba naopak, obě mláďata předčilo. Bylo mnohem dříve samostatné, jako první začalo přijímat jinou potravu než Nutribird. Vlhkost byla první týden 60 až 80 %, postupně jsem vlhkost snižovala – podle toho, jak si mláďata vytvářela zásoby tuku a jak rostla – na 50 %. 

Vývoj mláďat

16. až 22. den    –    kroužek č. 9
20. den    –    otevírání očí
22. až 23. den    –    první peříčka na ocásku a letkách
28. až 34. den    –    první peříčka na hlavě a po celé délce těla
34. až 37. den    –    zobáčky jsou stále měkké, mění tvar (Zpočátku byl zobáček u kořene černý, prodloužený, postupně se změnil tvar i barva – ve slonovinovou, spodní tvar zobáku byl hodně miskovitý.)
70. až 90. den    –    postupné opeření celého těla
50. až 57. den    –    jsem všechny tři aratingy převezla do Zoo Ostrava

Umístila jsem je do velké plastové bedny pod infralampu, kde byla teplota 26 stupňů C. Ke krmení dostávali třikrát denně Nutribird, naposledy v 16:45 hodin. Na misku dostali ovoce, vařenou zeleninu, piškoty, vařenou kukuřici, máčené zrní. Druhý den ráno jsem při krmení zjistila, že nejmenší mládě potravu přijímá hůře, ale nakonec přijalo svou obvyklou dávku. Další dva aratingové se chovali normálně. Miska se žrádlem z předešlého dne byla rozházená, ovoce a piškoty okousané. V poledne jsem zjistila, že nejmladší mládě je apatické, skleslé, nemá téměř vůbec vytrávené volátko. Třepalo se, pospávalo. Veterinář určil zánět volátka, nasadil dvakrát denně antibiotika a jedenkrát denně výživu po dobu sedmi dnů. Opět jsem vzala všechna tři mláďata do domácí péče … Nemocné mládě jsem umístila samostatně do inkubátoru o teplotě 28 stupňů C, starší mláďata jsem nechala při pokojové teplotě – 24 stupňů Celsia. Ten večer byl pro mě a samozřejmě pro mládě rozhodující. Mládě sebou házelo jako při epilepsii téměř celou noc. Svázala jsem jej do uzlíčku a celou noc opatrovala a kontrolovala. Kolem půlnoci se vše zklidnilo. Dala jsem jej do hluboké misky vystlané látkou. Misku jsem také kusem látky zakryla. Mládě stálo v misce na nožkách, mělo zavřená očka a pohupovalo se. Ráno v pět hodin jsem mu dala injekčně antibiotika a výživu. V 7:45 se začalo slabě ozývat, nakrmila jsem jej Nutribirdem – poměr 1 : 6, dávka 10 ml. Objevily se slaboučké krmící pohyby. Mládě vážilo 196 gramů, to byl úbytek 30 gramů za dva dny. V misce jsem objevila pouze moč, bez trusu. Později mělo v misce tmavou tuhou stolici, která s ptačím trusem neměla nic společného. V 9:00 se opět ozývalo, volátko mělo vytrávené, opět bylo nakrmeno Nutribirdem (1 : 6 v množství 10 ml). V 11:30 další krmení (1 : 5, 10 ml). Již mělo pěkný trus. Volátko pracovalo. V 16:30 se již mláďátko samo hlásilo, že má hlad (Nutriburd 1 : 4, 10 ml). Nádherné krmící pohyby. Ve 21:30 se opět hlásilo (Nutribird 1 : 3, 15 ml). Následující den 14. 3. vážilo mládě 192 g – úbytek 5 g. Volátko mělo ráno zcela vytrávené, funkčnost obnovena. Dostalo Nutribird v poměru 1 : 3, množství 15 ml. Tuto dávku jsem udržovala po celá čtyři krmení.
Další den 15. 3. vážilo 193 gramů (plus 1 g), stále dostávalo řídkou potravu, neboť volátko ještě nebylo zcela vyléčené a pracovalo velmi pomalu. Navíc jsem měla pocit, že při polykání má potíže, jako by jej něco trápilo. Dalších devět dní mládě stále hublo, dostávalo velmi řídkou potravu v malých dávkách a častějších intervalech. 24. března 2010 vážilo 184 gramů (minus 9 g). Bylo kost a kůže, ale obdivovala jsem jeho chuť žít a jeho vitalitu. Po dobrání antibiotik a výživy zhruba tak za dva dny se začal stav mláděte upravovat a já měla pocit, že jsme boj vyhráli. Nebyl to jen pocit, ale skutečnost. Mládě jsem opět přidala k jeho sourozencům, kteří ho vřele přijali. Mládě bylo hubenější, náchylnější, ale stále velice životaschopné. Mládě však boj nevyhrálo. Po třech týdnech uhynulo. Dnes jsou dvě zbylá mláďata umístěna ve větší kleci o rozměrech 1 m×0,80 m×1,80 m (dך×v). V kleci jsou bidla na posed i ke šplhání, okusy z čerstvých větví, misky na potravu a vodu. Mláďata se ráda sprchují vlažnou vodou, teplota v místnosti je udržována okolo 22 stupňů Celsia. Pokud je přes den krásné slunečné počasí, mláďata jsou umístěna ve venkovní kleci, aby se slunila. Snaží se už i létat, obstojně šplhají. Jakýkoli čerstvý okus do půl dne zlikvidují. Jsou velice vitální a šikovná. Na lidský hlas a přítomnost reagují pozitivně, přátelsky.

Autor textu: Yveta Svobodová
Autor fotografií zdroj: Yveta Svobodová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru