Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Praktické tipy pro chovatele
Sdílet:

Praktické tipy pro chovatele

Ve známém Loro Parque umisťují chovné páry papoušků (např. amazoňany) v prostorách, kam nemá veřejnost přístup, do závěsných klecí.

Popis

Délka 3 m, šířka 98 cm a výška 98 cm. Dno klece se nachází 125 cm nad úrovní terénu. Ptáci se tedy pohybují trvale v dostatečné výšce nad hlavami ošetřovatelů, kteří mají do klece přístup pouze z její čelní strany. Hnízdní budka je zavěšena na zadní stěně závěsné klece, takže hnízdění není činností ošetřovatelů vůbec rušeno. Budka má základnu 30x30 cm, výšku 70 cm a je zavěšena zvenku.

Závěsné klece a práce kolem nich má mnoho předností a proto jsou v podobných zařízeních jako je „Loro Parque“ běžně zaváděny.

Výživa amazoňanů v „Loro Parque“

Amazoňani jsou krmeni dvakrát denně. V 7 hodin ráno dostávají hlavní krmení v množství 80 g pro pár - míchané ovoce, jablka, hrušky, papaje, pomeranče a zeleninu - červenou řepu, mrkev, hlávkový salát, rajčata, papriku, vojtěšku. Ve zvláštní misce cca 35 g granulí zn. Pretty Bird Hi-Protein Selekt. V 15 hodin jsou ranní zbytky odebrány a nahrazeny směsí (opět 80 g na pár) suchých semen (slunečnice, kardi, semenec, lesknice, proso, niger, pšenice) a vařených luštěnin (boby, mungo boby, čočka) a také menšího množství arašidových a limbových oříšků.

KORVIMIN ZVT

V německých odborných chovatelských časopisech je pravidelně uvedený přípravek chovatelům nabízen. Vyrábí ho družstvo německých veterinárních lékařů a k dostání je pouze v jejich ordinaci. Obsahuje množství životně důležitých látek.

Složení: fosforečnan a uhličitan vápenatý, syrovátka v prášku, sušené kvasnice, kuchyňská sůl, vitamíny a minerálie. Využívá se jako doplněk do směsí s jednostranným složením.

Podporuje zlepšení v těchto situacích: stresy, nechutenství, snížení výkonu, průběh pelichání, opožděný růst, vadné opeřování, poruchy plodnosti, dotace chybějících vitaminů, minerálií a stopových prvků.

Doplňky výživy z domácí produkce

Situace na našem trhu je nyní uspokojivá. Sleduji inzeráty ve Fauně, kde se často prezentuje firma Biofaktory. Zajím se především o výrobky použitelné v chovech ptactva.

V katalogu fy Biofaktory jsem si přečetl údaje o přípravku VITAMIX COL, který je určen pro holuby. Je to kompletní krmná přísada biologicky účinných látek, která podporuje dobrý zdravotní stav holubů, pozitivně ovlivňuje oplozenost vajec, snášku a líhnivost. Podává se zamíchaný do navlhčeného zrní nebo do gritu. Pokud by se pro něj rozhodl chovatel ptáků, mohl by Vitamix Col přidávat do vaječné míchanice nebo do naklíčeného zrní. Na trhu je k dostání v plastové dóze o hmotnosti 600 g.

Jaké je složení Vitamixu Col:

Vitaminy A, D3, E, K3, C, B1, B2, B6, B12, Niacin (B3), kyselina listová (B10), Biotin (vit. H-B15), Inositol (podporuje pružnost svalů), pantotenan vápenatý (B5).

Aminokyseliny: L-Lysin, DL-Methionin.

L-Carnitin: esenciální nutrient, zlepšuje využívání volných mastných kyselin, může být syntetizován v játrech.

Minerálie a stopové prvky: chrom, měď, železo, zinek, mangan, jód, selen, kobalt, hořčík, sodík, vápník, fosfor.

Biostrong 575A: výtažek z přírodních bylin zlepšuje činnost dýchacího aparátu.

K výrobě Vitamixu Col jsou používány tyto suroviny: vápenec krmný, hydrogenfosforečnan vápenatý, monohydrát, sójová mouka odtučněná, dihydrogenfosporečnan vápenatý, oxid horečnatý, kvasnice pivovarské sušené, sůl krmná, antioxydant.

Druhým přípravkem, který vyrábí firma Biofaktory je Vitamix EX-A, který je určený pro exotické ptáky. Přispívá k vyvážení krmné dávky, podporuje oplozenost a líhnivost vajec, životaschopnost a správný vývoj mláďat i dobrý stav chovaných ptáků. Přípravek je dodáván v plastových nádobách 150 a 250 g. Podává se zamíchaný do krmiva.

A ještě si všimněte složení Vitamixu EX-A: vitaminy: A, D3, E, K3, C, B1, B2, B6, B12, Niacin, Biotin, kyselina listová, pantotenan vápenatý, Inositol, Cholinchlorid, beta karoten, Carophyl RED a YELLOW.

Aminokyseliny L-Lysin, DL-Methionin

Minerální a stopové prvky: vápník, fosfor, sodík, hořčík, železo, zinek, mangan, měď, kobalt, selen, jód.

Porovnáme-li složení Vitamixu COL a Vitamixu EX-A, zjišťujeme různé odchylky. Laik může těžko hodnotit, který - z mého pohledu - přípravek je pro chované ptáky vhodnější, přínosnější a užitečnější. Ten, kdo má o tuto věc zájem, udělá nejlépe, když si přípravky na svém chovu vyzkouší.

Zahraniční časopisy pro chovatele ptáků

Ve všech kulturně vyspělých státech jsou vydávány časopisy s tématikou chovu všech druhů zvířat, ptáky nevyjímaje. Chci naše čtenáře upozornit jen na ty, které jsou vydávány u našich nejbližších sousedů v Německu. Osobně je velmi dobře znám a mohu je proto každému, kdo ovládá jazyk německý, vřele doporučit.

1. Gefiederte Weld - vychází dvanáctkrát za rok. Vydává: Verlag E. Ulmer, PF 700561, Stuttgart D 70574. Předplatné pro zahraničí činí 127,20 DM vč. poštovného. Bankovní spojení: Deutsche Bank, Fil. Stuttgart. Konto Nr. 14/7 6878.

Časopis vychází již 124 let. Má perfektní vybavení a přináší informace o všech druzích ptáků. Mnoho barevných fotek, bohatá inzerce, zprávy z výstav a o přípravě výstav, upozornění na různé akce související s chovem ptáků.

2. Die Voliere - vychází dvanáctkrát za rok. Vydává: M. a H. Schaper, KG, PF 1642, D 310 46 Alfeld/Leine. Předplatné pro zahraničí činí za rok 136,40 DM vč. pošt. Časopis vychází 22 let. Seznamuje čtenáře s chovem mnoha druhů ptáků. Pěkné vybavení, spousta barevných fotografií. Přináší také zprávy ze zasedání chovat. organizací, upozorňuje na připravované výstavy, na akce na záchranu ptáků v jejich domovině atd. Inzerce je velice zajímavá.

3. PAPAGEIEN - vychází dvanáctkrát za rok. Vydává: Arndt - Verlag, Brückenfeldstr. 30, D 75015 Bretten - Rinklingen. Předplatné pro zahraničí činí 128 DM, vč. pošt. a DPH. Časopis vychází 13 roků. Má perfektní vybavení, seznamuje s chovem papoušků a také s jejich životem v jejich vlasti. Bankovní spojení: Arndt-Verlag, Postscheckamt - Karlsruhe, Kto.Nr. 169 381-759 (BLZ 660 100 75).

Autor textu: (FA)
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru