Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krmení drobných jihoamerických papoušků
Sdílet:

Krmení drobných jihoamerických papoušků

Tento můj příspěvek bych ani nepokládal za nějaký obsáhlejší a vyčerpávající článek, pouze bych rád popsal své zkušenosti s krmením jedné skupiny papoušků, které mám ve svém chovu a u kterých jsem dlouhodobě řešil co možná nejvhodnější krmnou dávku.

Jedná se o skupinu malých druhů jihoamerických papoušků, rodů, jako jsou papoušíčkové, aymarové a tiriky, jejichž zástupci, zvláště aymar a tirik, si v poslední době nacházejí čím dál širší cestičky k chovatelské veřejnosti. Ve svém chovu jsem níže uvedené vyzkoušel a s velkým úspěchem aplikoval u papoušíků vrabčích a šedokřídlých, aymar citrónových a šedoprsých a tirik zelených, bělokřídlých a kobaltových. Nemyslím si, že níže uvedené je zárukou úspěchu či že neexistují chovatelé, kteří tak už dávno krmí, na druhou stranu znám řadu chovatelů uvedených druhů, kteří mají úspěchy pouze částečné či žádné, a třeba jim můj způsob krmení pomůže k lepším výsledkům.


Po řadě pokusů s různými směsmi od různých výrobců, které jsem podával jak suché, tak máčené a naklíčené, jsem zakotvil u směsi, kterou používám celoročně a s žádnou jinou ji nekombinuji. Moji ptáci dostávají směs značky Deli Nature č. 33, což je směs pro nakličování. Uvedenou směs nakličuji v dvoudenních intervalech, takže vlastně střídám nabobtnalé a naklíčené zrní, které obohacuji nakrájenou směsí ovoce a zeleniny v poměru 1 : 1 či 2 : 1. Do uvedené smíchané krmné dávky přidávám přípravek Humac Natur exot dle dávkování od výrobce. Kromě tohoto základního krmení podávám asi 1× týdně klasy senegalského prosa nastřihané na asi 10cm kousky namočené do Aloe berry nectar, které papoušci dostávají zavěšené či volně do misky. Nastřihané proto, že většina jihoamerických papoušků si ráda přidržuje potravu nohou a delší klasy jim většinou spadnou na zem, kde leží bez povšimnutí. Trvale mají v klecích a voliérách k dispozici grit a jihoamerický jíl v kostkách od firmy Versele Laga. V době odchovu mláďat jim podávám suchou vaječnou směs od stejné firmy s medem, na kterou jsou moji ptáci bez rozdílu přivyknuti. V době podávání této vaječné směsi jim přípravek Humac přidávám pouze do ní a ne do základní směsi.


Rozhodně netvrdím, že uvedená krmná dávka je jedinou správnou možností krmení této skupiny papoušků, ale perfektní kondice a opeření mých chovných ptáků společně s početnými odchovy ne zrovna běžných druhů papoušků mě přesvědčuje, že je to krok správným směrem. Kvalitní dávka krmiv se totiž na úspěšném chovu jakýchkoliv zvířat podílí tím největším možným procentem.


Autor textu: Ladislav Žoha
Autor fotografií zdroj: Ladislav Žoha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru