Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zkušenosti z chovu amady červenouché
Sdílet:

Zkušenosti z chovu amady červenouché

Tento zajímavý a krásný zástupce rodu Erythrura byl objeven ve vnitrozemí filipínského ostrova Mindanao teprve v roce 1961. Větší počet kusů byl v prosinci 1964 dovezen do Švýcarska (Burkard). Není mi známo, zda byla amada červenouchá již někdy do naší republiky dovezena. Pokud ano, zda byla odchována. Pokud by mi někdo mohl poskytnout nějaké informace v této věci velice je uvítám a již předem děkuji.

Klece a budky

V časopise AZN 5/99 napsal Z. Zimansky zajímavé pojednání o této amadě, které by jistě mohlo zajímat některého z našich specialistů na drobné exoty. Jmenovaný chová v současné době 5,5 amad červenouchých (mimo to ještě amady tříbarvé a Forbesovy).

Ptáky umisťuje do klecí o rozměrech 1,8 x 0,9 x 2,1 m nebo 3 x 0,55 x 0,65 m. Ty jsou instalované ve sklepní místnosti o ploše 27 m2. Do sklepa vedou tři okna: jedno směřuje na východ, dvě na jih. Ve voliéře nebo v kleci je umístěn buď samotný pár amad červenouchých nebo ještě s jedním párem jiného druhu amad. Nikdy ne více.

Na hnízdění používá polootevřené budky nebo budky s větším kulatým otvorem. Obojí přijímají ptáci rádi. Přednost dávají těm budkám, které mají vletové otvory odvrácené poněkud od přímého světla. Jako stavivo mají amady k dispozici kokosová vlákna nebo jemnou trávu (stařinu, z předcházejícího roku). Chovatel hnízdo částečně připraví a poté si ho ptáci sami dokončí. Na dno voliér dává Z. písek jako osvědčený a přirozený posyp.

Krmení

Ke krmení dostávají amady červenouché cca 30 % směsi pro exoty, jak je nabízí obchod, 40% směs semen rostlin z přírody, 10 % lesknice, 10 % drobnozrnného japonského prosa, 10 % senegalských klasů a trávy srhy říznačky. Dvakrát v týdnu dává Z. na plátky nakrájenou salátovou okurku, kterou mají amady rády. Vitamíny jsou přidávány buď do míchanice nebo jsou jimi poprašovány polozralé klasy prosa. Voda ke koupání je dávána na zem, k pití do misky na stolek s krmením.

 Z. hodnota relativní vlhkosti

Za velice důležitou považuje Z. hodnotu relativní vlhkosti v uzavřených chovných prostorách. Amady pocházejí z ostrovů, kde je vysoká vzdušná vlhkost. Z toho důvodu je nutné zajistit vyšší relativní vlhkost odpařováním vody. Toto se zvláště doporučuje, když je prostor vytápěn ústředním topením. Teplota v chovné místnosti by měla být 22 až 24 stupňů C.

K prodlužování světelného dne má Z. instalované bílé zářivky v dostatečném množství. Doba osvětlování je 14 hodin. Večer uvádí v činnost (pomocí spínacích hodin) stmívací zařízení. Po 20 minutách, které zcela postačí k tomu, aby si všichni ptáci vyhledali své oblíbené místo ke spaní, světlo zhasne. Při odpovídající péči jsou amady červenouché většinou dobrými rodiči. Samozřejmě se i zde mohou vyskytnout výjimky. Dochází pak k různým nežádoucím reakcím i ztrátám, jak to známe i u jiných chovaných druhů.

Autor textu: Rudolf Vít
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru